WWF:n Vuoden luontokirjassa kuvataan isän ja pojan seikkailuja Suomen kansallispuistoissa
WWF:n Vuoden luontokirjaksi on valittu Tomi Kontion teos Kansallispuistojen kutsu. Oikeustieteiden tohtori ja WWF:n hallituksen pitkäaikainen jäsen Heidi Andersson valitsi voittajateoksen. Kirjan on julkaissut Avain.
Kansallispuistojen kutsu kuvaa Suomen kansallispuistoja tarinallisella mutta informatiivisella otteella. Matkapäiväkirjamaista tekstiä höystävät kirjailijan itse ottamat upeat kuvat.
Voittajateoksen valinnut Heidi Andersson vaikuttui teoksen huumorin sävyttämästä, kaunistelemattomasta kuvauksesta.
”Teoksessa kerrotaan sykähdyttävistä luontoelämyksistä, mutta myös kansallispuistoissa koetuista vastoinkäymisistä ja kommelluksista”, Andersson sanoo.
Kansallispuistojen kutsusta heijastuu aito rakkaus luontoon, Andersson kuvailee. Hän uskoo kirjan tuovan luonnon lähemmäs kaikkia kansalaisia.
”Kirjan sanoma on, että ihminen on osa luontoa ja että luontoa tulee kunnioittaa. Se auttaa ymmärtämään, mikä rikkaus meillä on monimuotoisissa kansallispuistoissamme. Niitä kannattaa vaalia.”
Kansallispuistojen kutsu on kaunokirjallisesta tuotannostaan tunnetun Kontion ensimmäinen luontokirja. Luonto on kuitenkin ollut aina tärkeä osa Helsingissä varttuneen kirjailijan elämää.
”Pienenä poikana kuljin paljon Itä-Helsingin lähimetsissä. Eräässä runokirjassanikin on omistettu kokonainen osio siellä kasvaville putkilokasveille”, Kontio kertoo.
Teos syntyi Kontion ja tämän pojan kansallispuistoharrastuksen myötä. Alun perin parivaljakko lähti kiertelemään kansallispuistoja tutustuakseen Suomen luontoon, mutta kustantajan ehdotuksesta retket päätyivät kansien väliin.
”Se, että kirja rakentuu isän ja pojan yhteisille retkille, tuo tekstin sellaisen lämminhenkisen mausteen”, Kontio arvelee.
(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Kilpailuun osallistui upeita teoksia
Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui edellisvuosien tapaan laaja kirjo teoksia. WWF:n esiraadin, eli päsihteeri Liisa Rohwederin ja suojelujohtaja Jari Luukkosen, tehtävänä oli valita viisi finalistia kaikkien kilpailuun osallistuneiden luontokirjojen joukosta. Kilpailussa oli mukana yhteensä 25 teosta.
Muut Vuoden luontokirja 2021 -finalistit olivat Kerttu Kotakorven Suomen luonto 2100 (Bazar), Antti Leinosen Mies ja ahma (Minerva), Eija Kujansuun Metsäjänis – utelias älykkö (Docendo) sekä Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen Puiden asukkaat – Suomen puiden seuralaislajit (Gaudeamus).
WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 44. kerran. Voittajan valintakriteereinä ovat muun muassa teoksen soveltuminen suurelle yleisölle, luonnonsuojelusanoman edistäminen sekä teoksen monipuolisuus ja korkealaatuisuus. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa, vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi. Vuonna 2020 kilpailun voitti Minna Pyykön teos Kuulin allien laulavan (Docendo).