Laumanvartijahanke

Ympäristöministeriön rahoittaman Laumanvartijaeläinten käytön lisääminen Suomessa -hankkeen tavoitteena on pohtia, voitaisiinko laiduntavien lampaiden suojelussa käyttää nykyistä laajemmin laumanvartijaeläimiä. Hankkeessa selvitetään ensimmäistä kertaa systemaattisesti ja isolla otannalla laumanvartijakoirien käyttökokemuksia Suomessa sekä tutkitaan laamojen käyttömahdollisuuksia laumanvartijoina lammastiloilla. Hanke on käynnissä 2021-2022.

Tilastojen mukaan susi on aiheuttanut vuosittain keskimäärin yli sata petovahinkona korvattua lammasvahinkoa. Suurpetovahinkojen estämiseksi käytetään muun muassa sähköisiä suurpetoaitoja ja laumanvartijakoiria. WWF:n koordinoiman hankkeen avulla tutkitaan myös ensimmäistä kertaa Suomessa laamojen käyttömahdollisuuksia lammastiloilla. Aiheesta lisää täällä.

Laumanvartijalaamoja harkitsevia lammastiloja ajatellen olemme julkaisseet ohjeen, johon on koottu lampaiden ja laamojen yhteislaidunnuksessa huomioitavat seikat. Lisäksi tekstissä on kerrottu kahden lammastilan kokemuksista kesällä 2021.

Kesällä 2022 seurasimme lammasvahteina toimivia laamoja WWF:n Luontoliven laamakamerassa. Parhaita paloja voit katsella täältä. Lue myös: Laamakameralle tallentui kesäviikko laitumella –  lampaiden ja laamojen yhteiselosta saatiin arvokkaita havaintoja.

Hankkeen osana on toteutettu laumanvartijakoiriin liittyvä kysely. Kysely rajattiin Suomen kennelliiton hyväksymien rotujen laumanvartijakoirille, jotka ovat tai ovat olleet työkäytössä karjatiloilla. Kyselyn tulokset on koottu raporttiin, johon pääset klikkaamalla tästä. Uutinen koirakyselyn tuloksista on puolestaan täällä.

Osana hanketta on toteutettu myös kirjallisuuskatsaus laumanvartijaeläinten käytön lisäämisestä Suomessa. Pääset katsaukseen klikkaamalla tästä.

WWF koordinoi hankkeen toimenpiteiden toteutusta ja vastaa hankehallinnosta. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Suomen lammasyhdistys, Suomen Maremmano-Abruzzese seura ry ja Suomen alpakka- ja laamayhdistys ry. Hanke on käynnissä vuoden 2022 loppuun asti.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.