Madagaskarilta löytyi uusi makilaji ja muita tuoreita luonnonsuojelun onnistumisia

Madagaskarilta löytyi uusi makilaji ja äärimmäisen uhanalaiset kiljuhanhet levähtivät syysmuutollaan Suomessa 50 vuoden tauon jälkeen. Nämä ja  monta muuta luonnonsuojelun onnistumista on saatu aikaiseksi uskollisten tukijoidemme ansiosta!

Madagaskarin viidakoista löytyi uusi makilaji

Madagaskarin saarelta on löytynyt kokonaan uusi pieni kädellinen, tieteelliseltä nimeltään Microcebus jonahi. Vain ison juomalasin kokoinen uusi makilaji löytyi Koillis-Madagaskarilta, missä sen elinympäristöä ovat etenkin alankoalueiden viidakot. Löytö on tärkeä, sillä se osoittaa, että uusia lajeja on yhä mahdollista löytää. Uusi pikkumaki on kuitenkin jo löydettäessään luokiteltu uhanalaiseksi, sillä metsäkato uhkaa myös Madagaskarin lajien kotimetsiä. Keskitymme Madagaskarilla elinympäristöjen suojelun parantamiseen ja metsien palauttamiseen niillä alueilla, joilta se on tuhottu.

Äärimmäisen uhanalaiselle malakantiikerille pentuja

Piilokameramme ovat paljastaneet iloisia uutisia Malesiasta! Aiemmin tänä vuonna kahteen eri otteeseen kuvatuissa piilokamerakuvissa näkyy emotiikeri peräti kolmen pentunsa kanssa. Pennut ovat arviolta
1–1,5-vuotiaita, ja videot paljastavat niiden seuraavan emoaan tarkasti. Pennut ovat merkittävässä asemassa malakantiikerin selviytymisessä, sillä niitä elää villinä IUCN:n arvion mukaan enää 80–120 yksilöä. Kartoitamme ja raivaamme Malesiassa muun muassa salametsästyksessä käytettäviä ansalankoja, jotka voivat olla kohtalokkaita myös tiikereille.

Kaksi malakantiikeriä kävelee sademetsässä Malesiassa WWF Malesian piilokameran kuvassa.

Äärimmäisen uhanalaiset kiljuhanhet levähtivät syysmuutolla Suomessa 50 vuoden tauon jälkeen

Liminganlahdella, Oulun eteläpuolella, tavattiin syyskuussa 27 kiljuhanhea. Kiljuhanhia ei ole syysmuutolla tavattu Suomessa noin 50 vuoteen. Pyysimme paikallisia metsästysseuroja keskeyttämään hanhenmetsästyksen siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Alueelliset metsästystoimijat suhtautuivat asiaan rakentavasti, ja kiljuhanhet pääsivät turvallisesti jatkamaan muuttoaan etelään. Viikon päästä saimme ilouutisia Kreikasta, kun parvi oli saapunut määränpäähänsä Kerkini-järvelle. Kiljuhanhi on Suomessa äärimmäisen uhanalainen.

Kiljuhanhiparvi lentää Liminganlahdella syksyllä 2020

Kansallispuistosta purettiin talkoovoimin yli 300 laitonta nuotiopaikkaa

Järjestimme lokakuussa Metsähallituksen ja Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa yhteiset tulipaikkatalkoot Nuuksion kansallispuistossa. Tapahtuma ylitti kaikki odotukset, kun 33 vapaaehtoista talkooporukkaa sai purettua päivän aikana peräti 350 laitonta tulipaikkaa. Tulipaikat kuluttavat kansallispuiston luontoa, ja retkeilyn lisäännyttyä tänä vuonna roimasti myös laittomia tulipaikkoja on ilmestynyt puistoon entistä enemmän. Tänä vuonna perinteiset talkooleirimme peruttiin koronapandemian vuoksi.

Kaksi henkilöä purkaa laitonta tulipaikkaa Nuuksiossa rannalla tulipaikkatalkoissa 2020

Uhanalainen taimen on alkanut lisääntyä kunnostetuissa puroissa

Kaikki Suomen vaelluskalat, esimerkiksi lohi ja taimen, ovat uhanalaisia, koska puromme ja jokemme ovat täynnä vaelluksen katkaisevia esteitä, kuten tierumpuja tai vanhoja myllypatoja. K-ryhmän kanssa toteuttamassamme K-Kalapolut-yhteistyössä on neljän vuoden ajan kartoitettu ja avattu eri puolilta Suomea löytyviä vaelluskalojen nousuesteitä ja kunnostettu kutusoraikkoja. Ensimmäisten vuosien kohteilta on jo saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa puroissa. Yhteensä K-Kalapolut-yhteistyön aikana on avattu vaelluskaloille yli 80 kilometriä uutta elin- ja kutuympäristöä, purettu 24 nousuestettä ja tehty lähes 300 kutusoraikkoa. Talkoita on järjestetty lähes 30 kohteessa ympäri Suomea.

Haluatko auttaa?

Auta WWF-kummina

Luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Ellemme toimi välittömästi, elinympäristöjen tuho, lajien sukupuuttoaalto ja ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat vaikeuttamaan kaikkea elämää maapallolla.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Auta WWF-kummina

Luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Ellemme toimi välittömästi, elinympäristöjen tuho, lajien sukupuuttoaalto ja ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat vaikeuttamaan kaikkea elämää maapallolla.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.