Orthex muuttaa nyt roskia ämpäreiksi

Maailman ensimmäinen vanhoista kalaverkoista valmistettu sanko tehdään Suomessa.

Mereen hylätyt kalastusverkot tappavat lintuja, kaloja ja merinisäkkäitä. Ne ovat myös osa maailman merten vakavaa muoviongelmaa: kalastusverkon hajoaminen luonnossa voi kestää jopa 600 vuotta.

Suomalainen Orthex on nyt tuonut markkinoille sataprosenttisesta kierrätysmuovista valmistetun ämpärin, jossa kalaverkot saavat uuden elämän. Materiaalin yritys ostaa tanskalaiselta Plastix-yhtiöltä, joka hankkii käytöstä poistuvia verkkoja kalastajilta sekä pesee ja leikkaa verkot uusiomuovin raaka-aineeksi.

”Kalastajat saavat hyvitystä käytöstä poistetuista verkoista, jolloin ne saadaan hyötykäyttöön eivätkä päädy meren pohjaan”, Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew sanoo.

Suurin osa maailman merissä lilluvasta muovista on peräisin mantereelta.

”Muovi ei saisi päätyä luontoon missään nimessä, se pitää kierrättää. Jätehuolto toimii Suomessa hyvin mutta maailmalla valitettavan huonosti. Eivät ne ämpärit itsestään sinne mereen kävele.”

Kierrätysmuovisen ämpärin hiilijalanjälki on huomattavan pieni neitseellisestä muovista valmistettuun verrattuna. Kierrätysmateriaalin käyttö tukeekin Orthexin tavoitetta korvata perinteistä muovia muilla raaka-aineilla. Kukkaruukut ja parvekelaatikot valmistetaan jo nyt kokonaan uusiomuovista.

”Etsimme koko ajan ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja tuotteidemme materiaaleiksi. Jo ensi vuoteen mennessä tavoitteenamme on nostaa kierrätysmateriaalin osuus tuotannossa noin 17 prosenttiin, kun se nyt on reilut viisi prosenttia”, Rosenlew kertoo.

Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Orthexin tehdas Lohjalla ja monet muut toimijat kautta maan ottavat vastaan muovia kuluttajilta.

Orthex ja S-ryhmä lahjoittavat jokaisesta myydystä sangosta 0,25 euroa WWF:lle Itämeren suojelutyöhön. Tuote on myynnissä Prismoissa ja Kodin Terroissa keväällä ja kesällä 2019.


Teksti: Mira Hannuksela

Mitä sinä voit tehdä?

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.