Maailman metsäkatoa torjuva EU-asetus vaarassa – EPP-ryhmä ajamassa rajuja heikennyksiä

Euroopan parlamentin EPP-ryhmän ehdotukset uhkaavat vesittää EU:n metsäkatoasetuksen ja mahdollistaa metsäkadon jatkumisen. WWF vetoaa ryhmän suomalaisiin edustajiin ja koko europarlamenttiin, jotta muutoksia ei hyväksyttäisi.

Trooppisen metsäkadon torjumiseksi laaditun EU:n metsäkatoasetuksen oli tarkoitus velvoittaa yrityksiä ensi vuoden alusta alkaen. Lokakuun alussa Euroopan komissio ehdotti asetuksen viivästyttämistä 12 kuukaudella. Nyt keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä ehdottaa asetuksen lykkäämistä vähintään kahdella vuodella, mikä tarkoittaisi, että asetus velvoittaisi yrityksiä vasta vuonna 2027. Lisäksi ryhmä haluaa heikentää kauppaa käyville toimijoille, kuten päivittäistavarakaupoille, määriteltyjä velvoitteita.

”Heikennykset uhkaavat tehdä koko asetuksesta hyödyttömän ja mahdollistaa metsäkadon jatkumisen”, sanoo WWF Suomen kansainvälinen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

Suomalaisista mepeistä EPP-ryhmään kuuluvat Mika Aaltola, Henna Virkkunen, Aura Salla sekä Pekka Toveri. WWF:n tietojen mukaan myös he ovat mukana ajamassa heikennyksiä metsäkatoasetukseen.

Huolestuttavana heikennyksenä EPP ehdottaa esimerkiksi ”nollariski”-kategoriaa maiden riskijaotteluun. Jaottelussa arvioidaan metsäkatoriskituotteiden alkuperämaita sen mukaan, kuinka suuri riski näissä maissa on metsäkadolle ja metsien tilan heikentymiselle.

“Todellisuudessa ei ole olemassa “nollariskimaita”, joissa riskiä metsäkadolle tai metsien tilan heikkenemiselle ei olisi. Ehdotus sallisikin käytännössä metsäkatoriskin sisältävien raaka-aineiden tuotannon jatkumisen ilman vaatimuksia esimerkiksi alkuperäjäljitettävyydestä” Kaukonen sanoo.

Yritys heikentää metsäkatoasetusta osuu ajankohtaan, jossa kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat juuri alkamassa ja kansainvälisen luontokokouksen päättymisestä on kulunut vain viikko. Vaakalaudalla ovatkin nyt myös kansainväliset tavoitteet luontokadon pysäyttämisestä ja ilmastonmuutoksen torjumisesta, Kaukonen sanoo.

“Maailman maat ovat sitoutuneet pysäyttämään metsäkadon vuoteen 2030 mennessä. Tavoite lipuu käsistämme, jos EPP:n ajamat heikennykset menevät läpi.”

Yritykset vastustavat muutoksia metsäkatoasetukseen

Viime vuoden kesäkuussa voimaan astunut metsäkatoasetus kieltää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden myynnin EU:n alueella. Yritysten, joiden tuotteet sisältävät metsäkatoriskituotteita, eli kahvia, kaakaota, soijaa, palmuöljyä, naudanlihaa, puuta, paperia tai kumia, tulee jatkossa pystyä osoittamaan, ettei niiden tuotantoketjussa ole tuhoutunut metsää.

“Monet yritykset ovat jo tehneet valtavia investointeja sopeuttaakseen toimintaansa metsäkatoasetukseen, ja asetuksen lykkääminen on epäoikeudenmukaista myös näitä yrityksiä kohtaan”, Kaukonen sanoo.

Lukuisat yritykset ovatkin ilmaisseet tukensa EU:n metsäkatoasetukselle, eivätkä halua sitä enää muutettavan 12 kuukauden viivästyksen lisäksi. Julkisesti tukensa ovat ilmaisseet muun muassa Mars, Danone, Michelin, Carrefour sekä Business for Nature -koalitio.

WWF vetoaa Euroopan parlamenttiin, että se ei hyväksy EPP:n ehdotuksia, vaan kantaa vastuunsa maailman metsien, ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta sekä noudattaa demokraattisesti tehtyjä päätöksiä.

Muutoksista äänestetään torstaina 14.11. Euroopan parlamentin täysistunnossa.

EU:n metsäkatoasetus:

  • EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesäkuussa 2023. Tuolloin suurille ja keskisuurille yrityksille annettiin 18 kuukautta aikaa varmistua tuotteidensa alkuperäjäljitettävyydestä. Pienempien yrityksien kohdalla siirtymäajaksi määriteltiin 24 kuukautta.
  • Asetus kieltää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden myynnin EU:n alueella. Asetuksessa määritellään metsäkatoriskituotteiksi kahvi, kaakao, soija, palmuöljy, naudanliha, puu- ja paperituotteet sekä kumi. Yritysten tulee jatkossa pystyä osoittamaan, ettei näiden tuotteiden tuotantoketjussa ole tuhoutunut metsää enää vuoden 2020 joulukuun jälkeen.
  • Maailman metsissä elää noin 80 prosenttia kaikista maalla elävistä lajeista. Metsiä häviää vuosittain keskimäärin 10 miljoonaa hehtaaria, mistä valtaosa on trooppista sademetsää. Suurin syy metsien tuhoon on ihmisen toiminta: metsää raivataan etenkin karjalaitumien ja maanviljelyn tieltä.
  • WWF on jo vuosia vaatinut, että EU-maissa kulutettavien tuotteiden metsäkatovaikutuksiin on puututtava. Metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden tuontia EU-markkinoille ei ole aiemmin rajoitettu järjestelmällisesti, ja EU-maiden kulutuksen luontovaikutus on ollut suuri: vuonna 2017 EU oli vastuussa 16 prosentista kaikesta kansainvälisestä kaupasta aiheutuneesta metsäkadosta.
  • Myös suomalaiset kuluttavat trooppista metsäkatoa aiheuttavia tuotteita, osoittaa WWF:n raportti vuodelta 2021. Kahvi, puu- ja paperituotteet, rehusoija sekä kaakao ovat neljän kärjessä, kun tarkastellaan suomalaisten kuluttamien tuotteiden metsäkatoriskiä.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.