Laiduntavat lampaat ja lehmät ovat luonnonhoitajia vailla vertaa – sitä juhlitaan luonnonlaidunpäivänä

Lauantaina 17. kesäkuuta vietetään valtakunnallista luonnonlaidunpäivää jo toista kertaa, ja tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja järjestävät ohjelmaa. Päivä juhlistaa luonnonlaitumia sekä lehmiä, lampaita ja muita eläimiä, jotka hoitavat uhanalaisia perinneympäristöjämme ja huolehtivat luontomme monimuotoisuudesta.

Perinneympäristöt ovat lajirikkaimpia elinympäristöjämme ja monien uhanalaisten lajien koti. Toisin kuin esimerkiksi metsät, perinneympäristöt vaativat kunnossa pysyäkseen aktiivista hoitoa. Lehmiä, lampaita ja muita laiduntajia tarvitaan turvaamaan perinneympäristöjä, sillä ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät.

”Laidunnus auttaa säilyttämään perinneympäristöjen lajistoa, josta jo neljäsosa on uhanalaista. Niittykasvit hyötyvät siitä, että laidunnus vähentää maaperän ravinteisuutta. Ne myös tarvitsevat laidunnuksen luomaa valoa ja tilaa pärjätäkseen kilpailussa kookkaampia lajeja vastaan”, sanoo maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Perinneympäristöjen katoaminen olisi erityisen suuri uhka pölyttäjähyönteisille.

”Kedoilla ja niityillä elää laaja kirjo erilaisia perhosia ja mesipistiäisiä. Perinneympäristöjä kannattaa vaalia myös maataloustuotannon kannalta, sillä monipuolinen pölyttäjälajisto auttaa saamaan paremmat sadot”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.

Luonnonlaidunpäivänä tilat ympäri Suomen järjestävät koko perheen ohjelmaa karjan laitumelle laskusta asiantuntijaluentoihin. Usealta tilalta voi samalla ostaa myös luonnonlaiduntuotteita. Kaikki teemapäivän tapahtumat löytyvät päivittyvästä kartasta, josta voi katsoa lähialueensa tapahtumat.

”Pääkaupunkiseudullakin pääsee mukaan päivän tunnelmaan tutustumalla rantalaidunnukseen ja kyyttökarjaan esimerkiksi Espoon Laajalahdella, jossa järjestetään tapahtuma yhteistyössä Metsähallituksen, Espoon kaupungin ja alueella laiduntavan karjatilan kanssa. Suojelualueillakaan perinneympäristöjen luontoarvojen säilyttäminen ei onnistu ilman laiduntajia ja karjatiloja”, kertoo Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Katja Raatikainen.

Jos lähialueelta ei löydy tapahtumaa, päivään voi osallistua myös seuraamalla luonnonlaidunliveä 17.6. Ruokaviraston Instagramissa kello 11 alkaen.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Metsähallitus, Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, WWF Suomi, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, Maa- ja kotitalousnaiset, Ruokavirasto ja ProAgria.

Luonnonlaidunpäivän verkkosivulta löytyy lisätietoja sekä päivittyvä kartta avoimet ovet pitävistä tiloista.

  • Faktaa luonnonlaidunlihasta

    – Yksi keino auttaa uhanalaisia niittyjä, ketoja ja muita perinneympäristöjä, on panostaa luonnonlaidunnukseen myös lihantuotannossa.

    – Luonnonlaidunlihalla tarkoitetaan lihaa, joka saadaan osan vuodesta vapaana luonnonlaitumilla laiduntavista eläimistä, kuten naudoista ja lampaista.

    – Suomessa oli viime vuonna yhteensä 2426 tilaa, joilla oli maatalousluonnon ja maisemanhoidon sopimus luonnonlaidunten hoitamiseksi. Hoidettujen perinneympäristöjen yhteenlaskettu ala Suomessa on tällä hetkellä noin 35 000 hehtaaria, josta suurinta osaa hoidetaan laiduntamalla. Tavoitteena olisi saada hoidon piiriin 15 000–30 000 hehtaaria lisää, jotta perinneympäristöjen hoito olisi lajien ja luontotyyppien kannalta kestävällä tasolla.

    – Suomalaisen luonnonlaidunlihan sertifiointi nytkähti käyntiin viime vuonna, kun Kosken kartanon luomutila Perniössä sertifioi luonnonlaidunlihan tuotantonsa. Kosken kartanon isäntä Fredrik von Limburg Stirum kertoo, että sertifiointi on ollut taloudellisesti kannattavaa: ”Kuluttajat alkavat ymmärtää, että lihojen välillä todella on eroja. Yhteiskunta on myös havahtumassa isoihin ympäristöongelmiin, ja osa kuluttajista on valmiita maksamaan tuotteesta, jonka tuottamisesta myös ympäristö hyötyy”, von Limburg Stirum sanoo.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.