Vauhtia vaellukseen -hankkeet

Vauhtia vaellukseen II-hankkeessa poistetaan virtavesien vaellusesteitä. Erilaiset virtavesien patorakennelmat ovat suurin syy vaelluskalojen ahdinkoon, sillä ne katkaisevat vapaan uomajatkumon ja estävät vaelluskalojen pääsyn lisääntymisalueilleen ja sieltä pois. 

Suomen virtavesissä on tuhansia esteitä, jotka estävät virtavesilajiston vapaan liikkumisen. Patojen vaikutus virtavesilajistoon on merkittävä, sillä niiden taakse kätkeytyy tuhansia kilometrejä potentiaalista elin- ja lisääntymisympäristöä vaelluskaloille ja muille virtavesilajeille. 

Vaelluskalapopulaatiot ovat pienentyneet hälyttävästi ympäri maailmaa ja erityisen huolestuttavaa kehitys on ollut Euroopassa. Suomessakin lähes kaikki vaelluskalalajit ovat uhanalaisia. Vauhtia vaellukseen II –hankkeessa keskitytään poistamaan ja ohittamaan patoja erityisesti vaelluskaloille tärkeissä vesistöissä. Lisäksi vaihdetaan pienempien virtavesien esteellisiä tierumpuja sellaisiin, jotka eivät estä virtavesilajien kulkua. Hanke jatkuu vuoteen 2026 asti. 

”Ainoastaan vaellusesteitä poistamalla voidaan uhanalaistuneet vaelluskalakantamme saada elpymään. Vaelluskalojen luontaista lisääntymistä on edistettävä poistamalla este ja pato kerrallaan, oikotietä tavoitteen saavuttamiseen ei ole. Esteiden poiston kautta edistetään parhaimmillaan myös vesien hyvän tilan tavoitteen saavuttamista ja elvytetään alueen virtavesiluonnon monimuotoisuutta”, sanoo WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen. 

Viime vuosien aikana WWF on yhdessä lukuisien yhteistyökumppanien kanssa poistanut lähes 60 vaellusestettä ja vapauttanut esteistä lähes 1 500 kilometriä virtavesiä. Tarkemmin purettuihin ja käynnissä oleviin kohteisiin voi tutustua täältä löytyvästä kartasta. Kartalla näkyvät jo poistetut vaellusesteet, suunnitellut tai muussa toteutuksen vaiheessa olevat esteet sekä muut virtavesikunnostukset, jotka WWF on tehnyt tai ollut niissä mukana 

Hankkeessa hyödynnetään aiemmissa EMKR-hankkeissa (Patokato ja Vauhtia vaellukseen) kertynyttä kokemusta ja jatketaan aktiivisesti erilaisten padonpurkuprojektien kartoittamista. Tavoitteena on, että näiden patojen poistamisista saadaan aikaan päätöksiä, ja mahdollisimman monessa kohteessa päästään hankkeen aikana poistamisvaiheeseen asti. 

WWF Suomen virtavesityön tavoitteena on saada poistettua kaikki turhat vaellusesteet Suomen vesistöistä. 

Visiomme on, että tulevaisuudessa:

  • Suomen vesistöt ovat hyvässä ekologisessa tilassa.
  • Vaelluskalapopulaatiot ovat vahvistuneet ja virtavesiekosysteemien uhanalaiskehitys pysähtynyt ja kääntynyt positiiviseksi myös eteläisessä Suomessa.
  • Vesivoimalaitosten ikuiset luvat ovat siirtyneet määräaikaisiksi ja voimaloille asetetut kalatievelvoitteet on toteutettu.
  • Tierakentamisessa on huomioitu kalojen ja muiden vesieliöiden kulku ja teiden uusimisten yhteydessä vaelluskaloille on vapautettu lisää elinympäristöä rumpu kerrallaan.
  • Käyttötarkoitusta vailla olevat padot ja patojen rauniot on poistettu tai ohitettu myös kulttuurihistoriaa kunnioittaen.
  • Vesistökuormitus on saatu kuriin ja valuma-alueiden hydrologiaa palautettu luonnontilaisemmaksi esimerkiksi ennallistamalla ojitettuja suoalueita.
  • Virtavesien luontokokemuksista nauttivat niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin.
  • Vahvat kalakalakannat tuottavat ravintoa yhä tietoisemmille ja ympäristöystävällisemmille kuluttajille.
  • Suomi tunnetaan maailmalla mallimaana, missä hallinto yhdessä erilaisten yhdistysten ja järjestöjen, yritysten ja kansalaisten kanssa ratkaisevat virtavesiluonnon tilaa heikentäneet pullonkaulat.

Ohjelma/Rahasto: Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston Suomen ohjelma 2021–2027.  Hankkeen omarahoitusosuuden mahdollistaa Lassi Leppisen Säätiön merkittävä lahjoitus WWF:lle. Hanke jatkuu 30.12.2026 asti. 

Vuosina 2017–2019 työskentelimme EMKR-rahoitteisessa Patokato-hankkeessa.    

Ja vuosina 2019–2022 EMKR-rahoitteisessa Vauhtia vaellukseen –hankkeessa. Tutustu hankkeen loppuraporttiin. 

Lisätiedot:

virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen, WWF Suomi, manu.vihtonen@wwf.fi, puh. 040 505 0620

Vauhtia vaellukseen -hankkeen kohteita

WWF:n vetämän 3,5-vuotisen Vauhtia vaellukseen -hankkeen aikana virtavesilajeille vapautettiin yli 570 kilometriä uutta elin- ja lisääntymisympäristöä.  

Hankkeen aikana  

ELY-keskuksen, Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston sekä EU:n logot rinnakkain