Saimaassa uiskentelee noin 480 norppaa. Tavoitteenamme on tunnistaa niistä mahdollisimman moni. Siihen tarvitsemme myös sinun apuasi! Yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoiden kanssa otamme ilolla vastaan kuvia saimaannorpista.
Jo tunnistettuihin viiksiniekkoihin pääset tutustumaan galleriassa. Tunnistetut norpat on nimetty koodinimillä. Muutamalla norpalla on myös lempinimi, kuten WWF:n Norppalivestä tutulla Pullervolla. (Huom! Päivityksestä johtuen lempinimet eivät tällä hetkellä ole käytössä).
Tutustu norppayksilöihin
Selaa norppia alueittain
-
1. Pohjois-Saimaa »23 tunnistettua norppaa
-
2. Kolovesi »13 tunnistettua norppaa
-
3. Joutenvesi »35 tunnistettua norppaa
-
4. Pyyvesi-Enonvesi »11 tunnistettua norppaa
-
5. Haukivesi »147 tunnistettua norppaa
-
6. Puruvesi »21 tunnistettua norppaa
-
7. Pihlajavesi »213 tunnistettua norppaa
-
8. Lepistönselkä-Katosselkä-Haapaselkä »0 tunnistettua norppaa
-
9. Luonteri-Lietvesi »34 tunnistettua norppaa
-
10. Etelä-Saimaa »47 tunnistettua norppaa
Kuinka norpat erottaa toisistaan?
Saimaannorpan turkin kuviot ovat yksilöllisiä ja niitä voidaan käyttää sormenjälkien tapaan yksilöiden tunnistamiseen. Tunnistetuista norppayksilöistä saatuja havaintoja voidaan menetelmänä verrata esimerkiksi lintujen rengastukseen, kuitenkin sillä erotuksella, että valokuvatunnistuksessa yksilöitä ei tarvitse ottaa kiinni ja merkitä. Näin saatua tietoa voidaan hyödyntää muiden menetelmien täydentäjänä monilla tavoin tutkimuksessa ja kannan seurannassa, esimerkiksi kannan koon arvioinnissa tai yksilöiden elämänkaaren selvittämisessä.
Norppagalleriassa esittelemme tunnistettuja saimaannorppia ja keräämme lisää kuvia ja havaintoja tutkimuksen ja suojelun käyttöön.
Osallistu ja auta norppatutkijoita työssään
Norppien yksilöllisestä tunnistuksesta valokuvien perusteella vastaa Itä-Suomen yliopisto. Pääosa Norppagallerian kuvista on saatu tutkijoiden saimaannorpan lepokiville asentamista riistakameroista. Tutkimukselle on erityisluvat.
Jos kuvasit saimaannorpan, voit auttaa tutkimuksessa. Lähetä kuva norppatutkijoille tämän englanninkielisen lomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen photo-id@uef.fi.
Myös kuvattomat havainnot saimaannorpista ovat kiinnostavia. Lisätietoa ja ohjeita Metsähallituksen Saimaannorppa-sivulta.
Kuvasitko saimaannorpan?
Yksilöntunnistukseen kelpaa kuva, josta erottaa norpan kyljen turkkikuvion. Usein kaukaakin otetut kuvat riittävät tunnistukseen. Kuvista, joissa norppa on vedessä eivätkä sen kylkikuviot näy, ei norppaa pystytä tunnistamaan.
Kuvasitko saimaannorpan?
Älä häiritse saimaannorppia! Vaikka kartutamme Norppagalleriaa tutkimuksen ja suojelun tarpeisiin, älä koskaan häiritse norppia kuvien ja havaintojen saamiseksi! Saimaannorppa on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja luonnonsuojeluasetuksen mukaan erityisesti suojeltava laji, jonka tahallinen häiritseminen sen elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla on lailla kielletty. Avovesiaikaisilla levähdyspaikoilla häiriön välttäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että lepokivellä olevaa norppaa ei tule tahallisesti, esimerkiksi valokuvaustarkoituksessa, lähestyä niin että se häiriintyy ja joutuu pulahtamaan veteen. Erityisen tärkeää häiriön välttäminen on karvanvaihtoaikaan huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin, jolloin norpat viettävät paljon aikaa lepokivillä. Pitkältäkin etäisyydeltä saa teleobjektiivilla hyvissä olosuhteissa yksilötunnistukseen riittävän kuvan norppaa häiritsemättä.
Kaikki voivat osallistua!
Auta Saimaannorppa-kummina
Jos norppa katoaa Saimaalta, se katoaa koko maailmasta. Saimaannorppa on yhä erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään. Sinun tukesi on tärkeää.
Auta Saimaannorppa-kummina
Yhteistyössä
Norppagallerian norppakuvista ja -tiedoista vastaa Itä-Suomen yliopisto ja sivuston toteutuksesta WWF. Kuvien luvaton kopiointi Norppagalleriasta on kielletty.