Onnistunut norppien siirto, Kaakkois-Aasian 400 uutta lajia ja muita tuoreita onnistumisia

Luonnonsuojelun kirjo näkyy monipuolisten onnistumisten kautta. Suojelusaavutukset eivät olisi mahdollisia ilman tukijoitamme. Lue alta, mistä viime aikoina on voitu iloita.

Saimaalla sata kuuttia ja onnistunut norppien siirto

Saimaannorpan suojelu on tuottanut tulosta, kun keväällä syntyi ennätykselliset 100 kuuttia. Korkeaa syntyvyyttä selittävät muun muassa hyväkuntoiset naaraat, lisääntymiskykyyn selvinneet uudet yksilöt, riittävän lumiset talvet sekä viime vuosina laajentuneet ja yhtenäistyneet kalastusrajoitusalueet. Asiantuntijamme ja vapaaehtoisemme auttavat norppaa talvisin kolaamalla apukinoksia norpan pesintään. Toukokuussa osallistuimme kahden aikuisen norpan siirtämiseen Pihlajavedeltä muihin Saimaan osiin lajin geneettisen monimuotoisuuden turvaamiseksi. Norppanaaras Amalia siirrettiin Kolovedelle vahvistamaan synnyttävien emojen joukkoa, ja urosnorppa Tuukka muutti Etelä-Saimaalle vieden mukanaan uusia geenejä. Onnistuneiden siirtojen vaikutukset ovat toivottavasti nähtävissä tulevissa norppasukupolvissa, jos Amalia ja Tuukka onnistuvat lisääntymään uusilla alueillaan.

Kaakkois-Aasiasta löytyi lähes 400 uutta lajia

Mekongin jokialueelta Kaakkois-Aasiasta on löytynyt yhteensä 380 uutta lajia, joiden joukossa on muun muassa kaloja, matelijoita ja yksi nisäkäs. Mekongin seudun monimuotoinen luonto on hyvin uhattu. Alueen metsiin ja vesistöihin kohdistuu valtava paine: hakkuita, tiehankkeita, padonrakennusta, saasteita, laitonta villieläinkauppaa. Alueen metsien hupeneminen on nopeaa, ja monet lajit saatetaan menettää ennen kuin niitä ehditään edes löytää. Työskentelemme Mekongin luonnon suojelemiseksi yhdessä valtioiden hallitusten, paikallisten viranomaisten, järjestöjen, tutkijoiden ja yhteisöjen kanssa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Öljyntorjuntajoukot puhdistivat rantoja kevään öljyonnettomuuksissa

Öljyntorjuntajoukkomme ovat toimineet ripeästi tänä vuonna tapahtuneissa öljyonnettomuuksissa. Vapaaehtoisista koostuvat joukot hälytettiin apuun ensin huhtikuussa, kun öljyä valui lipeätehtaalta Saimaaseen, ja sitten kesäkuussa, kun öljyä päätyi veteen Sipoossa huviveneen upottua. Viranomaiset hälyttävät vapaaehtoiset apuun silloin, kun öljyä päätyy rannoille. Rantojen siivous öljystä on hidasta käsityötä, joten vapaaehtoisten osaava apu on tärkeää. Öljy on riski alueen eliöille, eritoten linnuille. Tarjoamme vapaaehtoisille koulutusta öljyntorjuntaan sekä öljyyntyneiden eläinten käsittelyyn ja hoitoon. Syyskuussa öljyntorjuntavapaaehtoiset testasivat taitojaan käytännössä harjoituksissa Hangossa.

Terästeollisuudelle uusi työkalu päästöjen vähentämiseen

Yritysten ja rahoituslaitosten päästövähennyksiä kirittävä Science Based Targets initiative (SBTi) julkaisi heinäkuussa uuden ohjeistuksen, joka auttaa teräksen tuottajia asettamaan vaikuttavia, tieteeseen perustuvia päästövähennystavoitteita. Myös sijoittajat ja terästä käyttävät yritykset voivat soveltaa uutta ohjeistusta. Terästeollisuus on yksi maailman suurimmista ilmastonmuutoksen kiihdyttäjistä, sillä valtaosa terästuottajista käyttää fossiilista kivihiiltä energianlähteenään – joko suoraan masuuneissa tai sähkön tuotannossa. Olemme yksi SBTi:n perustajajäsenistä, ja asiantuntijamme ovat olleet mukana luomassa uutta ohjeistusta.

Tiikerien määrä kasvussa Bhutanissa

Bhutanissa tiikerien määrä on kasvanut yli neljänneksellä sitten edellisen kanta-arvion. Vuonna 2015 maassa arvioitiin elävän 103 tiikeriyksilöä, kun tämän vuoden kanta-arvion mukaan luku on 131. Tiikeripopulaation kasvua Bhutanissa selittävät parantunut lainsäädäntö, yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa toteutetut suojeluohjelmat, elinympäristöjen ennallistaminen sekä ihmisten ja villieläinten välisten konfliktien ehkäiseminen. Tuimme WWF Bhutanin toimintaa vuosina 2009–2021 ulkoministeriön, WWF-kummien ja yrityslahjoittajien tuella. WWF:n Bhutanin toimisto työskentelee luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi, paikallisten ihmisten kestävien elinkeinojen kehittämiseksi sekä ihmisten ja villieläinten välisten konfliktien vähentämiseksi.