Vessan valot ja paperin kaksi puolta
Kaksi suomalaista toimistoa, pieni ja suurempi. Molemmat saivat
WWF:n Green Office -merkin vuonna 2010. Tähän mennessä toinen on puolittanut paperinkulutuksensa ja toinen vähentänyt sähkönkulutustaan kolmanneksella. Miten he sen oikein tekivät?
Miljoona arkkia säästöön
Kun ei tulosta, ei kulu kopiopaperia. Otetaan esimerkiksi
Fazer Food Servicesin 300 hengen pääkonttori ja toimistolla tyypillinen työtehtävä: kokous.
– Ennen lyötiin nippu paperia käteen. Nyt kokouskutsut
lähetetään sähköpostitse, palaverissa näytetään asiat videotykillä ja muistio kirjoitetaan suoraan läppärille. Materiaalit tallennetaan yhteiselle asemalle, josta ne voi käydä lukemassa tai kopioimassa omalle koneelleen, kertoo kiinteistöpäällikkö Matti Tauriainen.
Silloin kun tulostetaan, se tehdään fiksusti. Henkilöä kohti kopiopaperia kului viime vuonna enää 3 320 arkkia, kun sitä vuonna 2010 kului 10 500 arkkia.
– Tavat, laitteet ja asenteet ovat muuttuneet. Henkilökohtaisia
pikkuprinttereitä ei enää juuri käytetä, ja monitoimilaitteella on oletuksena kaksipuoleinen tulostus, joka käyttää paperin molemmat puolet. Tiedot muokataan usein suoraan koneella ilman tulostamista, Tauriainen kertoo.
EU-ympäristömerkitty paperi on pakattu kevyeen kääreeseen ja toimitetaan ilman pahvilaatikoita. Myös talous- ja henkilöstöhallinnossa paperin tarve vähenee. Esimerkiksi Amica ravintoloiden työvuorolistat ja palkkailmoitukset hoidetaan pääkonttorilla sähköisesti. Varastossa säilytettävien arkistomappien määrä onkin selvästi vähentynyt viime vuosina.
– Meillä on Suomessa 3 500 työntekijää. Jos henkilöstöasiat hoidetaan paperin sijasta sähköisesti, siinä säästyy tulevaisuudessa vielä monta paperiarkkia.
Vähemmän watteja
– Hei muistattehan sammuttaa vessasta valot! Gullstén-Inkisen arkkitehti- ja sisustussuunnittelutoimistossa valojen sammuttelu on tavallinen osa työpäivää. Työntekijöitä on noin 30, ja neljän vuoden aikana sähkönkulutus henkilöä kohti on laskenut kolmannekseen. Nyt yritys ostaa myös vihreää sähköä,
joka on tuotettu uusiutuvilla luonnonvaroilla.
– Suuri säästö on tullut pienistä asioista. Toitotamme kaikille, että laittakaa tietokone nukkumaan, kun ette ole työpisteellä, ja muistakaa sammuttaa se päivän päätteeksi, kertoo myyntipäällikkö Johanna Kettunen.
Valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikkia sarjoitettuja valoja ei tarvitse pitää päällä yhtä aikaa, vaan valoa napsutellaan niihin tiloihin, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Viimeinen toimistolta lähtijä sammuttaa päivän päätteeksi kaikki valot pääkatkaisijasta. Myös kopiokoneesta kytketään yöksi virta pois.
– Suunnittelutyössä tarvitaan tietokoneita ja hyvää valaistusta. Aina kun hankimme uusia valonlähteitä ja sähkölaitteita, valitsemme entistä energiatehokkaamman vaihtoehdon, Kettunen kertoo.
Yrityksen omistajille ympäristöasiat ovat tärkeitä, ja työntekijöiksi on valikoitunut porukka, joiden on helppo jakaa samat arvot. Lounaalle lähtiessä tietokoneiden näytöt napsautetaan pois päältä automaattisesti.
Pienessä toimistossa Green Office -käytännöistä
muistutellaan esimerkiksi kahvitauoilla – ja huhuilemalla
kollegoille, jos ne vessan valot ovat unohtuneet päälle.
Teksti: Mira Hannuksela