”Konkreettisia tekoja sen sijaan, että vain vastustettaisiin asioita” – kummi kertoo, miksi on lahjoittanut WWF:lle 24 vuoden ajan
Haastattelimme Hannu Reinikaista, joka on yksi WWF:n pitkäaikaisimmista kummeista. Hän kasvoi luonnossa liikkuen ja oppi jo pienenä, että luontoa täytyy suojella.
Millainen taustasi on?
”Jäin eläkkeelle Keminmaan kunnan sivistystoimenjohtajan tehtävistä kymmenisen vuotta sitten.”
Mikä on sinulle mieluisinta tekemistä luonnossa?
”Vietän kesämökillä paljon aikaa metsässä ja soilla, soutelen järvellä ja kalastan. Kalastaminen taitaa olla se mieluisin juttu. Mökin ympäristössä on paljon pieniä ja isompiakin soita, joista kerään hillaa.”
Rekisterimme mukaan olet tehnyt ensimmäisen lahjoituksen vuonna 1996 ja ryhtynyt kummiksi vuonna 1998. Mikä sai sinut ryhtymään kummiksi 24 vuotta sitten?
”Se oli luonnollinen jatkumo, olin jo 1970-luvulla ostanut pandatuotteita. 1980-luvulla keräsin WWF:n luontopostimerkkejä ja ensipäivänkuoria. Minulla on edelleen tallessa neljä kansiollista näitä kuoria ja toiset neljä kertomuksia eläinten suojelusta.”
Mistä innostus luonnonsuojeluun syntyi?
”Kotikasvatuksella on iso rooli, olen aina liikkunut paljon luonnossa. Olen Kemistä kotoisin ja 1960-luvulla Kemin kaksi paperitehdasta tuottivat hajuhaittoja ja saastuttivat merta. 1970-luvulla alettiin vähentämään päästöjä, mutta muistan hyvin huolen, joka tästä heräsi. Lisäksi muistan hyvin, kuinka merikotkan suojelu oli isosti esillä WWF:n alkuaikoina. Oli merkittävää huomata, että tuloksia syntyy, kun suojeluun lähdetään.”
Onko sinulla tiettyä suojelukohdetta, joka on erityisesti lähellä sydäntä?
”Ei oikeastaan, vain yleinen huoli luonnosta. Kaikkea pitää suojella. Jos pitäisi jotakin valita, sanoisin että meillä Suomessa Itämeren suojeleminen on tärkeää.”
Mihin asioihin olet kiinnittänyt huomiota luonnossa viime aikoina?
”Olen viettänyt aikaa mökillä jo 40 vuotta ja siellä huomaa selvästi hyönteisten vähenemisen. Kimalaisia oli ennen vaikka kuinka paljon, nykyään näkyy vain yksittäisiä. Ampiaisenpesiäkin oli varastossa vielä kymmenisen vuotta sitten useita, nyt ei ole niitäkään. Se, kun omassa ympäristössä näkyy luontokadon merkit, huolettaa.”
Miksi juuri WWF?
”WWF:n luonnonsuojelutyö on sen tyyppistä, mitä sen haluan olevan. Näen konkreettisia tekoja sen sijaan, että vain vastustettaisiin asioita. Ratkaisut ovat tärkeitä. Lisäksi huomioidaan myös ihmiset, joille suojelutoimista aiheutuu haittoja. Haittoja pyritään kompensoimaan ja tätä kautta päästään tuloksiin.”
Miksi mielestäsi on edelleen tärkeää tukea luonnonsuojelua?
”Ilmaston lämpeneminen uhkaa, meidän pitää hidastaa muutosta ja edistää sopeutumista. Tämä vaatii useilta mailta suuria muutoksia, joten haaste on iso. Kaikki tuki tarvitaan, jotta ratkaisuja voidaan löytää.”
Ilmastonmuutos muuttaa Suomen luontoa
Ilmastonmuutos on jo muuttanut metsiä, Itämerta ja Lapin tuntureita. Tulevaisuudessa muutokset tapahtuvat yhä nopeammin.