Tom Tukiainen osti maata saadakseen kosteikon kesäpaikkansa lähelle – “Itämeren tilanne hirvittää”
Raaseporin Snappertunaan rakennettiin elokuussa kosteikko, jolla on poikkeuksellinen tausta. Tom Tukiainen osti maat kesäpaikkansa vierestä nimenomaan kosteikkoa varten.
Tom Tukiainen on viettänyt kesiään Västerfjärden-nimisen merenlahden reunamilla perheensä kanssa vuodesta 1998 alkaen. Viimeisen kymmenen vuoden ajan rehevöityneen merenlahden tila on huolettanut Tukiaista. Elokuussa Västerfjärdenin lähistölle valmistui yhteistyössä WWF:n kanssa kosteikko
”Vuonna 2014 lahti oli niin tähkä-ärviän valtaama, että paikoitellen veneellä ei päässyt liikkumaan. Järjestimme niittotalkoot ja siitä lähti ajatus kosteikon perustamisesta. Monista eri syistä johtuen kosteikkoa ei kuitenkaan tuolloin edistetty”, Tukiainen sanoo.
Viime vuoden lopulla Tukiainen tarjoutui ostamaan maa-alueen itselleen ja otti yhteyttä WWF:ään, sillä hän tiesi WWF:n rakentavan kosteikkoja Länsi-Uudellamaalla. Yhteisen maastokäynnin jälkeen päädyttiin siihen, että kosteikko voidaan toteuttaa osana WWF:n RANKKU2-hanketta. Hankkeessa rakennetaan kosteikkoja rannikon läheisyyteen Länsi-Uudellamaalla.
”Tom Tukiaisen ostama maa-alue sijaitsee aivan Itämeren rannikon tuntumassa Båsassa. Kyseisellä kohdalla on ilmeisesti vuosikymmeniä sitten ollut peltoalue tai karjan laidunnusta, mutta sittemmin alue on ollut joutomaana”, sanoo WWF:n meriasiantuntija Iiris Kokkonen.
Elokuussa alueelle rakennettiin noin puolen hehtaarin kokoinen kosteikko, jonka valuma-alue on 32 hehtaaria. Kosteikon kautta kulkeva valtaoja laskee suoraan rehevöityneeseen Västerfjärdenin merenlahteen, eli suoraan Itämereen.
“Olen todella iloinen, että alueelta löytyy näin ennakkoluulottomia ja aktiivisia maanomistajia, jotka ovat valmiita edistämään rannikkovesiemme hyvinvointia, jopa ostamalla sitä varten kiinteistöä. Ilman paikallisia maanomistajia tämä työ ei olisi mahdollista. Tehokas Itämeren suojelu edellyttää yhteistyötä ja käytännön toimia”, Kokkonen sanoo.
Kosteikosta on iloa niin luonnolle kuin ihmisille
Tom Tukiainen on tyytyväinen lopputulokseen, vaikka täyteen kukoistukseensa kosteikko pääseekin vasta muutaman vuoden päästä. Hän toivoo esimerkiksi lähistöllä liikkuvien kurkien löytävän paikan ja ottavan sen omakseen. Tärkein tavoite on tietenkin Itämeren tilan parantaminen.
”Itämeren tilanne hirvittää. Olen lapsesta asti uinut meressä ja on surullista, miten lapset eivät enää sinilevän vuoksi pääse nauttimaan meressä uimisesta. Vesistöjen tilan parantaminen on tärkeää niin luonnon kuin ihmisenkin hyvinvoinnin kannalta, mutta lisäksi uskon tällä olevan vaikutusta myös kiinteistöjen arvoon. Hyvinvoivalla luonnolla on myös talousvaikutuksia”, Tukiainen sanoo.
Kosteikkojen merkitys korostuu tulevaisuudessa, sillä ilmastonmuutoksen myötä sateiden ja ravinne- ja kiintoainevalumien odotetaan lisääntyvän huomattavasti. Kosteikot hidastavat valumavesien virtausta ja tehostavat ravinteiden ja kiintoaineen talteenottoa. Itämeren rehevöitymisen hillitsemisen lisäksi kosteikot tarjoavat myös elinympäristöjä esimerkiksi vesi- ja kahlaajalinnuille, jotka voivat pesiä, kasvattaa poikasiaan, hankkia ravintoa ja levähtää kosteikoilla.
RANKKU2-hankkeesta 70 % rahoitetaan Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Hankkeessa tehdään yhteistyötä maa- ja metsäalueiden omistajien lisäksi esimerkiksi, kuntien, erilaisten yhdistysten järjestöjen ja ympäristöviranomaisten kanssa. Hankkeen toimet on suunniteltu WWF:n ja yhteistyötahojen aiemmissa hankkeissa tehtyjen keskeisten havaintojen pohjalta. Kiviaineksen Båsan kosteikon toteutukseen lahjoitti Rudus Oy.
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.