Valuta-projektets vattenskyddsobjekter

Syftet med WWF:s och miljöministeriets VALUTA-projekt är att minska näringsbelastningen från jord- och skogsbruk i inlandsvattnen och Östersjön. På den här sidan presenterar vi objekt som byggts under projektet.

Norrbybäckens flödesregleringshelhet

Sommaren 2021 byggdes en flödesregleringshelhet bestående av två separata objekt vid Norrbybäckens fåra som ligger i biflödet Kyrkån, som rinner ut i Sjundeå å. Syftet med helheten är att minska erosionen av flodbädden och översvämningar, som är centrala utmaningar för vattenkontrollen i fåran. Det finns också mycket jordbruksverksamhet i avrinningsområdet, vilket belastar vattendraget.

Det första objektet, Grotbacka, ligger vid en mindre fåra som utmynnar i Norrbybäcken. Avrinningsområdet ovanför Grotbacka har en areal på cirka 114 hektar. I Grotbacka byggdes ett tvåstegsdike med två sedimenteringsbassänger och två bottentrösklar.

Ett tvåstegsdike med översvämningsslätter byggdes på norra sidan av den lilla skogbevuxna ön i området och i fåran uppströms. Naturliga stentäckta bottentrösklar byggdes både uppströms och nedströms kring ön.

Sedimenteringsbassänger byggdes framför bottentrösklarna så att fasta ämnen skulle sjunka när vattnet saktar ner vid bottentröskeln. Tvåstegsdiket i Grotbacka bromsar upp flöden, håller kvar näringsämnen och förhindrar översvämningar i området.

Det andra av Norrbybäckens objekt, Ollas, ligger längs åns huvudfåra och har ett avrinningsområde på cirka 329 hektar. En liten våtmark med en vattenyta på 0,03 hektar byggdes i Ollas. En del av vattnet i huvudfåran leds till våtmarken längs en stentäckt bottentröskel, och vattnet rinner ut från våtmarken över en annan bottentröskel.

Ollas våtmark är en mångsidig miljö på grund av sina områden med varierande djup. Djupa områden byggdes i våtmarken för att sänka fasta ämnen och grunda områden byggdes för växtlighet. Huvudfåran fick också ett erosionsskydd så att vattnet som lämnar våtmarken inte nöter på Norrbybäckens fåra.

Dessutom placerades buntar gjorda av fällda träd i både Grotbacka och Ollas. Bakterierna som trivs på trädbuntarna livnär sig på näringsämnena i vattnet. Trädbuntarna i vattnet rengör alltså vattnet från näringsämnen.

Ollaksen kosteikko ilmasta kuvattuna.

Ollas våtmark efter byggandet.

Björnträskets våtmark

Avrinningsområdet för Björnträsket i Sjundeå är stort (142 km2) och vattnet som rinner från lerjordarna i avrinningsområdet för med sig mycket näringsämnen till sjön. På grund av belastningen är sjön i ett otillfredställande ekologiskt tillstånd, och dess tillstånd återspeglas även i Sjundeå å.

För att förbättra Björnträskets tillstånd byggdes en våtmark på dess strand under sommaren 2021, och två bottentrösklar byggdes i våtmarkens inströmningsfåra. Våtmarken ligger i en liten sidofåra som domineras av åkrar och utmynnar direkt i sjön. Dess avrinningsområde är 38 hektar. Våtmarkens storlek är 0,49 hektar och vattenareal 0,31 hektar, vilket är 0,8 procent i förhållande till avrinningsområdet. Våtmarken rengör vattnet från näringsämnen och fast ämnen samt stöder naturens mångfald. Bottentrösklarna hjälper inströmningsfåran som lider av erosion av flodbädden genom att bromsa och jämna ut flödet.

Mossans våtmark och restaurerad fåra

Hösten 2021 byggdes en våtmark i Västerskog i Ingå på en privatägd åkermark som är dåligt lämpad för odling. Den genom uppdämning byggda våtmarken ligger direkt vid den västligaste sidofåran av Ingå å och har ett avrinningsområde på 63,5 hektar. Våtmarken håller kvar och rengör vattnet i sidofåran som domineras av skog och har en storlek på 2,62 hektar. Våtmarkens vattenareal å sin sida är 1,77 hektar, vilket är 2,79 procent i förhållande till avrinningsområdet.

Under hösten 2021 naturaliseras den större fåran som flyter norr om våtmarken genom att fåran omformas till ett meanderlopp och två sedimenteringsbassänger byggs längs med den. Vattnet i fåran kommer från ett område som domineras av åkrar, och med hjälp av restaurering håller man kvar fårans fasta ämnen och näringsämnen. Uppströms ligger även våtmarken vid Söderlandsvägen, som genomfördes i projektet Vattenskydd 4K, och naturaliseringen av fåran är ett utmärkt tillägg till fårans vattenskydd.

Västankvarns flödesregleringshelhet

En flödesregleringshelhet genomfördes i Västankvarn i Ingå under hösten 2021. Problemet i objektet var åkrarna, som drabbas av översvämningar, särskilt vid kraftigt regn och smältvatten. Översvämningsproblemen förvärras av skärningspunkten mellan tre fåror som ligger mitt i åkerområdena och det stora avrinningsområdet på 19 km2.

Vattenkontrollen i området förbättrades med ett tvåstegsdike på cirka 550 meter, två bottentrösklar och genom att byta en alltför liten vägtrumma till en större. Tvåstegsdiket ökar fårans volym, vilket hjälper till att hantera översvämningar. Tvåstegsdikets översvämningsslätt håller också kvar fasta ämnen och näringsämnen. Lågvattenfåran å sin sida minskar erosionen av flodbädden eftersom fåran förblir fuktig under hela året. Bottentrösklarna såväl minskar erosionen av flodbädden genom att bromsa och jämna ut flöden som håller kvar fasta ämnen och näringsämnen. Byte av vägtrumma minskar översvämningar eftersom den tidigare trumman var alltför liten och därför dämde upp vatten, vilket sedan lyfte vattnet till åkrarna ovan.

Dessutom byggde man om den fasta fördämningen i huvudfåran som rinner igenom området och gjorde den justerbar. Den fasta fördämningen var placerad alltför högt och dämde vatten vid höga flödeshastigheter, vilket förvärrade översvämningarna i området. Med hjälp av den nya regleringsdammen är det möjligt att lagra vatten under torrare perioder, men den möjliggör också effektivare dränering av åkrar när det finns mycket vatten. Regleringsdammen främjar dränering av området, minskar risken för erosion av flodbädden och ökar fårans stabilitet.