Näkökulma: Fortumin on aika lunastaa ilmastolupauksensa

Fortumin uuden strategian tulee sisältää riittävät ja mitattavat päästövähennystavoitteet sekä suunnitelma fossiilisten energianlähteiden alasajosta, kirjoittaa WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen. 

Viime keväänä jännitimme energiayhtiö Fortumin yhtiökokouksen päätöstä. Olimme jättäneet yhtiökokoukselle aloitteen, joka olisi asettanut ilmastovastuun Fortumin toiminnan ytimeen, yhtiöjärjestykseen. Vaadimme aloitteessa yhtiötä arvioimaan liiketoimintansa ilmastoriskit ja laatimaan suunnitelman toimintansa sopeuttamisesta Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen lämpenemisrajaan. 

Fortumin hallitus suositteli osakkeenomistajia hylkäämään WWF:n aloitteen ja niin lopulta myös kävi. Ratkaisevaa oli, ettei Fortumin suuromistaja Suomen valtio tukenut aloitetta. Saimme kuitenkin noin kahdeksan prosentin kannatuksen, ja paine muutokseen tuli jäädäkseen. Nyt katseet kohdistuvat Fortumin uuteen strategiaan, joka julkistetaan huomenna torstaina 3. joulukuuta.  

Fortumin teot näyttävät, onko Suomi todella edelläkävijä. Fortum on pörssiyhtiö, jota voidaan pitää koko kansan yhtiönä. Suomen valtio omistaa yhtiöstä enemmistön, minkä lisäksi sen omistajiin kuuluu kotimaisia eläkeyhtiöitä ja suuri joukko suomalaisia piensijoittajia. 

Fortumin on tehtävä ilmastotekoja nyt, sillä sen ilmastopäästöt ovat valtavat. Kun Fortum osti viime keväänä enemmistön saksalaisesta energiayhtiö Uniperista, niiden yhteenlasketut hiilidioksidipäästöt kasvoivat suuremmaksi kuin koko Suomen valtion päästöt. Fortumin ja Uniperin energiantuotannosta merkittävä osa perustuu edelleen hiilivoimaan ja muuhun fossiiliseen energiaan. Viime kesänä Uniper avasi Datteln4-hiilivoimalaSaksassa laajasta vastarinnasta huolimatta. 

Voiko uudelta, yhtiöiden yhdessä tekemältä strategialta odottaa suunnanmuutosta? Viime kevään yhtiökokouksessa Fortum lupasi, että strategiaan sisällytetään kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet, jotka kattavat sekä Fortumin että Uniperin toiminnan. Sanoista on nyt siirryttävä tekoihin, sillä vain niin ilmastonmuutosta voidaan torjua. 

Jotta päästövähennystavoitteet ovat aidosti riittäviä, niiden tulee määritellä selkeä aikataulu hiilivoiman alasajolle vuoteen 2030 mennessä sekä takaraja kaikelle fossiilisten polttoaineiden käytölle, myös maakaasulle. Lisäksi yhtiöiden olisi laadittava koko toiminnan kattava 1,5 asteen mukainen päästövähennyssuunnitelma. Näiden asioiden tulisi näkyä Fortumin strategiassa. 

Uuden strategian julkistuksen kynnyksellä katseet kääntyvät myös Suomen valtioon. Kun valtio hylkäsi WWF:n aloitteen, omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen totesi, että valtio edellyttää ilmastokysymysten näkyvän valtionyhtiöiden strategiatyössä. Lisäksi omistajaohjauksen linjauksien mukaan valtionyhtiöiden kuuluu muun muassa ”asettaa verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoiset ja mitattavat päästövähennystavoitteet”Odotamme, että valtio-omistaja julkaisee selväsanaisen kannanoton heti strategian julkistamisen jälkeen. 

Lisäksi odotamme mielenkiinnolla kannanottoja institutionaalisilta sijoittajilta, kuten suurilta suomalaisilta eläkeyhtiöiltä. Täyttävätkö Fortumin julkistamat toimet ja tavoitteet sijoittajien omien ilmastostrategioiden vaatimukset? 

Lopullinen testi uudelle strategialle nähdään kevään yhtiökokouksessa, jossa jokaisella osakkeenomistajalla on puhe- ja äänioikeus. Yhtiökokouksessa päätetäänansaitsevatko Fortumin hallitus ja johto vastuuvapauden toimistaan strategian laatimisessa vai ei. Lupaukset ilmastoteoista on lunastettava nyt. 

Oikeudellinen neuvonantaja
Raija-Leena Ojanen

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.