Tiikeri ei pääse raidoistaan
Kun WWF Suomi perustettiin 50 vuotta sitten, järjestömme keskittyi hyvin vahvasti uhanalaisten lajien suojeluun. Käytännössä tämä tarkoitti, että WWF perusti innokkaista vapaaehtoisista ja luonnonsuojelun asiantuntijoista työryhmiä tutkimaan ja suojelemaan eläinlajeja. Tuloksena oli monen lajin, kuten metsäpeuran, merikotkan, valkoselkätikan ja saimaannorpan kantojen vahvistuminen.
Vuosikymmenten vieriessä järjestömme on kasvanut ja työmme monipuolistunut. Nykyään keskitymme entistä vahvemmin muun muassa ihmisen ekologisen jalanjäljen pienentämiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Emme kuitenkaan ole unohtaneet, mistä toimintamme sai alkunsa: yksittäisten uhanalaisten lajien suojeleminen on edelleen olennainen osa työtämme – eihän tiikerikään pääse raidoistaan.
Tämän lehden sivuilla tutustumme useaan lajiin, joiden tulevaisuuden turvaaminen on meille sydämen asia. Lukijana pääset tutustumaan esimerkiksi uhanalaiseen jokidelfiiniin, jonka katoaminen horjuttaisi koko joen ekosysteemiä. Saat lukea kiljuhanhien syysmuutosta ja arvokkaasta yhteistyöstä, jota olemme tehneet Liminganlahdella metsästävien paikallisten kanssa uhanalaisten ”kiljukkaiden” muuttomatkan turvaamiseksi. Löydät myös jutun Aasian yksisarviseksi kutsutusta mystisestä eläimestä, jota edes sitä suojelevat tutkijat ja luonnonsuojelijat eivät ole nähneet.
Antoisia lukuhetkiä ja kiitos, että autat meitä suojelemaan lajeja ja monimuotoista luontoa!
Liisa Rohweder
pääsihteeri, WWF Suomi