WWF:n Luontoliven suosikkilähetys avautui – Kameran edessä köllöttelevät itämerennorpat osallistuvat tietämättään tutkimukseen

Itämerennorpat aloittavat taas jokakeväisen karvanvaihdon, jolloin norppien köllöttelyä pääsee seuraamaan WWF:n Luontolivessä. Kameran edessä voi parhaimmillaan nähdä jopa kymmeniä itämerennorppia yhtä aikaa. Turun ammattikorkeakoulu hyödyntää livelähetystä itämerennorppien yksilöntunnistukseen ja kannanarvioon.

WWF:n Luontolivessä käynnistyy tänään itämerennorppia kuvaava lähetys. Niin sanotussa Saaristomeren norppalivessä pääsee seuraamaan itämerennorppien karvanvaihtoa toukokuun loppuun saakka. Saaristomeren norppien karvanvaihtoaikaa kuvaava livelähetys toteutetaan Yhteinen saimaanorppamme Life -hankkeen puitteissa, joka päättyy ensi vuonna. Siten livelähetys Saaristomereltä on nähtävillä tänä keväänä toistaiseksi viimeistä kertaa.

Viime keväänä Saaristomeren norppalive keräsi yli puoli miljoonaa katselukertaa. Vaikka suurimman osan ajasta tapahtumat Saaristomerellä olivat hyvin seesteisiä, jännittäviäkin hetkiä päästiin todistamaan. Kamerassa esiintyivät itämerennorppien lisäksi muun muassa ärhäkästi poikuettaan puolustanut kyhmyjoutsenemo, saukko ja pilkkasiipipari.
”Saaristomeren norppalive tarjoaa näkymän keväiseen saaristoluontoon, ja parantaa samalla tietoisuutta itämerennorpista”, kertoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

WWF järjestää Saaristomeren norppaliven yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa, joka käyttää livelähetystä arvokkaan norppatiedon keräämiseen ja kannanseurantaan. Livekamerasta saatava kuva on parempilaatuista ja tämän vuoksi soveltuu tutkimuskäyttöön paremmin kuin riistakameroilla kerättävä kuvamateriaali. Livekamerasta otetusta kuvakaappauksesta pystyy tunnistamaan itämerennorppayksilöt niiden yksilöllisten kylkikiehkuroiden perusteella.

”Kameran tuottama kuvamateriaali on ylittänyt odotukset, ja sillä on ollut tutkimuksen kannalta suuri merkitys. Kameran livekuvasta on tunnistettu jo 40 norppayksilöä”, erityisasiantuntija Jussi Laaksonlaita Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Saaristomeren norppalivessä on todennäköisesti tänäkin vuonna luvassa itämerennorppien joukkoköllöttelyä.

”Jo ennen livelähetystä on ollut tiedossa, että tällä alueella itämerennorpat harrastavat joukkokokoontumisia. Ne eivät ole samanlaisia erakkoja kuin saimaannorpat, jotka vaihtavat karvansa mieluiten omilla kivillään”, Laaksonlaita kertoo.

WWF:n Luontoliven Saaristomeren norppalive on osa EU:n rahoittamaa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Viisivuotista hanketta koordinoi Metsähallitus, ja hankekumppaneina Itämerellä toimivat WWF, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus ja Ahvenanmaan maakuntahallitus. Teknisinä kumppaneina toimivat Live Eye ja Pukki Visuals.