Kansainvälinen raportti: Tuuli- ja aurinkoenergia nostettava vihreän siirtymän keskiöön

Kansainvälinen raportti toteaa tuuli- ja aurinkoenergian luontokadon pysäyttämisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta parhaiksi energiantuotantomuodoiksi. Energiajärjestelmän uudistamisessa ilmastotavoitteiden mukaiseksi tulee painottaa aurinko- ja tuulisähkön tuotantoa, mutta siirtymävaiheen luontovaikutukset on huomioitava entistä paremmin.

Tuuli- ja aurinkoenergia ovat uusiutuvista energiamuodoista luonnon ja ilmaston kannalta kaikkein parhaimpia, selviää CLEANaction-koalition tuoreesta, energiantuotannon vihreää siirtymää käsittelevästä raportista.

”Siirtymä puhtaampaan energiantuotantoon on välttämätöntä sekä globaalin riskinhallinnan että talouden näkökulmista katsottuna, mutta sähköntuotannon kielteisiä ympäristövaikutuksia voidaan pienentää entisestään panostamalla tuuli- ja aurinkoenergiaan”, sanoo WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman.

CLEANaction-koalition muodostavat useat kansalaisjärjestöt, johtavat yritykset, valtiolliset toimijat ja rahoituslaitokset. WWF on yksi CLEANaction-koalition perustajäsenistä. Tuore raportti tarkastelee uusiutuvien energiantuotantomuotojen vaikutuksia luontoon ja ilmastoon aina raaka-aineiden hankinnasta lopputuotantoon asti. Lisäksi se käsittelee keinoja toteuttaa siirtymä oikeudenmukaisesti.

Luontovaikutukset huomioitava kattavasti

Vaikka sähkön tuottaminen tuuli- ja aurinkovoiman avulla vaatii pinta-alaa, maapallolla on raportin mukaan riittävästi alueita, joilla tarvittava energiamäärä voidaan tuottaa ilman merkittäviä riskejä luonnon monimuotoisuudelle. Raportti kuitenkin tähdentää kattavan luontovaikutusten arvioinnin merkitystä koko arvoketjun osalta.

”Siirtymävaiheessa on pidettävä huoli siitä, ettei luonnolle aiheudu haittoja. Suomessa esimerkiksi merituulivoiman tuotantoa on mahdollista lisätä siedettävillä ympäristövaikutuksilla, kunhan voimalat sijoitetaan oikein, hankkeiden kehittämistä koordinoidaan ja niiden kumulatiivisia vaikutuksia arvioidaan ja minimoidaan”, Nordman sanoo.

Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen sähköntuotannossa uusiutuvilla energianlähteillä on myös taloudellisesta näkökulmasta katsoen entistä edullisempaa.

”Kustannukset eivät ole todellinen kynnyskysymys. Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan aurinkovoiman kustannukset laskivat vuosien 2010 ja 2019 välillä jopa 85 prosentilla ja tuulivoimalla tuotetun sähkön 55 prosentilla. Mikäli jatkaisimme fossiilisten polttoaineiden käyttöä, ilmastokriisin vaikutukset talouteen olisivat todella vakavat. Panostaminen uusiutuviin on yhteiskunnan edun mukaista”, Nordman tiivistää.

Vihreän siirtymän, eli muun muassa siirtymisen fossiilisista uusiutuviin energianlähteisiin, tulisi WWF:n mielestä olla seuraavan hallituksen budjetoinnin keskiössä. Vihreä siirtymä tarjoaa ratkaisun energian saatavuuteen, jonka merkitys on Ukrainan sodan myötä noussut keskusteluun.

“Olemalla vihreän siirtymän edelläkävijä Suomi kasvattaa myös mahdollisuuksiaan merkittäviin investointeihin. Vihreä siirtymä tulee toteuttaa oikeudenmukaisesti”, sanoo Nordman.

CLEANaction-koalition raportti julkistetaan torstaina 20.4. klo 15 Suomen aikaa. Englanninkieliseen julkaisutilaisuuteen voi osallistua verkossa ilmoittautumalla täällä: https://bit.ly/3A5UdjM. Julkistuksen jälkeen raportti tulee saataville CLEANaction-verkkosivulle ja sen voi pyytää ennakkoon embargolla sähköpostitse osoitteesta cleanaction@wwfint.org.

CLEANaction-koalitioon kuuluvat Alliance for Rural Electrification (ARE), Birdlife International, Iberdrola, ICLEI-Cities Biodiversity Center, International Renewable Energy Agency (IRENA), The Nature Conservancy (TNC), Nordic Energy Research, Ørsted, the PanAfrican Climate Justice Alliance, Spoor sekä WWF. Lisää tietoa CLEANactionista täällä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Bernt Nordman, ilmasto-ohjelman johtaja, WWF Suomi, bernt.nordman@wwf.fi, p. 050 525 0348
Totti Toiskallio, viestinnän asiantuntija, WWF Suomi, totti.toiskallio@wwf.fi, p. 044 723 5424