

Koulun ympäristötyö
Koulun ympäristöryhmän tehtävänä on saada koko kouluyhteisö ymmärtämään kestävän elämäntavan merkitys ja toimimaan sen mukaisesti. Mitä koulussa pitäisi muuttaa ja miten sen voisi tehdä hauskasti ja innostavasti?

Suomalaiset käyttävät luonnonvaroja kolminkertaisesti maapallon kantokykyyn nähden. Jos haluamme tulevaisuudessa elää täällä, meidän on muutettava toimintatapojamme. Koska kouluissa opiskelee ja työskentelee valtava joukko suomalaisia, niissä on mahdollista saada aikaan isoja muutoksia… ja rahaakin voi säästyä!

Agentit, Raati, Yrrä, Green Team…nimiä on yhtä monta kuin ryhmiä. Kaikissa niissä vapaaehtoisesti mukana olevat oppilaat ideoivat ja toteuttavat toimia, joilla koulun arkea saadaan muokattua ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpään suuntaan. Ryhmä voi toimia myös kerhona tai oppilaskunnan toimintaryhmänä.

”Parasta toiminnassa tänä vuonna oli julisteiden tekeminen, aamunavauksien pitäminen, kun sai kuuluttaa, kun sai tietää paljonko eri välipaloissa on sokeria, kasvisvisan vastausten laskeminen ja kun sai juosta keskeltä siestaa kokoukseen.” Latokartanon peruskoulun ympäristöagentit

Onko koulussa energiasyöppöjä? Eikö piha houkuttele lintuja? Meneekö ruokaa paljon hukkaan? Mikä asia meidän koulussa juuri nyt kaipaa muutosta? Ympäristöryhmä valitsee ajankohtaiset teemat ja toteuttaa pieniä tai isompia toimia niiden parantamiseksi.

Ympäristöryhmä pitää ääntä toimistaan: koulun nettisivuilla, omalla ilmoitustaululla, infotelkkarissa, aamunavauksissa, vanhempainilloissa, paikallislehdessä, sosiaalisessa mediassa. Mitä enemmän keinoja ja kanavia, sitä paremmin koko yhteisö pysyy kärryillä siitä, mitä on tekeillä.

”Ympäristöryhmä miettii miten maailmasta voisi tulla parempi paikka. Esim. miten luonnonvaroja voidaan käyttää kestävästi niin, että myös tuleville sukupolville riittää energiaa. Ympäristöryhmän toimenpiteiden ansiosta koulun jätemäärä on vähentynyt ja jätteet lajitellaan.” Rehtori, Myllypuron yläaste
Näin pääsette alkuun
Mikä on koulun ympäristöryhmä? Keitä siihen kuuluu? Mitä se tekee? Ja mikä on toiminnan tavoite? Tämä kaikki ja paljon muutakin selviää tästä Käpylän peruskoulussa kuvatusta videosta.
Ympäristöryhmä pystyyn! -opas
Sisältää perustiedot ympäristöryhmän merkityksestä, perustamisesta ja toiminnasta. Mukana vinkkejä ryhmäytymiseen, ensimmäisen kokouksen muistilista, esimerkki kokoontumisen kulusta, tapoja yhteiseen päätöksen tekoon sekä ohjeistusta ongelmatilanteiden ratkaisemiseen.
Idea- ja julistepohjat
Lomake, johon on helppo suunnitella yhden idean toteutus. Kerralla ei tarvitse kirjata kaikkea, vaan suunnitelmaan voi palata monta kertaa ja täydentää sitä.
Kun järjestätte tapahtumia tai haluatte tiedottaa toimistanne, voitte käyttää hyödyksi hauskoja pandajulistepohjia. Yhdessä sovitut ryhmän säännöt voi myös kirjata valmiiseen pohjaan.
WWF-Tempaus
Ympäristöryhmä voi organisoida koululle esimerkiksi lauantaikoulupäivän ympäristöteemasta. WWF-Tempaus sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Se on alakouluille sopiva koko kouluyhteisön tapahtuma, jonka aikana opitaan ja toimitaan eri rasteilla ja kerätään samalla varoja luonnonsuojeluun.
Lisämateriaaleja toimintaan
Nuorten ekotiimi
Ympäristötoimintaohjelma noin 13-16 -vuotiaille. Nuorten ekotiimin avulla pohditaan omia toimintatapoja ympäristönäkökulmasta yhdessä muiden kanssa sekä muutetaan omaa elämää ympäristöystävällisempään suuntaan pienillä arjen teoilla. Materiaalia voidaan käyttää koulussa, nuorisotiloilla, kerhoissa ja muissa pienryhmissä… ja vaikka ilman aikuisia. Materiaalin tuottaja: Gap Finland – Kestävän elämäntavan yhdistys ry. Finns även på svenska.
Vihreä lippu -ohjelma
Kun haluatte tehdä ympäristötyötä koulussa pitkäjänteisemmin, voitte lähteä mukaan FEE Suomen ylläpitämään Vihreä lippu -ohjelmaan. Se tarjoaa tukea ja materiaaleja eri ympäristöteemojen toteuttamiseksi aina yhden lukuvuoden kerrallaan.
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifiointi on Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö – OKKA-säätiön ylläpitämä järjestelmä, joka tarjoaa arviointityökaluja, materiaaleja, neuvontaa ja koulutusta koulujen ja oppilaitosten kestävän kehityksen työn tueksi. Järjestelmä mahdollistaa myös ulkoisen arvioinnin ja sertifikaatin hakemisen.
Vaikuttakaa kouluruokaan
Ruokavalinnat ovat ympäristön kannalta tärkeimpiä arjen valintoja. Erityisen paljon vaikutusta on sillä, kuinka paljon ja millaista lihaa syömme. Linkin takaa löydät ohjeet, joilla voitte edistää oman koulunne ruokaa ympäristöystävällisemmäksi.