Vihreä toimisto suurennuslasin alla

WWF Suomen toimistojen ympäristöohjelma Green Office  auttaa yritystä säästämään luontoa ja selvää rahaa. Ympäristöohjelman noudattamista toimistoilla valvovat WWF:n kouluttamat Green Office –tarkastajat. Pandan polku hyppäsi tarkastajan matkaan.

Aamun hämärässä Helsingin Salmisaaressa kirpeä pakkanen nipistelee poskia. Ilmassa leijuu muutama lumihiutale työpaikoilleen kiiruhtavien ihmisten seassa. Pakkasta on hyvä paeta Lemminkäisen pääkonttoriin, jossa tapahtuu kiinnostavia asioita. Tänään selviää, saako Lemminkäisen Salmisaaren pääkonttori jatkaa WWF Suomen Green Office –toimistona.

Paikalle ovat saapuneet Lemminkäisen puolelta ympäristö- ja turvallisuusjohtaja Johanna Aarnio, tomitilapäällikkö, Green Office –vastaava Marjo Laurianen sekä Talotekniikan harjoittelija Mirja Meriläinen. Heitä vastapäätä neuvotteluhuoneessa istuu Juha Kortesalmi, WWF Suomen GO-tarkastaja.

Aarnio kertoo heti alkuun, että Lemminkäisen Green Office –tiimi on uudistunut ja tämä on heidän ensimmäinen kertansa mukana GO-tarkastuksessa.

-Toivon , että tarkastus käydään läpi keskustelevasti. Tarkoitus on, että te saatte tästä myös uusia ajatuksia ja välineitä parantaa toimintaanne, Kortesalmi keventää.

Ilmapiiri neuvotteluhuoneessa muuttuu vapautuneeksi hetkessä ja sama tunnelma säilyy koko tarkastuksen ajan.

Tulokset näkyviin

-Te olette nyt toimineet näissä tiloissa sellaiset kolme ja puoli vuotta, eli teillä alkaa olla niin sanottu kosiovaihe takana. Nyt pitäisi olla näkyvissä jo jonkinlaisia tuloksia, Kortesalmi sanoo.

Kortesalmen GO-tarkastukset noudattavat tiettyä kaavaa. Ensin käydään läpi viime tarkastuksessa tehdyt kehitysehdotukset ja katsotaan, miten on edistytty. Seuraavaksi tutkitaan toimiston oma arviointilomake sekä Kompassi-verkkotyökalusta löytyvät ympäristöohjelman tehtävät ja niiden suoritukset. Viimeisenä on vuorossa kierros ”kentällä” eli toimiston eri kerroksissa ja loppuyhteenveto, jonka aikana selviää saako toimisto jatkaa Green Office –merkin käyttöä.

Pieniä toimia, suuria tuloksia

Tarkastuksessa esiin nousevat asiat ovat hyvin käytännönläheisiä. Esimerkiksi kattovalaisimien narukatkaisimia on pidennetty viime kerrasta lamppujen sammuttamisen helpottamiseksi ja vessoissa on korvattu käsipaperi kokonaan käsipyyherullilla. Kysymysten ja vastausten lomassa Kortesalmi heittelee ideoita ekotehokkuuden parantamiseksi ja antaa esimerkkejä siitä, miten toisissa hänen tarkastamissaan toimistoissa tehdään asioita.

Seuraavana on vuorossa Green Officen Kompassi-verkkotyökalun sekä Ilmastolaskurin tarkastelu. Kompassin sisältämän tiedon tehtävänä on antaa eväitä toimiston itsearviointiin ja toimia pohjana ympäristöohjelman rakentamiselle, Ilmastolaskuriin taas raportoidaan kerran vuodessa seurantalukuja. Niiden avulla voidaan arvioida muun muassa sähkön- ja lämmönkulutusta.

Verkkotyökalujen käytössä on ollut hieman sekaannusta, joten sen käyttöä käydään yhdessä läpi. WWF seuraa organisaatioita juuri Kompassin kautta ja siellä on joka vuodelle tehtäviä, joita organisaatiot toteuttavat. Osa tehtävistä on tehty nettiin, osa löytyy powerpoint-muodossa. Arviointilomakkeen tekemisen Kortesalmi antaa kotiläksyksi.

-Ei kannata olla liian vaatimaton lomakkeen täyttämisessä. Aina kun teette jotain, merkitkää lomakkeeseen kuinka pitkälle olette päässeet. Suomalainen mentaliteetti on vähän sellainen, että kaiken pitää olla sataprosenttisesti valmista, ennen kuin siitä uskaltaa ilmoittaa.

Aiemman tarkastuksen raportti ja verkkotyökalut on katsottu ja puhuttu selviksi alle kahdessa tunnissa. On aika jalkautua toimiston kerroksiin katsomaan, miten Green Office toteutuu käytännössä. Kortesalmi valitsee sattumanvaraisesti ensin 4. kerroksen, josta kierros jatkuu 6. kerrokseen.

Näytöt sammuksiin

Kuudennessa kerroksessa tapaamme kerroksen GO-vastaavan Annika Pitkäsen. Mitä kaikkea Pitkänen tekee GO-vastaavana?

-Neuvon muita työntekijöitä kierrättämisessä, katson kopiohuoneen perään ja sammuttelen valoja sekä näyttöjä, jos joku unohtaa ne sammuttaa, Pitkänen vastaa.

Näyttöjä jää Pitkäsen mukaan vielä aika paljon päälle.

-Kannattaa jättää vaikka lappu näytölle, että hei, sinulta unohtui tämä päälle. Voi myös kertoa, paljonko viikonlopuksi auki jääneet näytöt kuluttavat virtaa. Lisäksi kaikki sähkölaitteethan ovat aina periaatteessa paloturvallisuusriski, Kortesalmi muistuttaa.

Kerros kuusi voi huokaista helpotuksesta: toiminta tyydyttää valpasta tarkastajaa. Kortesalmi kiittelee GO-vastaavien innostusta ja aktiivisuutta kerroksissa. Onko Lemminkäisellä jokin palkitsemisjärjestelmä hyville kerrosvastaaville?

-Jos saamme jatkoa Green Office -merkille, kerrosvastaaville on luvassa kyllä kakkukahvit, Aarnio lupaa.

Kierros päättyy ja on aika tehdä yhteenveto. Kortesalmen mukaan jatkuvaa kehitystä ekotehokkuudessa on selvästi nähtävissä. Kiitosta tulee muun muassa tilatehokkuuden parantamisessa ja innokkaasta sekä osaavasta henkilökunnasta. Kehitettävää olisi kuitenkin vielä esimerkiksi valojen ja näyttöjen sammuttamisessa sekä verkkotyökalujen käytössä ja päivittämisessä.

Mutta mikä on tuomio?

-Kyllähän se läpi menee, Kortesalmi hymyilee. -Korjausehdotuksin.

Se tietää kakkukahveja kerrosvastaaville.

____________________________________

GO-henkeä täynnä

Kuka olet?

Olen Juha Kortesalmi, 43-vuotias perheellinen mies. Alun perin olen Kuusamosta, mutta kotiutunut Helsinkiin hyvien julkisten liikenneyhteyksien äärelle. Olen tehnyt ympäristö- ja yritysvastuuseen liittyviä töitä yli kymmenen vuotta. WWF:n Green Office -tarkastajana olen toiminut viime keväästä lähtien oman työni ohella.

Miten päädyit Green Office -tarkastajaksi?

Aiemmassa työssäni olin mukana sopimassa työpaikkani kanssa Green Officen käyttöönotosta ja ilmiannoin WWF:lle hyviä GO-tarkastajaehdokkaita. Eräänä kertana sanoin, että nyt tiedän yhden hyvän, ja ilmiannoin itseni.

Mikä GO-tarkastajan työssä on parasta?

Ehdottomasti parasta on se, kun näkee aidosti GO:sta innostuneita ihmisiä työpaikoilla! Se luovuuden ja kiinnostuksen määrä, joilla GO:ta toteutetaan joissain organisaatioissa, on aivan mahtavaa. On myös hienoa päästä näkemään erilaisia tapoja toimia, niistä oppii itse ja niitä voi kertoa eteenpäin muille. Joissain paikoissa sitä ihan hengittää Green Office -henkeä kun menee tarkastukselle!

Näkyykö Green Office kotona? Miten?

Naapureiden kanssa olemme hankkineet yhteisen kierrätyspisteen omilla rahoillamme, johon lajitellaan biojätteet, lasit, metallit, paperit ja kartongit. Ja kyllä minä olen se, joka meidän perheessämme sammuttelee valoja. Ekotehokkuus on ollut osa elämää jo ennen Green Office -tarkastuksiakin. Ehkä eniten GO:n kautta olen ruvennut kiinnittämään huomiota lähi- ja kasvisruokaan, koska niitä käydään myös tarkastuksissa läpi.

Jos olisit jokin konttoritarvike, mikä olisit?

Olisin nitoja, koska osaan työni kautta nähdä kokonaisuuksia ja nitoa asiat yhteen. Nidon hommat pakettiin.

___________________________________

Green Office 10 vuotta!

WWF:n Green Office on toimistoille tarkoitettu käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä. Tavoitteena on toimistojen ekologisen jalanjäljen pienentäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. WWF Suomen kehittämä Green Office täytti viime vuonna 10 vuotta.

Green Office -toimistoja on jo 11 maassa, Suomen lisäksi muun muassa Vietnamissa, Pakistanissa, Turkissa ja Kiinassa. Organisaatioita on mukana yhteensä 245 ja toimistoja 607.

Suomen Green Office -toimistot säästivät vuonna 2011 yhteensä 6 304 tonnia kasvihuonekaasupäästöjä edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä vastaa noin 956 henkilöautomatkaa maapallon ympäri.

Teksti: JOonas Asukas, kuva: Antti Haavisto