WWF:n Vuoden luontokirja 2022 tarjoaa neuvoja luontotekoihin omalla kotipihalla
WWF:n Vuoden luontokirjaksi on valittu Antti Kolin teos Perhosbaarista liskonpetiin. Toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola valitsi voittajateoksen. Kirjan on julkaissut Kirjapaja.
WWF:n Vuoden luontokirjana palkittu Perhosbaarista liskonpetiin esittelee keinoja, joilla hidastaa ilmastonmuutosta ja luontokatoa omalla kotipihalla. Ensiaskeleita luontokadon torjumiseksi voi ottaa vaikkapa kasvattamalla perhosten suosikkikukkia ja rakentamalla siileille mukavia pesiä.
Voittajateoksen valinneen toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltolan mielestä teos on erittäin ajankohtainen. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on ollut esillä medioissa enemmän kuin koskaan.
”Uskon ilmasto- ja luontoasioissa yksilöiden tekojen merkitykseen. Tämä teos antaa mainiota vinkkejä, miten me kaikki voimme parantaa luonnon monimuotoisuutta kotipihallamme”, Peltola perustelee.
Peltola kuvailee kirjaa perheystävälliseksi ja näkee siinä potentiaalia innoittaa perheitä oman pihan monimuotoisuuden parantamiseen. Hän uskoo kirjan tuovan luonnon lähemmäs ihmisiä.
”Maailman pelastaminen lähtee omalta kotipihalta”, Peltola toteaa.
Antti Kolin käytännönläheinen teos johdattaa tekemään ympäristötekoja omalla pihalla ja kannustaa tutustumaan lähiluontoon. Teos soveltuu yhtä lailla niin kaupungissa kuin maaseudulla asuville ja tarjoaa iloa ja mielekkyyttä kaikille pihalla ja puutarhassa viihtyville. Kirjan keskeisiä teemoja ovat esimerkiksi hallittu hoitamattomuus ja luonnonmukainen kasvillisuuden lisääminen. Oikeanlainen maaperän hoito pitää kasvillisuuden ja kastemadot tyytyväisenä, sekä lintujen talviruokinta tukee siivekkäitä pitkän talven yli.
”Pihaluontokirjat ovat olleet meillä kasveihin painottuneita, mutta opastavaa kirjaa monimuotoisen eläinpihan tekemiseen ei käsittääkseni ole Suomessa tehty. Nopean auttamisen, esimerkiksi perhosbaarin tai linturuokinnan lisäksi kirjassa käsitellään pysyvämpiä keinoja pihan ja puutarhan eläinten määrään lisäämiseksi. Hallittu hoitamattomuus johtaa eläinten runsastumiseen ja hyvinvointiin sekä hyödyttää myös ihmistä”, Antti Koli sanoo.
Luonto on ollut aina tärkeä osa Kolin elämää. Koli on helsinkiläinen biologi, luontokuvaaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita teoksia eläimistä ja lähiluonnosta.
”Eläimet ovat hienoja, mutta niillä menee huonosti. Näen nykyihmisen velvollisuudeksi luonnon auttamisen, velan palauttamisen”, Koli sanoo.
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)
"Maailman pelastaminen lähtee omalta kotipihalta."
"Maailman pelastaminen lähtee omalta kotipihalta."
Kilpailuun osallistui lukuisia upeita teoksia
Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui tänäkin vuonna laaja kirjo teoksia. WWF:n esiraadin, eli pääsihteeri Liisa Rohwederin ja suojelujohtaja Jari Luukkosen, tehtävänä oli valita viisi finalistia kaikkien kilpailuun osallistuneiden luontokirjojen joukosta. Kilpailussa oli mukana yhteensä 33 luontoaiheista teosta.
Muut Vuoden luontokirja 2022 -finalistit olivat Kaija Kiurun ja Timo Hellen Viiankiaapa ikuisesti (Into), Juha Kauppisen Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (Siltala), Juha Kauppisen ja Hannu Hautalan Hannu Hautala: Sata parasta (Siltala) sekä Jorma Luhtan, Markus Varesvuon ja Pertti Koskimiehen Tunturipöllö (Docendo).
Voittajateoksen valinnut Peltola kertoo, ettei päätös ollut helppo.
”Kaikki olivat todella hienoja kirjoja. Päädyin kuitenkin teokseen, joka oli käytännöllinen.”
WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Vuonna 2021 kilpailun voitti Tomi Kontion teos Kansallispuistojen kutsu (Avain).
Lue myös: WWF:n Vuoden luontokirjassa kuvataan isän ja pojan seikkailuja Suomen kansallispuistoissa
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.