Linnustokartoituksia luonnon puolesta
WWF:n Panda-palkinnon saaneet Sanna-Mari ja Panu Kunttu meloivat läpi Suomen rannikon ja kartoittivat pesimälintuja.
Tiesitkö, että...
Voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.
”Päällimmäiseksi jäi onnellisuuden tunne siitä, että on päässyt näkemään Suomen saariston monimuotoisuuden”, kertoo ympäristösuunnittelija ja eräopas Sanna-Mari Kunttu.
Hän kartoitti pesimälintuja Suomen rannikolla yhdessä kumppaninsa, saaristoekologi Panu Kuntun kanssa 72 päivän ajan. Kesän aikana Kuntut meloivat yli 1600 kilometriä ja tekivät noin 5000 havaintoa pesimälinnuista. Pesimälinnustokartoitukset ovat osa Luonnontieteellisen keskusmuseon valtakunnallisia lintuatlaskartoituksia.
Kuntut havaitsivat, että saaristolinnustossa on käynnissä suuria ihmisen toiminnasta johtuvia muutoksia: tietyt lajit runsastuvat, mutta harmillisesti suurempi osa lajeista vähenee.
”Muutoksista itselle suurimpia yllätyksiä oli harmaasorsan yleisyys etelärannikolla, varsinkin Suomenlahdella. Laji lienee hyötynyt ilmastonmuutoksesta”, Panu Kunttu kertoo.
Rannikolla näkyi runsaasti myös laulujoutsenia ja merihanhia. Ne ovat toipuneet sukupuuton partaalta tavallisiksi lajeiksi metsästyksen lopettamisen ja rauhoituksen ansiosta. Nykyisin merihanhi on jopa riistalaji.
Sen sijaan puuttomilla luodoilla ja saarilla kierrellessään Kuntut huomasivat karikukkojen määrän romahtaneen. Syynä romahdukselle ovat vieraspedot sekä karujen saarten umpeenkasvu, mikä johtuu Itämeren rehevöitymisestä ja typpilaskeumasta.
”Karikukon kannan heikentyminen on tapahtunut nopeasti, puhutaan parista kymmenestä vuodesta”, Panu Kunttu sanoo.
Kuntut havaitsivat myös lapasotkan ja räystäspääskyn huvenneen. Lapasotkan vähenemiseen on vaikuttanut muun muassa Itämeren rehevöityminen ja metsästys. Räystäspääsky on kärsinyt hyönteisten määrän romahduksesta.
”Vanhoista kuvauksista voi lukea, miten venevajoissa ennen notkui kymmenien räystäspääskyjen kolonioita. Nyt puhutaan lähinnä yksittäisistä pareista”, Panu Kunttu harmittelee.
Kuntut kannustavat muitakin tekemään töitä luonnon puolesta. Kaikkien ei tarvitse lähteä kahdeksi kuukaudeksi ja kokopäiväisesti kartoitusmatkalle – talkootyö voi olla vaikka roskien keruuta rannalta tai vieraskasvilajien kitkemistä, Sanna-Mari Kunttu rohkaisee.
”Luonto antaa meille todella paljon, joten on hienoa antaa jotakin takaisin.”