
Yli 11 000 suomalaista vaatii tehokkaita toimia metsien hiilinielun vahvistamiseksi – ”Epäonnistuminen voi johtaa miljardien laskuun valtiolle ja suomalaisille”
WWF:n vetoomuksen allekirjoittaneet vaativat päättäjiä päivittämään maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman ja varmistamaan Suomen ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamisen vuoteen 2035 mennessä. Päätöksiä tulisi tehdä jo pian alkavassa puoliväliriihessä.
Suomen hallitus kokoontuu ensi viikolla puoliväliriiheen suunnittelemaan valtion talouden tulevaisuutta. Koska metsien hiilinielut ovat valtiontalouden kannalta keskeisessä roolissa, niiden vahvistamiseen liittyviä päätöksiä tulisi tehdä puoliväliriihessä.
”Epäonnistuminen metsien hiilinieluihin liittyvässä politiikassa voi johtaa miljardiluokan laskuun veronmaksajille. Hallituksella on sekä tieto että keinot korjata nielupolitiikkaansa niin ilmaston, luonnon kuin kansalaisten talouden kannalta parempaan suuntaan”, sanoo WWF:n ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman.
Suomi on sitoutunut hoitamaan oman osuutensa maankäyttöasetuksessa määritellyistä EU:n nielutavoitteista. Jos velvoitteista ei suoriuduta, valtio joutuu hankkimaan nieluyksiköitä muista EU-maista nykyarvioiden mukaan jopa yhdeksällä miljardilla eurolla.
Vaihtoehtona on lisätä päästövähennyksiä liikenteessä, maataloudessa ja lämmityksessä, mikä tekisi suomalaisten arjesta kalliimpaa.
”Hallitusohjelmaan on selväsanaisesti kirjattu, ettei hallitus politiikkatoimillaan nosta kansalaisten arjen kustannuksia. Jos metsänieluja ei saada vahvistettua, tulee lopputulos olemaan päinvastainen siihen nähden, mitä hallitus on suomalaisille luvannut”, Nordman toteaa.
Keskeiset ohjauskeinot tiedossa
WWF ja vetoomuksen allekirjoittajat vaativat hallitukselta toimia ilmastolakiin kirjatun kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Metsien hoito ja käyttö ovat tavoitteen saavuttamisen kannalta ratkaisevassa asemassa.
”Hakkuita tulisi pyrkiä maltillisesti vähentämään ja etenkin turvemaiden ojituksista johtuvat päästöt olisi saatava kuriin. Jotta näin voisi tapahtua, tarvitaan taloudellista ohjausta”, Nordman sanoo.
Keskeisiä poliittisia päätöksiä on WWF:n mukaan luontevaa tehdä puoliväliriihessä. Hallituksen tulisikin päättää maankäytön muutosmaksun ja biomassan polton veron käyttöönotosta sekä siitä, ettei metsätalouden verotusta kevennetä esimerkiksi metsävähennyksen laajentamisella. Hallituksen olisi myös ryhdyttävä valmistelemaan kokonaisvaltaista rahoitusmekanismia, jossa hiilensidonnasta maksetaan tukia maanomistajille, ja joka rahoitetaan verottamalla nieluja heikentäviä toimia. Myös Metsähallituksen tulostavoitteita tulisi päivittää tavalla, joka tukee siirtymistä jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen erityisesti turvemailla.
Selkeintä olisi koota kaikki nielupolitiikan päivitystarpeet ilmastolain mukaiseen maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman (MISU) päivitykseen ripeällä aikataululla.
”Hallitus epäonnistui koostamaan hallitusohjelmassa lupaamansa, erillisen päästövelan lyhentämisohjelman vuoden 2024 loppuun mennessä. Siksi maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma tulee päivittää vielä tällä hallituskaudella.”
WWF:n vetoomus hiilinielujen pelastamiseksi ja ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä on edelleen avoinna ja allekirjoitettavissa. Vetoomus löytyy osoitteesta wwf.fi/metsien-hiilinielu
Mitä muuta hallituksen tulisi tehdä luonnon ja ilmaston puolesta puoliväliriihessä? Lue WWF:n avoin kirje hallitukselle.