Oppia ja elämyksiä luonnosta
Kesäkuussa sadat ympäristökasvatuksesta, tieteestä ja ulkona oppimisesta kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat jälleen ULOS-UT-OUT-tapahtumaan. WWF:n ympäristökasvattaja Anna Muotka kertoo, mitä tapahtuma hänelle merkitsee.
”Kaksi vuotta sitten istuin keskellä kaunista, alkukesäistä järvimaisemaa ja vedin virtuaalityöpajaa luonnon monimuotoisuudesta koneen ääressä. Pandemia oli pakottanut siirtämään Suomen suurimman ulkona oppimisen tapahtuman verkkoon. Minusta se oli ammatillisesti hauska haaste: kuinka saada ulkona oppimisen tapahtuma toimimaan verkon välityksellä? Olimme yksi ULOS-UT-OUT-tapahtuman pääjärjestäjiä, ja sain olla muiden vetäjien kanssa paikan päällä Nurmeksessa.
ULOS-UT-OUT-tapahtuma järjestään tänä kesänä kolmannen kerran. Tällä kertaa toteutus on ajan hengessä hybridi, mutta kouluttajat ja iso osa osallistujista ovat paikan päällä Nurmeksessa. Pandemia opetti luomaan työpajoista osallistavia ja kiinnostavia myös verkkoympäristössä, ja siksi tänä vuonna livetapahtuman lisäksi tarjolla on myös virtuaalityöpajoja.
Itse odotan eniten tunnelmaa ja pöhinää, mikä paikan päällä syntyy sadoista osallistujista, joille kaikille ympäristökysymykset ovat lähellä sydäntä. On kasvattajia, opettajia, tutkijoita, opiskelijoita, ohjaajia ja päättäjiä. Erityisen arvokkaita ovat työpajojen jälkeiset keskustelut ja ne ideat, jotka tässä joukossa syntyvät. Paikalla on hurja määrä tietoa ja taitoa – mahtava vertaisoppimisen mahdollisuus siis meille kaikille!
Kun itse opiskelin luokanopettajaksi Lapin yliopistossa viime vuosikymmenellä, tarjolla ei ollut vielä paljoa kursseja kestävyys- tai ympäristökasvatuksesta. Onneksi, kuten yhteiskunnassa laajemmin, myös kasvatuksen puolella viimeisen vuosien aikana on kuitenkin tapahtunut iso muutos: ympäristö- ja kestävyyskysymykset ovat syystäkin nousseet pinnalle. Viime vuosien aikana moni lasten ja nuorten kanssa toimiva on kenties myös huomannut tarpeen kouluttautua näistä teemoista lisää. Koenkin, että ULOS-UT-OUT on oiva paikka kehittää omaa kestävyys- ja ympäristöosaamistaan.
Itse olen kasvanut vesistöjen rannoilla, metsien ympäröimänä. Kotitaustan lisäksi monet opettajani ovat olleet kannustavia luontosuhteen luomisessa ja aktiiviseksi kansalaiseksi kasvamisessa. Sekä ala- että yläkoulussa meitä oppilaita vietiin paljon retkille. Ympäristöaiheista myös käytiin hyvin syviä keskusteluja, jotka avarsivat omaa ajatteluani. Useilla opettajilla oli kiinnostusta ympäristökysymyksiin oppiaineesta riippumatta. Opettajilla on valtava merkitys, ja siksi haluan perehdyttää ja antaa keinoja kaikille lasten ja nuorten kanssa toimiville ympäristösuhteen vahvistamiseen ja vaikutusmahdollisuuksiin.”
ULOS-UT-OUT Nurmeksessa 13.–15.6.2023.
Tutustu WWF:n ympäristökasvatuksen tarjontaan
WWF tuottaa vuosittain ilmaisia ympäristöaiheisia oppimateriaaleja, vierailee kouluissa ja muissa kasvatusalan tapahtumissa, kouluttaa opettajia sekä tekee yhteistyötä monen muun opetus- ja nuorisoalan toimijan kanssa. Verkkosivuiltamme löydät kaikki materiaalit ja viimeisimmät uutiset.