WWF avasi Luontoliven kalakameran ”Kekkosen kalapaikassa” – Lähetyksessä seurataan uhanalaisia järvitaimenia

WWF:n Luontolive-lähetyksessä sukelletaan tänä syksynä uhanalaisten järvitaimenten maailmaan. WWF vei kameran Äänekoskella sijaitsevaan kirkasvetiseen Mämmenkoskeen, joka on kunnostettu paratiisiksi uhanalaisille kaloille. 

Taimenen kutu alkaa lokakuussa vesien viiletessä, jolloin joessa on odotettavissa kuhinaa. Hyvällä onnella myös WWF:n Luontoliven katsojat pääsevät seuraamaan taimenia tai jopa niiden kutua. 

”Kalakameramme voi hyvällä onnella tarjota mahdollisuuden harvinaiseen näkyyn eli uhanalaisen järvitaimenen kutupuuhiin. Olemme kuvanneet taimenia ennenkin, mutta tänä vuonna pyrimme valitsemaan mahdollisimman kirkasvetisen kohteen, jotta yleisö voisi saada katselukokemuksesta kaiken irti”, WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen sanoo. 

Taimenten lisäksi lokakuun loppuun kestävässä lähetyksessä tullaan näkemään myös muita virtaavissa vesissä viihtyviä lajeja. Lähetyksessä on mahdollista nähdä muun muassa ahvenia, haukia, mateita, kirjolohia, siikoja ja särkiä. Myös lintujen, rapujen ja jopa saukon näkeminen on mahdollista.  

WWF oli mukana kunnostamassa Mämmenkoskea vuonna 2020

WWF kunnosti Mämmenkosken kesällä 2020 yhdessä Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Boardin, Mämmen osakaskunnan ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa. Ennen kunnostusta Mämmenkoski oli ollut padottuna 1900-luvun alusta lähtien. Mämmenkoski tunnettiin aikanaan myös siitä, että Urho Kekkonen kävi alueella kalastusreissuilla. Nykyään kalastaminen on kielletty alueella, mutta WWF:n suorassa lähetyksessä vedenalaiseen maailmaan päästään kurkkaamaan ilman vaaraa kalojen häiritsemisestä. 

Kunnostuksessa avattiin kaksi taimenien nousun esteenä ollutta patoa. Lisäksi kosken pohja kunnostettiin ja uomaan rakennettiin taimenelle sopivia kutu- ja elinalueita. 

”Kunnostuksen tavoitteena oli avata taimenille vanha luonnonkoski ja vapaa kulkureitti Ala-Keiteleen ja Kuhnamon välille sekä edistää järvitaimenen lisääntymistä, johon alueella ei ennen kunnostusta ollut edellytyksiä. Mämmenkoski saatiin kunnostuksen avulla entiseen pituuteensa – ei patoaltaiden ketjuna, vaan solisevana, upeana ja monimuotoisena koskena”, Vihtonen sanoo. 

Taimen on erittäin uhanalainen laji. Sen kutuvaelluksen tiellä olevien esteiden poistaminen ja lisääntymis- ja elinalueiden kunnostaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä lajin suojelemiseksi. 

Kalakamera on osa WWF:n Luontolive-palvelua

Kalakamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa voi katsoa suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Luontolivessä on seurattu tänä vuonna muun muassa saimaannorppia, itämerennorppia ja sääksiä. WWF:n livelähetyksiä on katsottu yhteensä jo yli 24 miljoonaa kertaa.  

”Tavoitteemme on tarjota ihmisille mahdollisuus harvinaisten lajien omakohtaiseen havainnointiin. Uskomme, että tieto ja omakohtaiset – vaikka sitten internetin livekameran välityksellä saadut – kokemukset harvinaisista ja uhanalaisista lajeista edistävät ymmärrystä niiden suojelun tarpeesta”, WWF:n kehityspäällikkö Justus Hyvärinen sanoo. 

WWF:n Luontoliven Kalakamera on osa Vauhtia vaellukseen -hanketta. Lähes puolen miljoonan euron hanketta rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR). Hankkeen omarahoitusosuuden mahdollistaa Lassi Leppinen Säätiön merkittävä lahjoitus WWF:lle.  

“On hienoa päästä tarkastelemaan, että mitä pian päättyvässä Vauhtia vaellukseen -hankkeessamme valmistuneeseen kohteeseen kuuluu. Kosken valmistumisesta on vierähtänyt jo pari vuotta, ja nyt onkin kiinnostavaa päästä kurkistamaan, että mitä pinnan alle kuuluu”, Manu Vihtonen sanoo.  

Luontoliven teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals ja WWF. Kamera sijaitsee yksityisalueella, jolla luvaton liikkuminen ja oleskelu on kielletty. 

Katso kaloja suorassa lähetyksessä

Kurkista kanssamme vedenalaiseen maailmaan.

Katso suoraa lähetystä pinnan alta

Katso kaloja suorassa lähetyksessä

Kurkista kanssamme vedenalaiseen maailmaan.