Youth Summit -tapahtuma kokosi nuoret keskustelemaan ruokavaikuttamisesta
Marraskuun alussa järjestetty Youth Summit -tapahtuma keräsi lähes 60 nuorta Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta Espoon Nuuksioon keskustelemaan kestävistä ruokavalinnoista.
Tiesitkö, että...
Nyt voit myös kuunnella jutun. Klikkaa tästä.
”Youth Summit on nuorille suunnattu tapahtuma, jonka tavoitteena on kehittää ihmisten suhdetta ruokaan ja muuttaa heidän ruokavalintojaan kestävämmiksi. Nuoret edesauttavat muutosta ja toimivat viestinviejinä”, WWF:n projektikoordinaattori Eeva-Maija Kakko kertoo.
Youth Summit -tapahtumaan Nuuksioon saapui 18 vuotta täyttäneitä nuoria eri puolilta Eurooppaa ja Latinalaista Amerikkaa 1.–5. marraskuuta. Tapahtuman järjesti WWF osana kansainvälistä Eat4Change-hanketta, joka edistää siirtymistä kestävämpiin ruokavalioihin ja ruuan tuotantotapoihin aktivoimalla erityisesti nuoria.
Nuoria oli 20 eri maasta. Yksi heistä oli Nigeriasta kotoisin oleva Simbiat Oladoja, joka opiskelee ruokainnovaatioiden johtamista Alankomaissa. Ruokaa rakastavan Oladojan kokemukset Nigerian ja Alankomaiden ruokakulttuureista ovat hyvin erilaiset, mutta yksi asia maita hänen mielestään yhdistää: valtioissa ei toimita riittävällä tasolla vastuullisten ruokavalintojen edistämiseksi.
”Ihmiset eivät tiedä, kuinka heidän ruokailutottumuksensa vaikuttavat ilmastoon. Siitä syystä koen olevani aktivisti, joka voi muuttaa asioita”, Oladoja sanoo.
Portugalilainen Henrique Leonardo kokee kotimaassaan erityisesti nuorten suhtautumisen ruokaan muuttuneen ympäristöystävällisemmäksi. Samaan aikaan hän on kuitenkin huolissaan vanhempien sukupolvien ja poliittisten päättäjien muutoshaluttomuudesta.
”Youth Summitissa olen kuitenkin ymmärtänyt, että minulla ja muilla nuorilla on paljon enemmän valtaa vaikuttaa näihin teemoihin kuin olen aiemmin ajatellut”, Leonardo sanoo.
Suomen WWF Nuoriin kuuluva Elsa Ropponen pääsi paikallisena kertomaan muille nuorille suomalaisesta ruokakulttuurista, joka herätti keskustelua muun muassa monille ennestään vieraan ruokahetken, iltapalan, lomassa.
Ympäristötaloutta opiskeleva Ropponen kertoo myös itse saaneensa tapahtumasta innostavia uusia oppeja.
”Vaikutuin erityisesti brasilialaisen vegaanikokin esityksestä. Hän antoi paljon hyödyllisiä vinkkejä vastuulliseen ruuanlaittoon, esimerkiksi miten maustaa kasvisruokaa. Näitä vinkkejä haluan myös itse hyödyntää kotona.”
Oladoja, Leonardo ja Ropponen ovat yhtä mieltä siitä, että tapahtumassa käydyt keskustelut samanikäisten mutta hyvin erilaisista taustoista tulevien nuorten kanssa tarjosivat paljon uusia oivalluksia.
Kuuntele juttu
Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje
WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.