Onko ilmastolla toivoa?
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keväällä, että USA vetäytyy ilmastosopimuksesta. Mikä vaikutus päätöksellä on ollut ja missä jamassa ilmastonmuutoksen torjunta on tällä hetkellä? Ilmastoasiantuntijamme Kaarina Kolle vastaa.
Missä mennään ilmastonmuutoksen torjunnan suhteen?
Olemme nyt erittäin lähellä yhdessä sovitun korkeimman lämpötilannousun rajaa. YK:n ympäristöjärjestö UNEP arvioi, että Pariisin ilmastosopimuksessa sovittu 1,5 asteen rajapyykki ylitetään jo kolmen vuoden päästä.
Miten tämä voidaan estää?
Jokaisen korkeapäästöisen sektorin energiantuotannosta ja raskaasta teollisuudesta lähtien on nopeasti saatava tuotantonsa hiilettömäksi. Esimerkiksi yhtään uutta fossiiliseen energiaan pohjaavaa laitosta ei saisi enää rakentaa ja nykyisetkin täytyy poistaa käytöstä etuajassa.
Mitä tapahtuu, jos näin ei tehdä?
Mikäli emme onnistu kääntämään päästöjä laskuun etunojassa, vuoteen 2020 mennessä, joudumme tilanteeseen, jossa meillä ei ole enää pehmeää laskua. Päästöjen pitäisi yhtäkkiä loppua kuin seinään, kun 1,5 asteen raja on ylitetty. Ajoitus on siis kriittinen osa tätä tarinaa.
”Amerikkalainen yhteiskunta on yhä voimakkaasti Pariisin ilmastosopimuksen puolella.”
Mikä vaikutus Yhdysvaltojen vetäytymisellä ilmastosopimuksesta on?
Pariisin ilmastosopimus on onneksi suurempi kuin yksittäinen valtio tai hallitus. Voimme vieläkin saavuttaa paljon. Yhdysvaltojen vetäytyminen on kuitenkin vakava isku ilmastotyölle, sillä USA vaikuttaa ilmastoon muillakin tavoin kuin omilla kasvihuonekaasupäästöillään. USA on jo vetänyt pois taloudellisen tukensa vihreältä ilmastorahastolta, jonka tehtävä on tukea kehitysmaita ilmastonmuutoskamppailussa. Tämän lisäksi leikkauksien kohteeksi on joutunut yhdysvaltalainen ilmastotiede, jonka varassa myös kansainvälinen tiedeyhteisö on.
Onko USA lopettanut kaikki ilmastotoimensa?
Ei. Trumpin ilmastovastainen linja osoitti, että amerikkalainen yhteiskunta on yhä voimakkaasti Pariisin ilmastosopimuksen puolella. Heti Trumpin vetäytymisilmoituksen jälkeen ennennäkemättömän suuri joukko yksityissektorin edustajia, yliopistoja, kaupunkeja ja osavaltioita ilmoitti olevansa edelleen mukana sopimuksessa. Onkin oletettavaa, että Yhdysvalloissa ilmastonmuutoksen vastainen taistelu siirtyy muiden kuin valtiollisten toimijoiden harteille ainakin Trumpin valtakauden ajaksi.
Kuka voisi ottaa johtajan roolin ilmastotyössä?
Jotta ilmaston lämpeneminen pystytään pitämään alle kahdessa asteessa, tarvitaan Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n arvioiden mukaan jopa 75 tuhatta miljardia Yhdysvaltain dollaria muun muassa uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen. Tämä vastaa koko maailman terveydenhuoltoon käyttämää budjettia yli 11 vuoden ajan. Siksi katse suuntautuu tahoihin, jotka hallitsevat suuria rahavirtoja. Institutionaaliset sijoittajat eli eläke-, vakuutus- ja sijoitusyhtiöt sekä pankit voivat tahtoessaan olla tämän tarinan sankareita. He voivat vaikuttaa siihen, että rahalla ratkaistaan ilmastonmuutosta, ei kiihdytetä sitä.
Teksti: Kaisa Ryynänen