EU:n ennallistamisasetuksen kohtalo ratkeaa heinäkuussa – WWF vetoaa ennallistamisasetuksen puolesta

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tänään EU:n ennallistamisasetuksesta. Äänestys oli äärimmäisen tiukka, mutta päättyi valiokunnan hylkäykseen. WWF vetoaa ennallistamisasetuksen puolesta.

Ympäristövaliokunnan äänestys päättyi tasan: 44 edustajaa äänesti sen puolesta ja 44 vastaan. Hyväksyminen olisi vaatinut äänten enemmistöä. Ympäristövaliokunta esittää, että parlamentin täysistunto äänestää heinäkuun puolivälissä komission esityksen hylkäämisestä. 

”Ympäristövaliokunnan äänestystulos on pettymys, mutta ennallistamisasetusta ei ole vielä kuopattu”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo. 

Ympäristövaliokunta äänesti asetuksesta ensimmäisen kerran 15. kesäkuuta. Tuolloin keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä yritti kaataa EU:n ennallistamisasetuksen. Ennallistamisasetus on jakanut voimakkaasti parlamenttia, ja myös tuolloin valiokunnan äänet jakautuivat tasan. Siksi äänestystä jatkettiin tänään. 

EPP:n edustajien lisäksi myös jotkut RENEW-ryhmän jäsenet olivat hylkäyksen kannalla. Asetuksen puolella olivat vihreät ja vasemmistoryhmät. 

EU:n jäsenmaat päätyivät 20. kesäkuuta kannattamaan ennallistamisasetusta. Suomi on kuulunut EU:ssa niihin maihin, jotka ovat hangoitelleet vastaan ennallistamisasetuksen valmisteluprosessissa. Suomi on vastustanut asetusta ennallistamisesta syntyvien kustannusten ja metsäteollisuudelle aiheutuvien uusien vaatimusten takia.  

”Luonto köyhtyy hälyttävää vauhtia niin maailmalla kuin Suomessa. Suomikin on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen, mutta tehtävä on mahdoton, jos luontoa ei ennallisteta”, Suominen sanoo. 

Ennallistamisessa ihminen pyrkii palauttamaan heikentämäänsä luontoa lähemmäs luonnon alkuperäistä tilaa. Ennallistamisasetus on osa EU:n biodiversiteettistrategiaa, jonka tavoite on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Tämän jälkeen luonnon monimuotoisuus on tarkoitus saada kasvu-uralle EU:n alueella.  

EU:n biodiversiteettistrategia ja sen osana toteuttava ennallistamisasetus kuuluvat EU:n niin sanottuun Green Dealiin – kunnianhimoiseen ohjelmaan, joka on tehnyt EU:sta edelläkävijän luontokadon torjunnassa ja vihreässä siirtymässä.  

”Kaikki europarlamentaarikot, jotka äänestävät täysistunnossa asetusta vastaan, osallistuvat Green Dealin vakavaan vesittämiseen. Suomalaisten europarlamentaarikkojen pitäisi nyt osoittaa, että maamme on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen”, Suominen sanoo.  

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.