Jani Kaaron kolumni: Valosaastetta vastaan

Yhdysvalloissa on havaittu, että jotkin päivälinnut ovat alkaneet laulamaan keskellä yötä. Ne luulevat kaukaisten kaupunkien valoja nousevaksi auringoksi.

Yhdysvalloissa muistetaan 9/11 -hyökkäyksen uhreja joka vuosi valoinstallaatiolla. Installaatio koostuu 88 voimakkaasta valonsäteestä, jotka saavat aikaan kaksi yötaivaalle kohoavaa valopylvästä. Valo muistuttaa kansallisesta tragediasta, mutta saa yläilmoissa aikaan toisenlaisen tragedian. Syyskuu on nimittäin lintujen muuttoaikaa, ja kun yöllä muuttavat pikkulinnut eksyvät valopylväisiin, ne jäävät kiertämään niitä ja pudottautuvat lopulta uupuneina tai kuolleina maahan. Paikalla on aina vapaaehtoisia keräämässä maahan liiteleviä väsyneitä lintuja.

Entä muistatteko jalkapallon Euroopanmestaruuskisat vuonna 2016? Vastakkain ovat Ranska ja Portugali. Ronaldo pitelee kipeää polveaan ja yökkönen istahtaa hänen poskelleen imemään hänen kyyneleensä. Romanttista, vai onko sittenkään. Joku oli jättänyt stadionin valot päälle edellisenä yönä. Kaupungin yllä muuttavat tuhannet gammayökköset eivät voineet vastustaa valoa, ja ne laskeutuivat stadionille. Tuhannet käristivät itsensä hengiltä lamppujen kuumuudessa, ja tuhannet löysivät piilopaikan stadionin nurmelta. Kun pelaajat tulivat, perhoset nousivat siivilleen. Videokuvat näyttävät, miten pelaajat juoksevat sankassa perhospilvessä, ja ärsyyntyneet virkailijat poimivat yökkösiä toistensa vaatteista.

Kuvittele tämä skenaario pienimuotoisempana jokaiselle takapihan pihavalolle, kaupungin katulampulle, moottoriteiden lamppunauhalle, teollisuusalueille, huoltoasemille ja satamiin. Kuvittele miljardit hyönteiset ympäri maailman pyörimässä ihmisten keinovalojen ympärillä, ja jos ne eivät suoranaisesti siihen kuole, niin ainakin menettävät kallista aikaa ruokailla ja lisääntyä.

Kuvittele tämä skenaario joka yö, joka vuosi, vuosikymmenestä toiseen. Ota vielä huomioon, että hyönteisten valoadaptaatiot ovat niin muinaisia, ettei evoluutio välttämättä saa aikaan valolle resistenttejä muotoja, ja niinpä massakuolemat tulevat jatkumaan. Kun kaiken tämän laittaa yhteen, ymmärtää, että valosaasteella voi olla merkittävä vaikutus yöaktiivisten hyönteisten populaatioihin. Eikä pidä unohtaa valosaasteen vaikutusta lintuihin ja nisäkkäisiin.

Yhdysvalloissa on havaittu, että jotkin päivälinnut ovat alkaneet laulamaan keskellä yötä. Ne luulevat kaukaisten kaupunkien valoja nousevaksi auringoksi. Valosaasteen ongelma olisi periaatteessa helppo ratkaista. Sammutetaan vain valot yöksi! Eikä tämä ole vitsi. Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin katuvalojen sammuttamisen tai katuvalaistuksen vähentämisen seurauksia Englannissa ja Walesissa. Tutkijoiden mukaan kokeilu ei lisännyt liikenneonnettomuuksia eikä rikollisuutta.

Voisimme siis hyvinkin alkaa keskustella siitä, voisimmeko vähentää yövalaistuksen määrää. Yllättäen kaupunkivalojen vähentämisen pioneeriksi on nousemassa Ranska. Siellä on astunut viime vuonna voimaan laki, jonka tarkoituksena on taistella valosaastetta vastaan vähentämällä öistä kaupunkivalaistusta. Esimerkiksi kauppojen ikkunavalot on sammutettava yöksi, samoin kauppojen, toimistojen ja julkisten rakennusten sisävalot. Katuvalaistuksen kirkkautta
himmennetään.

Jos Ranska pystyy tähän, sitten siihen pystyvät muutkin.

Jani Kaaro on toimittaja ja tietokirjailija, joka vuorottelee WWF-lehden kolumnistina Ronja Salmen kanssa.