
Yhteistyöllä edistämme vesistöviisasta metsienkäsittelyä
WWF tekee metsäyhtiö Tornatorin kanssa yhteistyötä metsien käsittelyn haitallisten vesistövaikutusten vähentämiseksi. ”Suurin vaikutus vesistöjen suojelemiseksi saadaan aikaan muuttamalla rakenteita yhdessä yritysten kanssa”, sanoo WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen.
Minkälaisia haitallisia vaikutuksia metsien käsittelystä aiheutuu Suomen vesistöille?
Kunnostusojitusten, maanmuokkauksen ja liian lähellä vesistöjä tehtävien hakkuiden takia vesistöihin valuu ravinteita, humusta ja kiintoainesta. Nämä tummentavat ja rehevöittävät virtavesiä, sisävesiä sekä Itämerta.
Miksi WWF ja metsäyhtiö Tornator ovat aloittaneet kolmevuotisen yhteistyön? Mitä uutta kumppanuus tuo?
Metsätalouden vesistövaikutuksiin on havahduttu laajemmin vasta viime vuosina. Tähän mennessä vesiensuojelua on tehty yksittäisten hakkuiden yhteydessä, mutta kokonaisia valuma-alueita ei ole huomioitu. Tästä syystä vesiensuojelu ei ole ollut kovin tehokasta. Nyt alkaneessa yhteistyössä tavoitteemme on valtavirtaistaa vesiensuojelua metsienkäsittelyssä laajemmilla alueilla ja turvata vesiluontoa tehokkaammin. Ensimmäistä kertaa pääsemme vaikuttamaan näin kattavasti metsien käsittelyn haitallisten vesistövaikutusten vähentämiseksi.
Mitä yhteistyössä tehdään käytännössä?
Yhteistyössä kartoitamme aluksi Tornatorin vesiensuojelun nykykäytäntöjä ja metsäsuunnittelun työkaluja. Tietojen pohjalta kehitämme Tornatorin aluesuunnittelumallia, jonka tarkoituksena on helpottaa metsäammattilaisten arjen työtä. Mallin avulla vesiensuojelu huomioidaan valuma-alueilla mahdollisimman laajasti pistemäisten toimien sijaan. Jatkossa vesiensuojelun toimenpiteistä tulee sujuvampi osa normaalia metsienkäytön suunnittelua.
Mitä tarkoittaa valuma-alue metsässä?
Kun sataa tai lumi sulaa, vesi valuu maaston muotojen mukaan esimerkiksi puroihin, järviin ja lopulta Itämereen. Vesi siis kerääntyy metsässä tai sen liepeillä oleviin vesistöihin kuljettaen mukanaan metsistä ravinteita ja kiintoaineita.
Miten vesistöjen kuormitusta voidaan vähentää metsätaloudessa?
Esimerkiksi pienvesien rantojen ympärillä olevat metsäalueet, eli suojavyöhykkeet, ovat ekologisesti merkittäviä, koska ne pidättävät vettä ja sitovat maa-ainesta sekä vähentävät siten ravinteiden huuhtoutumista vesistöön. Metsien hakkuita onkin tärkeää välttää rantojen lähettyvillä. Lisäksi vesistöjen kuormitus minimoidaan rakentamalla kosteikoita, ennallistamalla soita ja välttämällä metsäojituksia.
Miksi ympäristöjärjestö tekee yhteistyötä metsäyhtiön kanssa?
Suomen metsistä valtaosa on talousmetsiä, ja Tornator on Suomen suurin yksityinen metsänomistaja. Saadaksemme isoimman vaikutuksen aikaan, meidän on muutettava metsätalouden rakenteita yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa. Tällainen liiketoimintaa uudistava yritysyhteistyö mahdollistaa pitkäjänteiset muutokset ympäristön tilan parantamiseksi.
Yhteistyön kautta haluamme myös vähentää vastakkainasettelua. Me WWF:llä näemme, ettei muutosta saada aikaan pelkästään kritisoimalla, vaan aidosti yhdessä kehittämällä parempia toimintatapoja luonnon turvaamiseksi. Vauhditamme yritysten siirtymäsuunnitelmien tekemistä ja toimeenpanoa, jotta yritysten liiketoimintamallit siirtyvät kohti yhden maapallon rajojen mukaista toimintaa.

WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen.