
Uusi eduskunta asettuu paljon vartijaksi
Uudistettavan metsälain tulisi sallia talousmetsien hoito ilman avohakkuita.
Keväällä valittava uusi eduskunta ja hallitus tulevat olemaan paljon vartijoita. Luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämisellä, ilmastonmuutoksen hillinnällä ja ihmisten ekologisen jalanjäljen pienentämisellä on palava kiire. Me WWF:ssä vaikutamme nyt siihen, että tulevaan hallitusohjelmaan kirjattaisiin seuraavia toimenpiteitä.
Monimuotoisen luonnon säilymisen perustana on toimiva suojelualueverkosto ja oikeanlainen maankäyttö. Suomen suojelualueverkoston rakentamista täytyy jatkaa panostamalla etenkin metsien ja soiden suojeluun Etelä-Suomessa.
Koska metsistämme suurin osa on talousmetsiä, on niiden monimuotoisuuden turvaaminen erityisen tärkeää. Uudistettavan metsälain tulisi sallia talousmetsien hoito ilman avohakkuita ja suojella nykyistä laajempi kirjo harvinaisia elinympäristöjä. Ojittamattomia ja luonnontilaisia soita ei saa hävittää ja talousmetsäalueiden suot tulee ennallistaa.
Metsät ja suot ovat monien lajien koteja. Näissä eläville uhanalaisille lajeille pitää laatia hoitosuunnitelma. Myös uhanalaiset kalalajit, kuten meritaimen, saimaannieriä ja järvilohi, tarvitsevat oman suojeluohjelman. Saimaannorpan suojeluohjelma pitää siirtää paperilta käytäntöön.
Itämeren suojelun tehostamiseksi on laadittava kansallinen merenhoitosuunnitelma ja aluesuunnittelua tulee kehittää kansainvälisen yhteistyön puitteissa. Maatalouden ympäristötukijärjestelmä pitää uudistaa niin, että sen lähtökohdaksi otetaan vesien ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Päästöjen vähentämiseksi tukea tulisi kohdentaa vaikuttavimpiin toimiin ja kuormittavimmille alueille.
Ilmastonmuutoksen hillintää ei voi enää lykätä. Suomen tavoitteena tulee olla hiilineutraali yhteiskunta, jossa päästöt on tiputettu lähelle nollaa vuosisadan puoleen väliin mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi uuden eduskunnan on säädettävä vuosittaisiin päästövähennyksiin velvoittava ilmastolaki. Sen avulla Suomi osoittaisi globaalia vastuunkantoa ja auttaisi kansainvälisen ilmastosopimuksen syntymistä.
Suomen talous voi hyötyä ilmastonmuutoksen hillitsemisen edelläkävijyydestä. Eduskunta voisi luoda lainsäädännöllä porkkanoita, jotka innostavat yrittäjiä ja teollisuutta kehittämään älyenergiaa, energian säästötoimenpiteitä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvia energiantuotantomuotoja.
Ekologinen jalanjälkemme ei voi kasvaa nykyistä tahtia. Päätöksiä tulisikin arvioida kestävän kasvun mittarilla, jossa on mukana talouden tunnuslukujen lisäksi mm. ekologista jalanjälkeä ja luonnon monimuotoisuutta kuvaavat tunnusluvut. Tämän vaihtoehtoisen kehitysmittarin käyttöä tulisi pilotoida hallitusohjelman toteutumisen seurannassa perinteisen bruttokansantuotteen kehittymisen rinnalla.
Taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi on mahdollista vain jos luontokin voi hyvin. Ympäristönsuojelun turvaamiseksi ympäristöhallintoa tulee vahvistaa ja sille tulee taata riittävät resurssit. Ympäristöhallinnon osuus valtion budjetista on Suomessa vain 0,6 %, kun se OECD-maissa on keskimäärin 1,5 %. Jotta kunnianhimoiset ratkaisut olisivat mahdollisia, Suomen täytyy päästä samoihin lukuihin.
Liisa Rohweder
pääsihteeri
Tutustu WWF:n hallitusohjelmateeseihin: www.wwf.fi/vaalit.