Maailman merien arvo käsittämättömät 24 biljoonaa dollaria – romahdus kuitenkin näköpiirissä

Puhtaiden ja terveiden merien taloudellinen arvo on valtava, selviää WWF:n tänään julkaisemasta raportista. Merien tila huononee kuitenkin hälyttävää vauhtia. Myös niistä saatava taloudellinen hyöty uhkaa näin romahtaa.

WWF:n tänään julkaisema Reviving the Ocean Economy -raportti osoittaa, että maailman merien taloudellinen arvo on vähintään 24 biljoonaa (tuhatta miljardia) dollaria. Vuosittain meristä saatava taloudellinen hyöty on noin 2,5 biljoonaa dollaria.

“Luvut ovat käsittämättömän suuria. Jos esimerkiksi meristä saatavaa vuosittaista tuottoa vertaisi maailman suurimpiin kansantalouksiin, meret olisivat seitsemännellä sijalla. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole yhtä ruusuinen, sillä merien taloudellinen hyödyntäminen ei ole enää kestävää. Voidaan puhua romahduksen uhasta”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

”Jatkuvasti kasvava ihmispopulaatio on riippuvainen meristä, jotka ruokkivat ja työllistävät meitä. Päättäjät kiinnittävät tunnetusti huomiota talouslukuihin. Toivottavasti tämä tuore analyysi osoittaakin heille, kuinka kiireellisestä asiasta merien pelastamisessa on kyse”, Rohweder sanoo.

Reviving the Ocean Economy -raportti on Queenslandin yliopiston ja Boston Consulting Groupin tekemä. Se osoittaa, että merien taloudellinen tuottavuus on tiukasti sidoksissa niiden hyvään ekologiseen tilaan. Hyvä ekologinen tila tarkoittaa esimerkiksi kestäviä kalakantoja ja turismille tärkeiden ympäristöjen ja lajien, kuten koralliriuttojen, suojelemista.

“Ihmiset muuttavat tällä hetkellä valtamerien tilaa radikaalisti, ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat valtavat. Lisäksi ylikalastus on iso ongelma. Jopa 90 prosenttia maailman kalakannoista on joko ylikalastettuja tai niitä pyydetään suurimmalla mahdollisella kalastuspaineella”, WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen toteaa.

”Jo nyt esimerkiksi puolet riuttoja rakentavista koralleista on kadonnut Suuren valliriutan alueelta paikallisten ja globaalien paineiden vuoksi. On arvioitu, että mikäli valtamerien lämpötila nousee nykyistä vauhtia eikä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tehdä päättäväisesti toimia, koralliriutat ovat kadonneet vuoteen 2050 mennessä.”

Raportti esittelee kahdeksan kohdan ohjelman merien tuottavuuden ja elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Ajankohtaisia toimenpiteitä ovat muun muassa globaalin ilmastosopimuksen aikaansaaminen ja merien suojelu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutumisen kautta. Lisäksi rannikkoalueiden ja niiden kalakantojen suojelemiseksi täytyy tehdä kansallisia ja alueellisia sopimuksia.

“Merien hyvinvointiin tulee investoida myös Suomessa. Pian valmistuvassa merenhoitosuunnitelmassa ehdotetaan yhteensä 35 uutta käytännön toimenpidettä, jotka toteuttamalla terveen Itämeren saavuttaminen on mahdollista. Tulevaan hallitusohjelmaan tarvitaankin sitoumus merenhoitosuunnitelman toteutuksesta ja täysimääräisestä rahoituksesta”, Vilhunen sanoo.

”Hyvinvoiva Itämeri on myös talouden etu. Boston Consulting Groupin tekemien aiempien selvitysten mukaan meren hyvä tila toisi Itämeren alueelle 550 000–900 000 työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä. Suojelutoimien toteuttamisessa ollaan kuitenkin yhteisesti sovituista aikatauluista myöhässä”, Vilhunen sanoo.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, 040 550 3854, sampsa.vilhunen@wwf.fi

Reviving the Ocean Economy: The Case for Action -2015 -raporttiin voi tutustua osoitteessa http://wwf.fi/mediabank/7238.pdf

Tutkimuksen metodologiaan voi tutustua osoitteessa http://wwf.fi/mediabank/7237.pdf

Boston Consulting Groupin Restoring Waters in the Baltic Sea Region: A Strategy for Municipalities and Local Governments to Capture Economic and Environmental Benefits -raporttiin voi tutustua osoitteessa http://www.bcg.dk/documents/file182374.pdf