Talkoilla palautetaan Saaristomeren perinnemaisemaa

WWF:n tämän kesän toinen talkooleiri on parhaillaan käynnissä Bjonholmin saaressa Saaristomerellä. Yhdessä Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen kanssa järjestettävä talkooleiri alkoi perjantaina, ja toistakymmentä vapaaehtoista jatkaa töitä perinnemaiseman kunnostamiseksi 7.7. asti. WWF:n leiri järjestetään ensimmäisen kerran tässä saaressa.

Talkooleirin tavoitteena on palauttaa saaren luonto laiduntilaan ja luoda elinmahdollisuuksia perinnemaisemien uhanalaisille lajeille. Viime vuosisadan puolenvälin jälkeen tapahtuneen maaseudun rakennemuutoksen takia laidunnus on vähentynyt, ja monet kasvi- ja hyönteislajit ovat kadonneet. Myöhemmin alueelle rakennetaan laidunaita, ja niittyjen laiduntaminen saattaa alkaa jo ensi vuonna. Kun laiduntaminen aloitetaan uudelleen, siitä hyötyy mm. pikkuapollo.

Bjonholmin hakamaita ja lehdesniittyjä uhkaa umpeenkasvu kuusien, mäntyjen, tuomien ja mesiangervon lisääntymisen myötä. Näitä raivaamalla pyritään parantamaan mm. tervaleppien, saarnien ja pähkinäpensaiden elinoloja. Saarella pesii mm. harmaapäätikka, joka viihtyy näiden puiden suojissa. Raivauksella pystytään palauttamaan alueen vanha hakamainen maisema, jossa viihtyvät esimerkiksi hammasjuuri ja kevätesikko.

Lehdesniityt ovat erittäin harvinaisia, mutta tyypillisiä Lounais-Saaristolle, ja niitä on jäljellä vain muutamia kymmeniä hehtaareja.

Leireillä pitkät perinteet

WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien. Saaristomeren alueella urakoidaan nyt 22. kerran. Saaristossa järjestettävät talkoot ovat osa Operaatio Merenneitoa, WWF:n kampanjaa Itämeren pelastamiseksi.

Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä kahdeksasta viiteen. Huippukuntoa ei vaadita, mutta kestävyyttä ja maastokelpoisuutta täytyy leiriläisissä olla. Alaikäraja on 18 vuotta.

WWF:n talkooleirit tarjoavat joka kesä noin sadalle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön. Leireillä mm. hoidetaan perinnemaisemia, parannellaan luonnonsuojelualueiden rakenteita, rakennetaan pitkospolkuja ja raivataan laidunalueita.

Tämän kesän ensimmäinen leiri oli Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa. Muiden leirien kohteet ovat Flatholmen Bromarvissa (14. – 22.7.), Oulangan kansallispuisto (28.7. – 5.8.) sekä Kolin kansallispuisto (11. – 19.8.). Lisäksi kunnostetaan tikkametsää Luhangassa 14. – 16.9.

Lisätietoja:

Metsähallitus/leirin johtaja Kaj-Ove Pettersson, puh. 0400 798 301 (ma 2.7. alkaen)
WWF/projektipäällikkö Mikko Pitkänen, puh. 040 707 6668
WWF/tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 774 0100 tai 040 592 6532