Kenneth Kumenius Galápagossaarilta:rannoilla odotettua enemmän öljyä

“Isabelan rannoilla on oletettua enemmän öljyä”, sanoi viime yönä Suomen aikaa Galápagokselta WWF:n Ecuador-projektin vetäjä Kenneth Kumenius. “Vasta nyt pääsimme tarkastamaan loputkin poukamat, joihin on aiemmin ollut mahdotonta päästä kovan tuulen takia. Näillä rannoilla on edelleen paljon öljyä.” Myös ensimmäiset kerättyjen näytteiden tulokset ovat tulleet, ja niiden mukaan öljy on aiheuttanut muutoksia rannan ja veden pieneliöstössä. Kumeniuksen mukaan tämä antaa viitteitä siitä, että öljyn on aiheuttanut pitkäaikaismuutoksia Galápagoksen ainutlaatuiseen luontoon.

Isabelan rannoilta nyt löydetty öljy on kokkareista ja sitä on erittäin vaikea erottaa laavakivistä. Linnut nielevät sitä ja lisäksi ne kävelevät sen päällä tahrien jalkansa ja höyhenpeitteensä. Myös leguaanit ja merileijonat liikkuvat öljyn tahrimilla alueilla. Öljyn pahin myrkytysvaara on ohi, mutta se muodostaa edelleen uhan eläinten terveydelle. “Rannat, joissa puhdistustyöt aloitettiin ripeästi, on saatu puhtaaksi. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri merkitys on ympäristöjärjestöillä ja kaikilla vapaaehtoisilla, jotka osallistuvat öljyntorjuntatyöhön”, Kumenius sanoo.

Öljyn aiheuttamien pitkäaikaisvaikutusten tutkiminen vaatii paljon varoja. Galápagokselta voidaan oppia paljon siitä, miten öljy vaikuttaa luontoon, sillä Galápagoksen neitseellisen luonnontilan takia muutosten vertailumahdollisuudet ovat erinomaiset. Myös akuutteihin pelastustöihin ja tilanteen monitorointiin tarvitaan edelleen ihmisiä ja rahaa. WWF:n varainkeräys Galápagossaarten hyväksi jatkuu edelleen. Keräystilit Merita 157230-11189, Leonia 800017-284004, OKO 578007-130581, Aktia 405511-210669, Ålandsbanken 660100-1152370. Muista merkitä tiedonanto-osaan Galapagos.