Kahvintuoksuisella kenttämatkalla Vietnamissa: Ilmastonmuutos hankaloittaa viljelijöiden arkea

Vietnamissa kahvin pienviljelijät kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista. Paikan päällä työskennellyt WWF Suomen projektikoordinaattori Le Vo kertoo, miten haasteita yritetään taklata.

Tiesitkö, että...

Voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.

”Sadonkorjuun aikaan kahvi määrittää Vietnamin Huong Phungissa koko päivärytmin.

Ensin poimijat keräävät pavut käsin suuriin säkkeihin. Hyvänä satokautena ne lajitellaan kypsyyden mukaan. Illalla ohi sujahtaa rekka, joka kuljettaa papuja jälleen eteenpäin.

Palasin keväällä Vietnamista useamman kuukauden työmatkalta, jonka aikana pääsin kahviviljelmille monta kertaa. Vierailimme paikallisten pienviljelijöiden luona, jotka ovat organisoituneet kylittäin viljelijäryhmiin.

Suomessa on puitu paljon kahvin hinnannousua. Myös Vietnamissa keskustelimme hinnoista, markkinoiden kehityksestä ja tietysti satojen onnistumisesta. Muutos on ollut valtava, sillä tiettyinä päivinä viljelijälle maksettava korvaus on ollut jopa kaksinkertainen verrattuna edellisen vuoden keskihintaan.

Viimeisintä sadonkorjuuta haittasivat pahat sateet, eivätkä viljelijät saaneet kerättyä papuja ajoissa. Paljon satoa pilaantui viljelmille, ja kerätyn sadon laatu kärsi. Näin, miten säkkeihin päätyi myös raaempia vihreitä papuja, joiden annettaisiin normaalitilanteessa vielä kypsyä.

Silti ostajia riitti, joten hinnat pomppasivat. Suurempi hinta ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita pienviljelijälle tulojen kasvua, sillä satoa voi olla niin paljon vähemmän.

Paikallisten mukaan sateet ovat tyypillisiä, mutta nyt ne tulivat erityisen voimakkaina. Viljelijät tietävät, että syynä on ilmastonmuutos. He suhtautuvat asiaan ratkaisukeskeisesti, ja yrittävät keksiä, miten tilanteesta voisi selvitä parhaiten. Juuri tässä yritämme viljelijöitä auttaa.

Tuemme taimitarhoja, joissa kasvatetaan sekä kahvitaimia että natiivilajien, eli paikallisessa luonnossa esiintyvien puulajien, taimia. Taimet myydään nyt loppuun, sillä korkeat hinnat houkuttavat siirtymään takaisin kahvinviljelyyn.

Lisäksi tarjoamme lannoitteita – ja koulutusta. Kaikki toimet edistävät metsäpeitteistä viljelyä, jolla on monia hyötyjä muun muassa luonnon monimuotoisuudelle. Siinä kahvipensaiden seassa kasvaa muita hyödykekasveja ja varjopuita, jotka luovat suotuisampaa mikroilmastoa – ne suojaavat kuumuudelta ja pitävät kosteutta. Huong Phungin alueella varjopuut myös ehkäisevät maanvyöryiltä, joille vuoristoseutu on altis.

Kestävästä tuotannosta hyötyvät kaikki: pienviljelijät, monimuotoinen luonto, kahviyritykset ja lopulta myös kuluttaja, joka saa laadukkaampaa kahvia.”

Tuemme kestävää kahvintuotantoa Vietnamissa paikallisen WWF-toimiston ja kahviyritys Slow’n kanssa. Hanketta rahoittaa Slow’n lisäksi Tanskan ulkoministeriö.

Kuuntele juttu