Outoa toimintaa Itämerellä
Sateisesta ja viileästä alkukesästä oli hyötyäkin: lähes jokakesäiset leväkukinnot loistivat poissaolollaan. Vasta lämmin elokuu toi levälautat Itämeren ja järvien rannoille. Samalla se muistutti siitä, että ylimääräiset ravinteet eivät ole hävinneet vesistämme mihinkään.
Ihmisille on nykyään selvää, että käymälävesiä ei loroteta puhdistamatta vesistöihin ja jopa mattojen pesu on siirretty kuivalle maalle. Siksi on outoa, että yksi toimiala jatkaa Itämeren rehevöittämistä laillisesti ja isossa mittakaavassa. Itämerellä nimittäin risteilee vuosittain liki neljä miljoonaa kansainvälistä turistia, jotka tuottavat päivittäin keskimäärin 170 litraa jätevettä henkilöä kohden. Suurin osa risteilyaluksista pumppaa jätevetensä Itämereen, vaikka kaikissa pääsatamissa jätevedet voi jättää vastaanottopisteisiin.
Suomi ja monet muut Itämeren rantavaltiot sekä WWF ovat vuosia yrittäneet saada jätevesien laskemiskieltoa voimaan Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n kautta. Kiellon täytäntöönpano on lykkääntynyt poliittisen umpikujan ja risteilyalan kattojärjestön vastustuksen takia.
Jätevesikielto auttaisi Itämerta ja olisi selvärajainen ja helppo toimenpide: tarvitaan vain poliittista tahtoa. WWF tekee jatkuvasti vaikuttamistyötä, jotta tämä tahtotila syntyisi. Te, tukijamme, voitte auttaa levittämällä tietoa oudosta toiminnasta Itämerellä.
Värikästä syksyä ja kirkkaita vesiä toivoen:
Liisa Rohweder
pääsihteeri, WWF Suomi
Twitter: @LiisaRohweder