Jenni Kokander kaipaa lisää pihaystäviä

Näyttelijä Jenni Kokander haluaa oman puutarhan näyttävän siltä, että se on rakastettu. Viime kesänä takapihalle saapui erityisvieras, jonka paluuta Kokander odottaa jo kovasti. 

Näyttelijä Jenni Kokander muutti neljä vuotta sitten Vantaalle omakotitaloon, ja kaupan mukana hän sai myös oman puutarhan. Vuonna 2006 rakennetun talon piha oli kauniin kerroksellinen ja hyvin hoidettu, ja Kokander oli valtavan innostunut jatkamaan siitä huolehtimista. 

Mutta alku aina hankalaa.

“Ensimmäisenä keväänä en yhtään katsonut, mitä maasta alkaa nousta, vaan revin sieltä nurmen seasta vaikka mitä. Ja sitten toin kukkakaupasta kottikärryllisen kaiken maailman sipulikukkia tilalle”, Kokander muistelee. 

Jälkeenpäin hän tajusi nyhtäneensä pihastaan esimerkiksi kurjenpolvia, jotka ovat sekä kauniita kasveja että ravinnonlähteitä pölyttäjille. 

“Kokemattomuuttani olin toiminut ihan itseäni vastaan, kun haaveeni on, että olisi vähän villin näköistä ja runsasta.” 

(juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Kokander tykkää touhuilla ja katsella puutarhan elämää, ja pihaan ovat tervetulleita kaikki “öttimöttiäiset”. Hän kutsuu pihallaan viihtyviä oravia, lintuja ja hyönteisiä pihaystävikseen. 

Viime kesänä pihalle ilmestyi aivan erityinen vieras.  

“Olimme juhannuksena puutarhassa syömässä, kun yhtäkkiä selän takaa pensaikosta alkoi kuulua rapinaa. Siellä oli siili!” 

Siili on aiemmin ollut varsin tuttu näky kotipihoilla, mutta viime vuosina ne ovat vähentyneet Suomessa rajusti. 

Kokanderin pihassa siilejä näkyi viime kesänä enimmillään neljä. Hän on tehnyt pihastaan siiliystävällisemmän muun muassa hankkimalla puisen siilinmökin talvehtimista varten. Myös juomaa ja ruokaa on saatavilla tänäkin kesänä, jos siilejä vain näkyy. 

“Kielsin myös heti siimaleikkurin käytön pihan reunojen siistimisessä. En kestäisi, jos Jaakko-Mirjami (tämän nimen siili sai juhannusjuhlissa) olisi siellä jossain lymyämässä.” 

Kokander on tänä kesänä mukana WWF:n Ala villiksi -kampanjassa oppimassa ja ihmettelemässä, millä tavoin omassa puutarhassa voi olla avuksi pölyttäjille ja muulle luonnolle. Ajatus hallitusta hoitamattomuudesta kiehtoo. 

“On ihanaa, että voi konkreettisesti tehdä jotain luontokadon estämiseksi ihan omalla pihamaalla. Ja usein se tarkoittaa sitä, että pitää jättää paljon tekemättä. Tämähän pätee ohjenuorana yleisemminkin: ei tarvitse esimerkiksi yrittää tehdä kulutusvalintoja, kun parasta olisi jättää kokonaan kuluttamatta.” 

Anna tilaa luonnolle, neliömetri kerrallaan

Antamalla osan omasta pihastasi takaisin pölyttäjille teet suuren palveluksen luonnon monimuotoisuudelle.

Ilmoita neliösi mukaan!

Anna tilaa luonnolle, neliömetri kerrallaan

Antamalla osan omasta pihastasi takaisin pölyttäjille teet suuren palveluksen luonnon monimuotoisuudelle.