YK:n ilmastokokouksessa laiha sopu rahoituksesta – ”Kaukana todellisesta tarpeesta”

Azerbaidžanin Bakussa viime yönä päättyneen ilmastokokouksen tulos oli heikko: sovittu uusi rahoitustavoite ei ole riittävä tarpeeseen nähden.

Maailman maat saivat ilmastokokouksessa lopulta aikaan sovun maailmanlaajuisen ilmastorahoituksen uudesta tavoitteesta. Kehittyneet maat lupasivat kolminkertaistaa ilmastorahoituksensa.

“Lisäys on merkittävä, mutta hyvin kaukana todellisesta tarpeesta. Rahoitusvelka kasvaa vuosi vuodelta, kun toimia lykätään”, sanoo WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman.

WWF toivoi kokouksen päätyvän noin 1 000 miljardin rahoitustavoitteeseen nyt sovitun 300 miljardin sijaan. Vaikka tavoitetaso on selvästi toivottua matalampi, haastaa EU:nkin hyväksymä kokouksen lopputulema Suomen hallituksen politiikan.

”Hallituksen ilmastorahoituksen leikkaukset ovat täysin päinvastaisia tilanteen vaatimiin toimiin nähden. Suomi on muuttumassa nopealla tahdilla ilmastopolitiikan edelläkävijästä jarruttelijaksi”, Nordman toteaa.

Nyt sovitusta uudesta rahoitustavoitteesta on neuvoteltu jo kolmen vuoden ajan, mutta vasta ilmastokokouksen viimeisinä päivinä keskusteltiin summista. Sitä ennen käytiin pitkään vääntöä muun muassa siitä, mitkä maat kuuluvat maksajiin ja mitkä saajiin.

WWF:lle oli pettymys, että biodiversiteettirahoituksen ja ilmastorahoituksen paremmasta koordinaatiosta ei saatu päätöksiä. Verrattuna vajaa kuukausi sitten Kolumbian Calissa pidettyyn YK:n biodiversiteettikokoukseen, jossa ei päästy minkäänlaiseen sopuun rahoituksesta, oli Bakun ilmastokokous kuitenkin pieni askel eteenpäin.

Neuvottelujen loppuvaiheen keskeinen teema oli se, saadaanko ilmastonmuutoksen hillintää lainkaan mukaan kokouksen päätöskirjauksiin. Vaarana oli, että viime vuonna Dubaissa tehdyt historialliset päätökset mitätöitäisiin.

“Tuntuu absurdilta, että jokaisessa ilmastokokouksessa neuvotellaan siitä, voidaanko ilmastonmuutoksen hillinnästä ja fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta ylipäätään keskustella. Siirtyminen vähäpäästöiseen energiajärjestelmään on välttämätöntä ilmastokriisin ratkaisemiseksi.”

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.