Sähkölinjoja Isossa-Britanniassa

Järjestöt kannustavat kansalaisia vaatimaan Fortumin ja Uniperin kivihiililaitosten alasajoa

Ryhmä suomalaisia ja eurooppalaisia kansalaisjärjestöjä vaatii vetoomuksen allekirjoittajien kanssa, että Fortum julkaisee tulevaan yhtiökokoukseensa mennessä suunnitelmansa kivihiililaitosten alasajosta.

Fortumista tuli saksalaisen energiayhtiö Uniperin suuromistaja tänä keväänä. Tällä hetkellä Fortum omistaa 47,35 prosenttia Uniperin osakkeista. Keväällä viimeisteltyjen kauppojen myötä Fortumilla ja Suomen valtiolla on välillisesti vastuullaan valtavat määrät päästöjä kivihiili- ja kaasulaitoksista ympäri Eurooppaa. Viime vuonna Uniperin kokonaispäästöt olivat 63,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia eli enemmän kuin Suomen vuoden 2016 kaikki päästöt, 58,8 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Lisäksi Fortum omistaa suoraan hiilivoimaloita Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Medialähteiden mukaan Fortum suunnittelee pääsevänsä kiusallisista voimaloista eroon myymällä ne. Tämä muistuttaisi Ruotsin valtiollisen energiajätin Vattenfallin ratkaisua vuonna 2016, kun Vattenfall myi kiistellyt hiilivoimalansa tšekkiyhtiö EPH:lle. Ratkaisu oli laajasti kansalaisjärjestöjen paheksuma, sillä myynti voi jopa lisätä päästöjä ilmakehässä, mikäli ostajan motiivi on netota laitoksilla lyhyellä tähtäimellä mahdollisimman paljon.

”Fortumin pitäisi ottaa täysi vastuu omistukseensa siirtyvästä kivihiilen tuotantokapasiteetista ja ajaa ne ripeästi alas. Vain siten liiketoiminta olisi linjassa Fortumin yritysstrategian ja Suomen hallituksen kivihiilikiellon kanssa. Ensi kevään yhtiökokous on oikea hetki Fortumille astua esiin ja kertoa, mitä kivihiilelle jatkossa tapahtuu”, toteaa kampanjakoordinaattori Eija Kärkkäinen Maan ystävien koordinoimasta Hiilivapaa Suomi -kampanjasta.

Fortumin suurimpia omistajia ovat valtion ohella Kela, Ilmarinen, Valtion eläkerahasto, Elo, Varma ja Keva. Useimmat suomalaiset eläkelaitokset vieroksuvat jo voimakkaasti kivihiiltä, ja siksi kauppa koetteleekin useiden sijoittajien ilmastolinjauksia.
”Suomalaisten eläkkeet ovat nyt kiinni saastuttavassa tuotannossa, mikä ei taatusti ole ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kansalaisten mieleen. Suomalaisten on ilmaistava toiveensa siitä, että Fortum asettaisi hienon kansainvälisen esimerkin vähentämällä Saksan kivihiiliriippuvuutta”, sanoo WWF:n ja Europe Beyond Coal -kampanjan finanssisektorikoordinaattori Kaarina Kolle.

Etenkin valtion omistajaohjauksesta vastaavalla elinkeinoministerillä Mika Lintilällä on paljon valtaa siihen, miten Fortum harjoittaa liiketoimintaansa.
”Suomalaisten huoli on merkki siitä, että valtion omistajanohjauspolitiikka täytyy päivittää viimeistään ensi kevään hallitusneuvotteluissa. Suomeen on tulossa viimein ilmastovaalit. Uniperin päästöjen kokoista porsaanreikää ei jatkossa yksinkertaisesti voi sallia,” Kolle toteaa.

Lisätietoja:

Eija Kärkkäinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori, Maan ystävät, p. 044 576 9999, eija.karkkainen@hiilivapaasuomi.fi

Kaarina Kolle, Europe Beyond Coal -kampanjan finanssisektorikoordinaattori, WWF European Policy Office, p. 050 591 3072, kaarina.kolle@wwf.fi

Vetoomus Fortumin vaikutusvallan piiriin kuuluvan kivihiilen käytön lopettamiseksi

Vetoomuksen taustalla olevat järjestöt:

Bund
Changemaker
Ilmastovanhemmat
Kepa
Luonto-Liitto
Maan ystävät
Sandbag
Save Pond Hockey
Suomen luonnonsuojeluliitto
Suomen YK-nuoret
Urgewald
WWF
350 Suomi