Nestorinpäivänä tarvitaan norpparauhaa

Norppaemot synnyttävät pienet kuuttinsa rantakinosten lumipesiin helmikuun lopulla, Nestorin nimipäivän tienoilla (26.2.). WWF ja Metsähallitus lähettävät Saimaan alueen kalastuskunnille, viranomaisille ja paikallisille asukkaille perinteisen Nestorinpäiväkortin, jossa vedotaan norppien pesimärauhan puolesta.

“On erittäin tärkeää, että uhanalaiset saimaannorpat voivat synnyttää ja imettää rauhassa. Etelä-Suomen jäillä lisääntynyt moottorikelkkailu on hallitsemattomana ja suunnittelemattomana suuri uhka kuuteille. Jokainen Saimaalla liikkuva voi osallistua norpan suojelemiseen, kun välttää hyljealueiden rantakinoksia. Pesimärauhalla on merkitystä kaikille Saimaalla liikkuville Lappeenrannasta Joensuuhun saakka. Norppa voi pesiä juuri sinun mökkisi tai kotirantasi rantakinoksessa”, WWF:n suojelutoimen johtaja Jari Luukkonen muistuttaa.

Saimaannorppien kanta on kääntynyt hienoiseen nousuun tehokkaan suojelun takia, norppia elää Saimaalla jo yli 200. Yksi tärkeimpiä suojelukeinoja on ollut kalastuskuntien kanssa tehdyt sopimukset verkkokalastuksen rajoituksista tärkeimmillä alueilla norppien lisääntymisaikana. Norppien poikasten eli kuuttien pesäkuolleisuus on kuitenkin pysynyt normaalia korkeampana ja syyksi tähän epäilleen pesimäaikaista häirintää. Norppakanta on pienentynyt voimakkaasti juuri alueilla, joissa ihmisten liikkuminen jäällä ja rannoilla on talviaikaan runsasta.

”Norppainventoijat menevät huhtikuussa tutkimaan hylkeiden pesät ja arvioimaan syntyneiden poikasten määrät. Tällöin emo ja poikanen ovat jo jättäneet pesän. Usein on epäilty, että inventoijien käyttämät moottorikelkat ja hydrokopterit häiritsisivät norppia, mutta koska kyseessä ei ole herkin pesimäaika, tutkimuksesta ei ole norpille haittaa”, toteaa suojelubiologi Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Taas uusi norppauhri kalaverkosta

Kalastus on edelleen suurin norppia uhkaava tekijä Saimaalla kalastusrajoituksista huolimatta. Alkuviikosta löytyi vuoden ensimmäinen verkkoon kuollut norppa Savonlinnan vesialueelta, vain viiden (5) km päässä Olavinlinnasta. Norppa oli uinut ns. riimuverkkoon, joka on liian vahva, jotta norppa pystyisi siitä vapautumaan. ”Saimaalle suunniteltu vahvalankaisten verkkojen käyttökieltokaan ei olisi säästänyt norppaa, sillä suunnitellut rajoitusalueet ovat edelleen liian suppeat – norppahan ei tunne viranomaisten rajoja”, huolehtii Jari Luukkonen.

Ryhdy norppakummiksi

WWF on aloittanut uuden tukimahdollisuuden, norppakummiuden. Norppakummi saa säännöllisesti tietoa maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Kummeille kerrotaan erityisesti Osmon ja Orvokin liikkeistä. Kummitoiminnasta kertoo lisää Mariliinu Salonen, puh. (09) 7740 1047.

Lisätietoja:

WWF/Jari Luukkonen, puh. (09) 774 0100