Tee siilille pesä
Voit auttaa talvella horrokseen vaipuvaa siiliä selviämään talven yli rakentamalla sille pesän. Kaikkein helpoimmalla pesä rakentuu, jos jätät pihaan risu- ja lehtikasoja sekä ryteikköjä, mutta voit rakentaa pesän voi myös laudasta. Älä käytä vaneria, sillä se hengittää liian huonosti.
Siilin talvipesä on kuin pohjaton laatikko, joka on leveydeltään ja korkeudeltaan vähintään 40 senttimetriä. Pesän oviaukko on noin 15×10 senttimetriä, jotta siili mahtuu ovesta hyvin sisään, mutta muut saalistajat eivät. Saalistajien uhkaa kannattaa minimoida myös rakentamalla oviaukon etupuolelle 10–20 senttimetriä pitkä tunneli esimerkiksi kolmesta laudasta.
Katon on oltava vedenpitävä, ja siitä kannattaa tehdä irrotettava, jotta pesä on helppo puhdistaa keväällä ja täyttää syksyllä. Pesä vaatii myös tuuletusaukkoja ilman vaihtumiseksi ja homehtumisen estämiseksi. Poraa tai sahaa pienet tuuletusaukot laatikon kahteen yläkulmaan.
Aseta pesälaatikko loppukesällä kuivana pysyvään ja rauhalliseen paikkaan. Huomioi myös, että kevätaurinko ei aivan ensimmäisenä osuisi pesän kohdalle ja sulattaisi lumia sen päältä. Sulamisvedet eivät myöskään saisi päästä kastelemaan pesää, joten älä aseta sitä kosteaan notkelmaan.
Pesän pohjalle laitetaan sorakerros ja sen päälle multaa. Sen jälkeen pesä täytetään kattoon asti kuivilla lehdillä ja heinällä. Jos materiaalia on liikaa, siili poistaa itse pesästä ylimääräiset. Pesäaineita voi jättää myös pesän ulkopuolelle, mistä siili kerää niitä itse.
Siili löytää pesälle varmimmin ruuan avulla. Jätä siis pesän lähistölle siilille sopivaa ravintoa, kuten kissan tai koiran märkäruokaa. Kuivaruokaakin voi antaa, mutta nappulat pitää ensin turvottaa liottamalla niitä vedessä. Maitotuotteita antaessa on varmistettava, että ne ovat täysin laktoosittomia.
Keväällä pesän voi puhdistaa siilin lähdettyä noin toukokuussa. Käytä puhdistuksessa aina hansikkaita ja hengityssuojainta, jotka suojaavat kuivien pesämateriaalien pölinältä. Lisäksi jos pesässä on käynyt metsämyyriä, suojautumalla vältyt myyräkuumeen riskiltä. Pese mökki kuumalla vedellä ilman pesuainetta ja anna kuivua.
Jätä pesä puhdistuksen jälkeen paikoilleen, sillä se voi kelvata siilille myös poikaspesäksi. Mikäli pesue syntyi talvipesään, kannattaa se puhdistaa uudelleen alkusyksystä talvea varten.
Lähteet: Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto sekä Antti Kolin kirja: Perhosbaarista liskonpetiin. Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. (Kirjapaja, 2022)