Opettaja, haluaisitko tukea koulusi oppilaiden luontosuhteen kasvua ja saada työnantajaltasi lisätienestiä kerhotuntipalkkiosta? Ota käyttöösi valmis ympäristökerhon vuosisuunnitelma!
Koulun ympäristökerhotoiminnan tavoitteena on tarjota oppilaille monipuolisia kokemuksia erilaisissa ympäristöissä toimimisesta, vahvistaa heidän luontosuhdettaan sekä tukea heidän kasvuaan aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi.
Lähiympäristön luontokohteisiin suuntautuvien retkien tavoitteena on herkistää aisteja omille kokemuksille, vahvistaa luonnon ymmärtämistä ja kunnioitusta sekä opetella toimimaan luonnonympäristöissä nauttien, mutta myös opiskellen vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Ympäristökerhon tavoitteena on myös pyrkiä kehittämään koulun arkikäytänteitä kohti kestävämpää suuntaa. Tavoitteena on tehdä nämä valinnat ja käytänteet niin näkyviksi, että myös oppilaiden on helpompi ymmärtää niitä ja toimia niitä edistäen.
Ympäristökerhon toimintamallin ja vuosisuunnitelman on WWF:lle laatinut luokanopettaja Miia Ylönen, joka on toteuttanut mallia menestyksekkäästi jo usean vuoden ajan. Suunnitelmassa on hyödynnetty WWF:n ympäristökasvatuksen materiaalien lisäksi laajasti myös muiden ympäristöalan toimijoiden laadukkaita materiaaleja.
Ympäristökerho lyhyesti
Kerhotoimintaa käynnistäessä
- Ympäristökerhon ohjaajana toimii koulun opettaja, joka saa kerhotuntipalkkion.
- Kerhotoimintaa tarjotaan 1-6 luokkien oppilaille Harrastamisen Suomen mallin mukaisesti maksuttomasti koulupäivän jälkeen koulun tiloissa ja lähiympäristössä.
- Ympäristökerhosta tiedotetaan lasten huoltajille lukuvuoden alussa. Tiedotteessa kerrotaan milloin ja missä kerho pääsääntöisesti järjestetään ja miten kerhoon ilmoittaudutaan.
- Ympäristökerhossa tulee olla vähintään kymmenen ja enintään 20 osallistujaa, jotta retkeily ja ryhmätyöskentely on sujuvaa. Eri luokka-asteiden ympäristökerhoja voidaan tarvittaessa yhdistää, jotta osallistujia saadaan riittävä määrä. Tarvittaessa ympäristökerhoa markkinoidaan lukuvuoden aikana riittävän osallistujamäärän varmistamiseksi.
Kerhotoiminnan pyöriessä
- Ympäristökerho kokoontuu kerran viikossa ja kerho kestää joko 60 minuuttia tai 90 minuuttia (retkipäivät).
- Kerhonohjaaja kirjaa joka kerhokerralla läsnäolijoiden nimet muistiin.
- Kerhonohjaaja ilmoittaa poikkeusaikatauluista, retkistä ja mahdollisista retkeilyvarusteista kerholaisten huoltajille.
- Retkillä noudatetaan Ulkona oppimisen turvallisuus- ja pelastussuunnitelmaa, jonka jokainen koulu tekee omista lähtökohdistaan.

Tekijältä
”Lasten kiinnostus ja innostus koulussa vetämiäni ympäristökerhoja kohtaan on vuosi vuodelta lisääntynyt. Päätin koota kaiken kokemukseni ja hyviksi todetut materiaalit yhteen selkeäksi vuosisuunnitelmaksi. Tätä suunnitelmaa hyödyntämällä kuka tahansa voi toteuttaa ympäristökerhoja omassa koulussaan matalalla kynnyksellä.”
Miia Ylönen, luokanopettaja
Ympäristökerhon menetelmät
- Leikki ja liikunta
- Luonnon tarkkailu ja havainnointi eri aisteja käyttäen
- Luokittelu ja mittaaminen
- Elämykset luonnossa –virkistyminen, rentoutuminen, hiljentyminen
- Draama ja kerronta
- Luontotaide
- Luonnonilmiöiden tutkiminen ja dokumentointi
- Tiedonhaku ja digitaalisuus
- Ajattelun taidot, keskustelu, mielipiteiden esittäminen ja perustelu
- Ympäristötutkimukset ja – mittaukset
- Eettinen pohdinta – oma vastuu ja tekojen seurausten arviointi
- Osallistuminen koulun ympäristötoiminnan suunnitteluun ja arviointiin
- Retkeily ja vierailut
- Kasvien taimetus, istutus, viljelypalstan /kasvilavan hoito ja sadonkorjuu
- Toimiminen kestävän tulevaisuuden puolesta (kiertotalous, energiansäästö, kestävä kulutus)
- Pelillisyys
- Lajintuntemus
- Tapahtumien ja teemapäivien järjestäminen
Ympäristökerhon vuosisuunnitelma

Syyslukukausi
Ympäristökerho toimii vuodenaikojen kierron mukaisesti. Luonnossa oppiminen, luonnosta oppiminen ja luonnon puolesta toimiminen kulkevat koko lukuvuoden mukana. Kesän lopulla ja syksyn alussa retkeillään lähiluonnossa. Teemana on ruoka. Lähiluonnosta etsitään syötäviä marjoja sekä sieniä ja mahdollisesti korjataan koulun viljelypalstan tai -laatikoiden satoa. Teemaviikoista järjestetään Hävikkiviikko sekä Eläinten viikko. Syysloman jälkeen keskitytään kiertotalouden edistämiseen osallistumalla Kartonkikilpailuun ja Agenttiseikkailuun sekä järjestämällä Tavaranvaihtotori.
Nuorempien oppilaiden kanssa leikkejä #ulkoluokka-leikkikorteilla. Vanhemmille oppilaille esitellään vuosikello ja kirjataan oppilaiden odotuksia ja toiveita kerhovuodelle. Ilmoittaudutaan yhdessä Kartonkikilpailuun (vuosiluokat 3–6) ja tilataan Eläinten viikon materiaalit joko vain kerholle tai koko koululle.
Materiaalit
Tehdään ensimmäinen retki lähiluontoon. Tutustutaan Jokaisenoikeuksiin joko aarteenetsintänä luonnossa ja/tai keskustellen. Vihreät (mitä saa) ja punaiset (mitä ei saa) virkkeet voi tulostaa mukaan luontoon ja piilottaa aarteenetsinnäksi. Vanhempien oppilaiden kanssa kerätään tulitikkurasiaan, kierrätysrasiaan tai paperipussiin Sibeliusboksi.
Materiaalit
Retki lähiympäristöön. Kerhonohjaaja pyytää oppilaita tuomaan luonnonesineitä eri ominaisuuksien perusteella (esim. pitkä, märkä, karhea, terävä). Vanhemmille oppilaille sanotaan kaksi ominaisuutta, joista molempien tulee päteä. Luonnonesineistä voi lopuksi rakentaa luontotaidetta, jota voidaan myös valokuvata ja laittaa koululla esille. Tunnistetaan ja tutkitaan lähiympäristön puita eri aisteilla. Nuoremmat oppilaat voivat valita lempipuunsa.
Materiaalit
Tehdään retki lähiluontoon teemalla “syötävää luonnosta”. Mahdollisuuksien mukaan marjojen ja sienien poimintaa. Sienien ja marjojen tunnistusta nuorempien oppilaiden kanssa lajikorttien avulla. Sieni- ja lajikorteilla voi myös leikkiä #ulkoluokka-leikkejä. Vanhempien oppilaiden kanssa tunnistetaan sieniä sienikirjojen avulla tai mahdollisuuksien mukaan mobiilisovelluksilla.
Materiaalit
Kuluttajaliiton Hävikkiviikon materiaaleihin tutustumista opettajajohtoisesti/omatoimisesti. Suunnitellaan koululle ruokahävikkiä vähentävä kampanja ja sen markkinointi (esim. Tyhjien lautasten viikko – Ympäristökerholaiset jakavat ruokalassa xylitol-pastilleja niille, jotka syövät lautaseltaan kaiken, sovitaan jakovuoroista).
Materiaalit
Hävikkiviikon toteutus sovitulla tavalla. Kerhonohjaaja koordinoi ja valvoo toteutusta ja sopii mahdollisen aiheeseen liittyvän aamunavauksen ajankohdasta koululla. Hävikkiviikon aikana ja loputtua vanhemmat oppilaat esittävät tilastoja ruokahävikin vähenemisestä muulle kouluyhteisölle ja mahdollisuuksien mukaan julkisesti (esim. koulun Instagram-tilillä). Lisäksi voidaan esimerkiksi tutustua koulun mahdollisen viljelypalstan /kasvilaatikon satoon tai maistella erilaisia kasviksia ja hedelmiä, joita jokainen tuo kotoa tai tutustua Ruuan reitti- sivuston videoiden/julisteiden avulla ruuan matkaan pellolta pöytään tai pelata Pallon paras ruoka -peliä.
Materiaalit
Tutustutaan etukäteen SEY:n eläinten viikon vihkoseen ja digimateriaaleihin. Pohditaan yhdessä, miten aihetta voisi tuoda esille koululla. Esimerkiksi tehdään omia eläinten viikon tietojulisteita koulun seinille tai suunnitellaan tietokilpailu koko koululle. Voidaan myös kirjoittaa vetoomus päättäjille.
Materiaalit
Ympäristökerholaiset pitävät joko valmiin tai itse kirjoittamansa aamunavauksen eläinten viikosta. Kerhotunnilla voidaan myös esimerkiksi vierailla paikallisella eläinsuojeluyhdistyksellä tai tutkia mitä luonnonvaraisia eläinlajeja koulun lähiympäristöstä löytyy – kirjataan ja harjoitellaan eläinten luokittelua tai tutustua uhanalaisiin eläimiin ja niiden suojeluun.
Materiaalit
Tutustutaan Agenda 2030 tavoitteisiin ikätaso huomioiden. Pohditaan Agenda 2030:ssa mainittuja sosiaalisen kestävyyden tavoitteita voisi edistää koulussa. Maailman suurin oppitunti –videosarja sopii hyvin nuoremmille oppilaille. Aiheesta voi piirtää tai tehdä julisteita. Toivoa & toimintaa –videosarja ja sisällä toteutettava rastirata sopivat vanhemmille oppilaille (5-6lk).
Materiaalit
Loppuvuoden teemana on kiertotalous. Vanhempien oppilaiden kanssa voidaan tehdä alkukartoitus siitä, miten ympäristöystävällinen oma koulu on, jos tätä ei ole aiemmin tehty. Kierretään koululla katsomassa mitä kierrätysastioita mistäkin löytyy ja miten lajittelu sujuu. Nuorempien oppilaiden kanssa vahvistetaan lajittelutaitoja pelaamalla lajittelupeliä.
Materiaalit
Agenttiseikkailun aloitus (vuosiluokat 1–2). Oppilaille jaetaan valmiiksi tulostetut agenttikortit ja esitellään agenttitehtävät seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Tutustutaan kartonkikilpailun haastetehtäviin (vuosiluokat 3–6) ja valitaan mistä tehtävästä aloitetaan. Katsotaan johdanto-osion valmiit esitykset kierrätyksestä. Vaihtoehtoisesti voidaan viettää syksyn ulkoluokkapäivää koulun lähiympäristössä.
Materiaalit
Vanhempien oppilaiden kanssa jatketaan Kartonkikilpailun tehtäviä. Mahdollisuuksien mukaan vieraillaan paikallisella Rinki- ekopisteellä tai Kierrätyskeskuksessa. Nuorempien oppilaiden (1-2lk) kanssa voidaan tutustua tarkemmin energiaan ja energian säästämiseen Motivan “Hei kaikki toimii”-materiaalin avulla. Kirjataan agenttiseikkailun tuloksia.
Materiaalit
Kirjataan loput agenttiseikkailun tulokset. Viimeistellään Kartonkikilpailun jo aloitetut tehtävät. Ryhdytään suunnittelemaan mainoksia koskien Tavaranvaihtotoria. Pelataan Kierrätyksen sankarit- verkkopeliä.
Materiaalit
Tavaranvaihtotorin järjestäminen koulussa Luontoliiton “Älä osta mitään” -päivänä. Koulun oppilaat tuovat kouluun itselleen tarpeettomia, mutta ehjiä tavaroita. Jokaista tuotua tavaraa vastaan saa tavaranvaihtotorilta ottaa tilalle toisen. Ympäristökerholaiset toimivat tavaranvaihtotorin valvojina ja järjestelijöinä. Samaan aikaan voidaan järjestää myös Tavaran taakka- näyttely koululle.
Materiaalit
Toteutetaan aineettomien joululahjojen paja ja/tai joulukoristeiden askartelua kierrätysmateriaaleista. Vanhemmat oppilaat voivat myös tuunata vaatteita.
Materiaalit
Kierrätyslahjojen vaihtoa, syyslukukauden arviointia ja kohokohtien muistelua. Katsotaan luontoliven parhaita paloja. Mahdollisuuksien mukaan voidaan tehdä myös retki lähimetsään ja ottaa mukaan kuumaa mehua ja keksejä.
Materiaalit

Kevätlukukausi
Talvella kun luonto on lepotilassa, lähiympäristössä retkeillään tutkien talvilintuja, eläinten jälkiä, lunta ja jäätä. Kevätlukukaudella tutustutaan tarkemmin luonnon monimuotoisuuteen, luonnonsuojeluun sekä kansalaisvaikuttamiseen ja järjestetään Earth Hour-teemaviikko sekä lähiympäristön siivouspäivä. Maaliskuussa aloitetaan ensimmäisten taimien esikasvatus. Huhti- ja toukokuussa retkeillään ulkona ja tarkkaillaan kevään etenemistä.
Aloitetaan talviseuranta tekemällä retki lähiluontoon. Ennen retkeä/retken jälkeen voidaan luokassa katsoa diasarja lumesta ja jäästä. Vanhempien oppilaiden kanssa voidaan tammikuussa myös jatkaa Kartonkikilpailun tehtäviä.
Materiaalit
Talvilintuvisan (Birdlife) pelaamista sisällä puhelimella/tabletilla. Pohditaan mistä lähiympäristöstä löytyy lintujen talviruokintapaikkoja ja mitä niitä perustaessa pitää huomioida. Nuorempien oppilaiden kanssa voidaan tehdä värityskuva talvilinnuista
Materiaalit
Tehdään linturetki koulun lähiympäristöön. Kirjataan lintuhavainnot retkellä havainnointilomakkeelle ja myöhemmin Pihabongauksen verkkosivuille.
Materiaalit
Tutustutaan Ilmastonmuutos muuttaa Suomen luontoa –verkkoaineistoon. Tutustutaan talviluonnon eläimiin ja pohditaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia niihin. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri lajeihin voidaan pohtia myös toiminnallisesti. Vanhemmat oppilaat viimeistelevät loput Kartonkikilpailun tehtävät.
Materiaalit
Tehdään retki lähimetsään. Oppilaille tulostetaan mukaan “Tutustutaan talvisen metsään” –tutkimuslomakkeet.
Materiaalit
Tehdään elämysretki lähiluontoon ilman kenkiä, kolmet villasukat päällekkäin jalassa. Tutkitaan omia jälkiä lumessa. Tunnistetaan eläinten jättämiä jälkiä ja tehdään itse eläinten jälkiä. Samalla voidaan myös tutustua retkikeittimien käyttöön valmistamalla kuumaa kaakaota tai nuudeleita ulkona.
Materiaalit
Tutustutaan energiankulutukseen Mihin 1 kWh riittää- korttien ja Energiankulutuskorttien avulla. Nuorempien oppilaiden kanssa voidaan tutustua energiaan ja energian säästämiseen Ellenin energiaseikkailu e-kirjan avulla.
Materiaalit
Tutustutaan Earth Hour–aineistoon ja suunnitellaan koko koulua osallistavaa ohjelmaa Earth Hour –viikolle: Esim. mielenilmaus (itse toteuttavaa tai kylttejä pehmoleluille), aamunavaus tai sähkötön päivä. Mikäli järjestetään mielenilmaus, selvitetään, keille siitä tulee ilmoittaa.
Materiaalit
Tehdään Earth Hour –aiheisia julisteita, tietokilpailuja, gallupkyselyitä, “huonetauluja”, mielipidekirjoituksia tms. Pohditaan mitä lupauksia kukin voisi antaa luonnolle ja miten lupauksia voisi laittaa esille koululle.
Materiaalit
Toteutetaan Earth Hour -viikolle suunniteltu koko koulun ohjelma. Voidaan myös tehdä käsienpesupaikoille veden säästämiseen kehottavia kylttejä.
Materiaalit
Kylvetään esimerkiksi samettikukkien, basilikan, chilin ja tomaattien siemeniä. Kirjataan kylvöksiin lajien nimet ja kylvöpäivä. Sovitaan kylvöksien tarkkailu- ja kasteluvuoroista.
Nuorempien oppilaiden kanssa pohditaan omia kulutustottumuksia esimerkiksi leikkien avulla (esim. Kerhonohjaaja luettelee tavaroita ja lapset liikkuvat tilassa kylteille “Tarvitsen omaksi, “Voin jakaa toisen kanssa”, “En tarvitse ollenkaan”). Lisäksi voidaan katsoa “Rojupöhö” näytelmä. Vanhempien oppilaiden kanssa voidaan pohtia, miksi Suomen ylikulutuspäivä on aiemmin kuin maailmanlaajuinen ja toteuttaa vastamainostyöpaja.
Materiaalit
Tehdään kevätseurantaretki lähiluontoon. Tutustutaan matkalla kevätseurantalajeihin. Nuorempien kanssa voidaan myös leikkiä tuttuja ulkoluokkaleikkejä lajikorteilla.
Materiaalit
Kuunnellaan kuunnelma luonnon monimuotoisuudesta ja näytetään Vuosisata-metsässä esitys tai Luonnon monimuotoisuus -diaesitys. Keskustellaan käsitteistä luonnon monimuotoisuus, luonnonkirjo ja biodiversiteetti lasten ikä huomioiden. Toteutetaan Vuosisata metsässä -harjoituksia (esimerkiksi Asuntona haapa).
Materiaalit
- Matka luonnon monimuotoisuuteen -kuunnelma – WWF.fi
- Vuosisata metsässä -esitys – WWF.fi
- Luonnon monimuotoisuus -esitys – WWF.fi
- Haapapuun seuralaiset -lajikortit – WWF.fi
Ulkona (sään salliessa) tutkitaan oman lähiluonnon monimuotoisuutta. Nuorempien oppilaiden kanssa tehdään lähiluonnossa “Kasvillisuusruutu” tai metsässä “Metsän monimuotoisuusselvitys”. Vanhempien oppilaiden kanssa voidaan tutkia pihan /metsän monimuotoisuutta mobiilisti jakamalla heille linkki esimerkiksi WhatsAppissa.
Materiaalit
Koulitaan esikasvatetut taimet suurempiin ruukkuihin (voidaan tarvittaessa toteuttaa myös aiemmin). Mikäli taimia ollaan istuttamassa viljelypalstalle tai -laatikkoon mahdollisten nopeammin kasvavien lajien esikasvatusta sisätiloissa (esimerkiksi kurpitsat, lehtikaalit). Sovitaan taimien kastelusta. Taimet voidaan koulia myös oppilaiden tuomiin ruukkuihin ja antaa esimerkiksi äitienpäivälahjaksi.
Lainataan koululle roskapihtejä ja järjestetään kerholaisten organisoima koko koulun yhteinen siivouspäivä. Pohditaan, miten lajittelu olisi mahdollista järjestää. Samalla voidaan järjestää kilpailuja kuten “erikoisin roska” tai “suurin roska”.
Tehdään linturetki ja tarkkaillaan muuttolintuja. Nuoremmille annetaan mukaan retkilomake. Vanhemmille oppilaille opetetaan Muuttolintujen kevät -sovelluksen käyttö. Lintuihin voi tutustua myös lähimetsässä.
Materiaalit
Tehdään retki lähimmälle rannalle ja tutustutaan siihen elinympäristönä. Voidaan tutkia myös veden laatua. Mikäli lähellä ei ole rantaa, vietetään kevään Ulkoluokkapäivää.
Materiaalit
Kevätlukukauden arvioinnin pohjana voi käyttää Pihakahoot-peliä, joka toteutetaan lasten kanssa yhdessä kerhovuoden teemoista (3-6lk). Ohjaaja voi myös etukäteen laatia kysymyksiä tai tehtäviä, joita oppilaat ratkaisevat Ulkoluokan THE PELI-typpisesti (1-2lk).
Materiaalit
Lisätietoja
