Kesän ruoka on helposti herkullista

Kesä on ruuanlaittajalle auvoisaa aikaa, kun moni raaka-aine on maukas raakanakin. Kysyimme kahdelta ruokavaikuttajalta, mikä tänä kesänä on erityisen hyvää. 

Tiesitkö, että...

Voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.

Hyviä uutisia kesäkokeille: Kasvikset ovat nyt niin hyviä, ettei keittiössä tarvitse hikoilla. Kevyt kypsennys riittää, eikä sekään ole pakollista.  

Näin todistavat ruokakirjailija ja Chocochili-ruokablogia pitävä Elina Innanen ja Viimeistä murua myöten -ruokablogista tuttu Saara Atula.  

”Kesällä kaipaa simppeleitä asioita, jotka maistuvat hyvältä ilman, että tarvitsee tehdä paljon mitään. Pienellä maustamisella – vähän hapokkuutta, suolaa ja sokeria – saa jo valmiiksi hyvän raaka-aineen maistumaan vielä paremmalta”, Atula tiivistää.  

Kasvipainotteinen ruokavalio on vaikuttavin arjen teko omien ympäristövaikutuksien pienentämiseksi. Kesä on kokkaamisen kulta-aikaa, ja maukkaista vegeherkuista kiittävät niin luonto kuin pöytäseuruekin. 

Vihreää lautaselle ja grilliin  

Tänä kesänä maistuvat varsinkin vihreät asiat, kuten varhaiskaali, fenkoli ja raparperi. Mauissa korostuvat yrtit, raikkaus ja hapokkuus sekä suolaisen ja makean yhdistelmät.  

Miltä kuulostaisi vaikkapa raparperipizza?  

”Raparperi sopii tosi hyvin suolaisiin ruokiin, sehän on vihannes!” Atula vakuuttaa.  

”Pizzaan tulee valkoinen pohja sitruunalla maustetusta vegekermaviilistä, päälle raparperia, salviaa ja vegevuohenjuustoa, ja lopuksi vähän balsamicoa.”  

Juuri nyt Innanen on innostunut grillaamaan fenkolia, ja Atulan grillissä on varsinkin varhaiskaalia.  

”Grillattu fenkoli on tosi hyvää esimerkiksi jogurttikastikkeen kanssa. Fenkolista saa myös helpon lisukkeen grilliruuan kylkeen”, Innanen sanoo. 

Tofu on kummankin suosikkikasviproteiini grilliin. Innasen kesähitti on tofu, jonka marinadiin soseutetaan tuoreita kirsikoita. Sen päälle sopii silputtu salvia.  

Juustoa vain tavan takia?  

Grillistä hyötyvät myös kesäiset salaatit. Niihin saa uutta makua ja mielenkiintoa, kun osa vihanneksista on tuoreita ja osa grillattuja tai paahdettuja. Esimerkiksi Atulan mielestä grillattu varhaiskaali käy salaattiin täydellisesti.  

Kesäsalaatteihin sopivat myös hedelmät, kuten nektariini ja aprikoosi. Usein niiden kanssa suositellaan juustoa – turhaan.  

”Koen, että juusto on usein mukana tottumuksesta, vaikka maun puolesta sitä ei tarvitse. Niin paljon makua tulee muusta: paahdetuista vihanneksista, yrteistä ja hapokkuudesta”, Atula sanoo.  

Esimerkiksi: ”Grillattuja naattiporkkanoita, tuoreita mansikoita, chermoula-yrttikastiketta, salaattia, grillattua tofua ja pähkinöitä. Superhyvää ja mielenkiintoista.” 

Kuuntele juttu

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.