Uuden sukupolven luonnonsuojelijat
Helsinkiläisen Latokartanon peruskoulun 11 viidesluokkalaista kuuluvat Kisukerhoon, jonka tavoitteena on ”ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, eläinten auttaminen ja eläinten elinolosuhteiden suojeleminen”.
Alun perin Kisukerho ei ollut luonnonsuojelukerho, vaan ryhmä kissoista pitäviä tyttöjä. Liike laajeni muihinkin eläinlajeihin ja ilmastonmuutoksen torjumiseen, kun Kisukerhossa ensimmäisenä mukana olleet Anni, Hilla, Alisa ja Ida alkoivat kirjoittamaan äidinkielen tunnilla kirjaa, jossa kuvataan tulevaisuutta, jossa ilmastonmuutos jatkuu ja mitään ei tehdä. Heräsi ajatus, että asialle on tehtävä jotain. Pikkuhiljaa moni muukin samalta luokalta lähti kerhoon mukaan.
Lapset ovat perehtyneet luonnonsuojeluun ja lukeneet paljon kirjoja aiheesta. Ida kertoo, että myös omaa kirjaa varten tehdyt ajatuskartat ilmastonmuutoksesta auttoivat tiedon kasvattamisessa.
Kisukerho tekee myös konkreettisia tekoja. Esimerkiksi keväällä ryhmä järjesti kahdet myyjäiset, joissa he kauppasivat itse tehtyjä käsitöitä ja leivonnaisia. Yhdessä he päättivät, että myyjäisten tuotoista kolmannes, yhteensä 55 euroa, lahjoitettiin WWF:lle sademetsien hyväksi.
”Todella moni uhanalainen eläin elää sademetsissä, myös useampi kissaeläin”, Anni perustelee.
”Sademetsiä tuhotaan ihan hirveästi nyt”, kerhoon liittynyt Konni lisää.
Myyjäisissä tärkeää oli myös kertoa asiakkaille luonnonsuojelusta.
”Kerroimme, kuinka suuri uhka ilmastonmuutos on. Jos emme kiinnitä siihen huomiota ja sen annetaan vain jatkua, ongelma kasvaa järjettömän isoksi”, Alisa kertoo.
Kisukerho haluaa muistuttaa myös aikuisia ympäristönsuojelusta. Tässä heidän terveisiään:
”Yleisin maasta löytyvä roska on tupakka. Saastuttavat ilmaa ja niitä heitetään vielä maahan. Sähköautoja pitäisi käyttää enemmän, vaikka eivät täysin ilmastoystävällisiä nekään ole. Pitää osata huomioida, miten sähköautoihin käytettävä sähkö on tuotettu. Esimerkiksi tuulivoima tai aurinkoenergia ovat hyviä valintoja”, Konni kokoaa.