Suomalaisten rahaa kiinni saastuttavassa tuotannossa – Valtionyhtiö Fortumin ajettava ostamiensa kivihiililaitosten sulkemista
Fortum osti viime vuonna lähes 50 prosenttia saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeista. Miksi yrityskauppa ja sen seuraukset kiinnostavat WWF Suomea, ohjelmapäällikkö Jussi Nikula?
Kun valtionyhtiö Fortumista tuli Uniperin suuromistaja, Suomen vastuulle siirtyi välillisesti valtava määrä haitallisia ja ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä. Uniperilla on kivihiililaitoksia ympäri Eurooppaa, ja niiden päästöt vastaavat noin puolta koko Suomen vuosipäästöistä.
Miksi Fortumin toimien pitäisi kiinnostaa veronmaksajaa?
Fortumin suurin omistaja on Suomen valtio, käytännössä siis sinä ja minä. Valtion ohella Fortumilla on muitakin omistajia, suurimpina Kela ja eläkeyhtiöt Ilmarinen, Valtion eläkerahasto, Elo, Varma ja Keva. Ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kansalaisten mieleen ei taatusti ole se, että heidän eläkkeensä ovat nyt kiinni saastuttavassa tuotannossa.
Mitä merkitystä sillä on, kuka omistaa Uniperin kivihiililaitokset?
On mahdollista, että Fortum suunnittelee hankkiutuvansa eroon kivihiililaitoksista myymällä ne. Tämä muistuttaisi Ruotsin valtiollisen energiajätin Vattenfallin ratkaisua vuonna 2016, kun Vattenfall myi kiistellyt hiilivoimalansa tšekkiyhtiö EPH:lle. Ratkaisu oli laajasti kansalaisjärjestöjen paheksuma, sillä myynti voi jopa lisätä päästöjä ilmakehään, jos ostajan motiivi on netota laitoksilla lyhyellä tähtäimellä mahdollisimman paljon. Mikäli Fortum myy kivihiiliomistuksensa sen sijaan, että toimisi vastuullisesti ja ajaisi laitosten sulkemista ripeässä aikataulussa, se pesee kätensä työstä, joka on pakko tehdä.
Mitä Fortumin pitäisi tehdä?
Fortumilla on nyt poikkeuksellinen mahdollisuus osoittaa, mitä ilmastonmuutoksen torjunta käytännössä tarkoittaa. Vaadimme yhdessä lukuisten muiden järjestöjen kanssa Fortumia ajamaan Uniperin hiilivoimaloiden sulkemista vuoteen 2030 mennessä. Fortumin strategia perustuu vähähiilisyyteen. Nyt Fortum ratkaisee, toteuttaako se tätä strategiaa.
Miksi asia on tärkeä?
Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti jo nyt ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa, myös meillä Suomessa. Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää, että Euroopan on oltava kokonaan vapaa kivihiilestä vuoteen 2030 mennessä.
Jos ja kun kivihiilen käytöstä aikanaan luovutaan, mitä vaihtoehtoja sille on?
Energiantuotantoon tarvitaan nyt mittava muutos, jossa polttoon perustuvat ratkaisut korvataan mahdollisimman laajasti moderneilla uusiutuvilla energianlähteillä ja joustavilla ratkaisuilla. Energiatehokkuus, tuuli-, aurinko ja geoterminen energia, lämpöpumput, kysyntäjousto, vahvat siirtoverkot, liikenteen sähköistys ja mahdolliset energiavarastot tarjoavat kestävän reseptin energiaratkaisuille.
Teksi: Joonas Fritze