Koululaiset tutkivat kuluttamista WWF:n uudessa Ecowatch-ohjelmassa

WWF:n Naturewatch-ympäristökasvatusohjelmaan osallistuvissa kouluissa tutkitaan tänä syksynä kuluttamista: energiaa ja liikennettä, ruokaa ja tuotteita sekä jätevesiä ja jätteitä. Uusi Ecowatch-ohjelma opettaa nuoria havainnoimaan omaa kulutustaan, arkipäivän valintojen merkitystä ja yhteiskunnan toimintaa. Kansainvälisessä ohjelmassa saadaan tietoa suomalaisten lisäksi myös ruotsalaisten, venäläisten, virolaisten, latvialaisten, liettualaisten ja puolalaisten nuorten kulutustottumuksista.

”Ecowatchissa syvennytään ympäristökysymyksiin, jotka koskettavat koulun ja kodin arkipäivää. Asioita kyseenalaistetaan ja pohditaan toimintatapoja ja mahdollisuuksia vaikuttaa oman koulun ja kunnan asioiden hoitoon. Ecowatchin tekee ainutlaatuiseksi sen kansainvälisyys: samaa tutkimusta tehdään monessa Itämeren maassa. Tutkimustietoja kootaan kansalliseen ja kansainväliseen raporttiin”, WWF:n ympäristökasvattaja Eeva-Liisa Ryhänen kertoo.

Ecowatch-ohjelma on suunnattu erityisesti yläasteille. Koululaiset tutkivat kuluttamista havainnollisen kysymyspaketin kautta. Sen kautta opitaan esimerkiksi, minkälaisen matkan peruna tekee ennen päätymistään oppilaan lautaselle, mistä maitolasin sisältö on peräisin, lajitellaanko koulussa jätteitä ja tuhlataanko siellä energiaa. Ecowatch-ohjelmassa etsitään ratkaisukeinoja luonnonvarojen liialliseen kulutukseen.

Naturewatch-ympäristökasvatusohjelmaa tukevat Ingman Foods sekä Lapsi ja Luonto –Säätiö. ”Uusi Ecowatch-ohjelma on Ingmanin kannalta erityisen mielenkiintoinen, koska sen kautta voimme hyvin konkreettisella tavalla tukea lasten ja nuorten ympäristökasvatusta”, markkinointijohtaja Marika Ingman toteaa.

Ecowatch on osa WWF:n Naturewatch-ympäristökasvatusohjelmaa, jossa tarkkaillaan kuluttamisen lisäksi meren rannikoita, järviä ja jokia, metsiä ja puistoja. Naturewatch-tutkimuksia tehtiin viime vuonna 25 koulussa ympäri Suomea, ja kiinnostusta on osoittanut noin 100 koulua. Ohjelmaan liittyville opettajien koulutuskursseille on osallistunut noin 50 opettajaa. Kansainvälisessä verkostossa on mukana yli 500 koulua ja 20 000 oppilasta.

Lisätietoja:

WWF / ympäristökasvattaja Eeva-Liisa Ryhänen (09) 7740 1059, 040 764 6165, [email protected]
WWF / tiedottaja Laura Saarilahti (09) 7740 1074, 040 556 9860, [email protected]
Ingman Foods / markkinointijohtaja Marika Ingman, (09) 272 001, [email protected]