Näitkö jo nämä suloiset videot? Liito-orava opetti poikasiaan elämään pesän ulkopuolella – nyt ne ovat etsineet uuden kodin

WWF:n Luontoliven liito-oravakamerassa on saatu ihailla poikasten ensiaskelia pesän ulkopuolella. Pesällä ei ole kuitenkaan näkynyt liikettä viime päivinä. Liito-orava-asiantuntijamme arvioi, että Luontolivessä nähdyt liito-oravat ovat muuttaneet pois pesästä.

Liito-oravan elämää suorassa lähetyksessä seuraava WWF:n Luontoliven liito-oravakamera sai perjantaina 8.6. uuden käänteen, kun pesäkolosta kurkisti emon lähdön jälkeen poikanen. Sittemmin pesäkolon ympärillä nähtiin ihastuttavia tapahtumasarjoja, kun pesässä varttuneet kaksi poikasta opettelivat elämää pesän ulkopuolella. Katsojat saattoivat seurata, kuinka poikaset ottivat puun rungolla haparoivia askelia, kuinka ne haistelivat ja tutkivat pesäpönttönsä kattoa, ja kuinka välillä ote lipesi ja poikanen putosi maahan.

Jännittäviä hetkiä riitti kaikkiaan kolmen päivän ajan. Viimeisen kerran liito-oravat nähtiin kamerassa maanantaina 11.6.

– Liito-oravista ei ole havaintoja maanantain jälkeen. Saattaa olla, että ne ovat siirtyneet joko puunkoloon, toiseen pönttöön tai oravan risupesään. Tämä on aivan normaalia käyttäytymistä, sanoo luontokuvaaja Benjam Pöntinen, jonka kanssa WWF on toteuttanut liito-oravakameran.

Pöntisen mukaan poikaset eivät vielä maanantaina osanneet liitää, vaan emo on luultavasti ottanut poikaset mukaansa uuteen paikkaan.

– Liito-oravaemo saattaa siirtää isojakin poikasia hampaillaan kantaen. Se ottaa poikasen hampaisiinsa ja kiipeää ylös. Sieltä se liitää uutta pesäpaikkaa kohti, jos vain poikasen painolta pystyy.

Pesässä näyttäisi olleen kaksi poikasta. Liito-oravat saavat tavallisesti 2-3 poikasta, mutta joskus poikasia syntyy vain yksi tai ennätyksellisesti jopa viisi. Poikaset alkavat liikkua pesän ulkopuolella noin kuukauden ikäisinä, eli kamerassa nähty poikue on syntynyt joskus vapun ja äitienpäivän välillä.

– Liito-oravat ovat jättäneet tämän pesän tältä kesältä. Syynä pesän hylkäämiselle saattaa olla kirppujen paljous pesässä. Pesäpönttö voi saada uuden asukkaan esimerkiksi talitiaisesta tai kirjosieposta. Koska pesintä onnistui liito-oravalla tänä keväänä hyvin, liituriemo saattaa tulla tähän samaan pesään pesimään myös ensi vuonna, jos säilyy hengissä talven yli, kertoo Pöntinen.

Jos kamerassa nähty emo on uudelleen kantavana, se synnyttää uuden poikueen tänä kesänä jossakin lähialueella. Kamerassa nähty ensimmäinen poikue elää omaa elämäänsä emon elinpiirillä loppukesälle saakka.

WWF:n Luontolivessä kannattaa nyt seurata metsäpeurakameraa, jossa nähtiin tällä viikolla kaksi vasaa samaan aikaan. Heinäkuun alussa Luontolive-palvelussa aukeaa kamera, jossa voi seurata sääksiperheen elämää Saimaalla.

WWF on toteuttanut Luontoliven lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals, BCaster ja Frantic. Lajeihin liittyvää asiantuntemusta, paikallistietoutta ja muuta korvaamatonta apua ovat tarjonneet muun muassa luontokuvaajat Juha Taskinen ja Benjam Pöntinen, Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat, Metsähallitus sekä sen koordinoima MetsäpeuraLIFE-hanke, Metsähallituksen Luontopalvelut ja kuvauskohteiden maanomistajat.