Kestävämpää metsänhoitoa: Jatkuvan kasvatuksen metsässä vältetään avohakkuita

Metsän jatkuvassa kasvatuksessa vältetään avohakkuita. Näin päästöt vesistöihin ja ilmastoon vähenevät perinteiseen avohakkuuseen verrattuna.

Tiesitkö, että...

Voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.

Eurajokelainen Ilona Hankonen osti ensimmäisen metsäpalstansa vuonna 2011. Hankonen halusi alusta alkaen hoitaa metsiään luontoarvoja painottaen, jatkuvan kasvatuksen periaatteiden mukaisesti.

Jatkuvassa metsänkasvatuksessa tähdätään siihen, että metsä uudistuu luontaisesti, eikä taimia tarvitse juurikaan istuttaa.

Vesiensuojelun kannalta jatkuva kasvatus on Hankosen mielestä ylivoimainen tapa hoitaa metsää. Kun vältytään taimien istuttamiselta ja maan muokkaukselta, jäävät kiintoaine-, humus- ja ravinnepäästöt vähäisiksi. Myös maaperän hiilinielu säilyy.

Hankonen kuitenkin vierastaa tiukkaa jaottelua avohakkuisiin perustuvan jaksollisen kasvatuksen sekä jatkuvan kasvatuksen välillä.

”Ei niitä kannata nähdä kahtena täysin erillisenä tapana hoitaa metsää, vaan jatkumona”, hän sanoo.

Vaikka metsän jatkuva kasvatus on monella tapaa luonnolle hyödyllistä, se ei automaattisesti säilytä luonnon monimuotoisuutta.

”On lajeja, jotka hyötyvät metsän pysymisestä puustoisena, mutta jatkuva kasvatus ei vapauta luontoarvojen huomioimisesta.”

Hankosen metsissä monimuotoisuuden säilyttäminen vaatii esimerkiksi valoisuutta, että lehtokasveihin lukeutuvat näsiä, lehtokuusama ja kevätlinnunherne säilyisivät.

Lehtokasvien vaalimisen lisäksi Hankonen säästää metsähakkuissa kaikki haavat, raidat ja tervalepät. Pienvedet hän rajaa hakkuiden ulkopuolelle, minkä lisäksi hän on vapaaehtoisesti suojellut metsiensä arvokkaimmat luontokohteet. Vanhoja siemenpuita hän on jättänyt pysyviksi säästöpuiksi ja rajannut niiden ympärille riistatiheiköitä.

”Kun hakkuita tehdään luontoarvoja painottaen, täytyy muistaa huolehtia siitä, että tieto kulkee joka portaalle, eli puunostajalle, hakkuusuunnittelijalle ja urakoitsijalle”, Hankonen muistuttaa.

Näin metsänomistaja voi varmistua, että metsästä hakataan vain ne puut, jotka pitikin, ja muu luonto säästyy.

 

Metsänomistaja, vaihda jatkuvaan kasvatukseen!

Voit hoitaa metsääsi ilman avohakkuita ja saada samalla tuottoa.

Metsää voi hoitaa myös ilman avohakkuita

Metsänomistaja, vaihda jatkuvaan kasvatukseen!

Voit hoitaa metsääsi ilman avohakkuita ja saada samalla tuottoa.

Kuuntele juttu

Sinua saattaa kiinnostaa