WWF:n raati valitsi: Vuoden Luontokirja 2002 on Lepakot – salaperäiset nahkasiivet

WWF on valinnut Vuoden Luontokirjaksi 2002 Markku Lappalaisen teoksen Lepakot – salaperäiset nahkasiivet. Sen on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Tammi. Teoksen on taittanut Heikki Kalliomaa ja piirroskuvat ovat Ari Karhilahden käsialaa.

“Lepakot ovat taikavoimaisia otuksia: pimeydessä liihottelevia, hiljaisia hissukoita. Lepakoissa yhdistyvät kolme ominaisuutta, jotka tekevät niistä poikkeuksellisia nisäkkäitä: lentotaito, kaikuluotaus ja lämmönsäätelykyky.” Näin kuvaavasti ja kiinnostusta herättävästi alkaa Markku Lappalaisen teos lepakoista.

Vuoden Luontokirja -kilpailun raati mieltyi lepakkokirjassa ennen kaikkea hyvin asiantuntevaan ja mukavan kerronnalliseen tekstiin. Lepakot ovat salaperäisiä illan ja yön lentäviä nisäkkäitä, joiden elämää tunnetaan Suomessa varsin huonosti. Uusi kirja auttaa ihmisiä paitsi ymmärtämään myös tuntemaan lepakoita. Ihmisille vieras on usein pelottavaa ja nämä pelot poistuvat vasta, kun kohteesta tiedetään ja se opitaan tuntemaan.

Lepakot on vahva tietokirja. Se käsittelee lepakkoja ja niiden elämää erittäin kattavasti ja mielenkiintoisella tavalla. Lepakkojen ravinto, lisääntyminen, horros, kaikuluotauksen salat ja niiden ruumiinrakenne käsitellään seikkaperäisesti”, sanoi raadin jäsen Sirkka Hautojärvi tänään Helsingissä järjestetyssä julkistustilaisuudessa. Kirjan avulla voi tutustua myös Suomessa eläviin lepakkoihin. Selkeän tunnistuskaavion avulla jokainen pystyy tunnistamaan vaikkapa kesämökin ullakolle kuolleen lepakon tai – paremmassa tapauksessa – osaa suhtautua talon sisälle eksyneeseen, elävään lepakkoon oikein ja ohjata sen turvallisesti ulos.

“Hiukan pelottavasta aiheestaan huolimatta tai kenties juuri sen takia teos sopii laajalle lukijakunnalle. Kirjan tekstiä on mukava lukea ja sieltä jokainen voi löytää itseään kiinnostavia lukuja lepakoista”, kertoi WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Vuoden luontokirjassa on hyvin vahva suojelusanoma. Lepakkojen elämää uhkaavia tekijöitä käydään läpi ympäristön kemikalisoitumisesta elinympäristöjen muutoksiin. Lukija löytää myös keinoja itse parantaa lepakkojen elämisen edellytyksiä: kirjassa on mm. selkeät lepakkopönttöjen rakennusohjeet.

Kirjan kuvituksesta on huolehdittu Ari Karhilahden erinomaisten piirroskuvien avulla. Piirrokset ovat selkeitä ja havainnollisia. Kirjan mustavalkoinen ilme katkeaa vain keskiosan värikuvien kohdalla, johon on koottu kirjan tekstiä tukevia havainnollisia kuvia Suomesta ja maailmalta.

Markku Lappalainen (s. 1955) on vapaa toimittaja ja tietokirjailija, arvostettu luontokirjoittaja ja luonnon puolesta puhuja, jonka intohimoinen kiinnostus lepakkoihin on kestänyt yli 15 vuotta.

Markku Lappalainen on aiemmin palkittu Vuoden Luontokirja -kilpailussa ansiokkaasta tekstistä yhdessä Hannu Hautalan kanssa tehtyyn Auringon siivellä -teokseen (1997).

Vuoden Luontokirja -kilpailu järjestettiin nyt 24. kerran. Kilpailuun osallistui kahdeksan kustantajaa yhteensä 15 teoksella sekä yksi omakustanne. Raatiin kuuluivat ympäristöministeriön kansliapäällikkö Sirkka Hautojärvi, ryhmäpäällikkö Kjell Weppling Nordkalk Oyj Abp:stä sekä suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä.

Lisätietoja:

suojelujohtaja Jari Luukkonen, puh. (09) 7740 1045, gsm 040 585 0020

tiedottaja Tuuli Äikäs, puh. (09) 7740 1051, gsm 040 592 6532

Kirjatiedustelut:

Kustannusosakeyhtiö Tammi, tiedotuspäällikkö Päivi Storgård, [email protected], puh. (09) 6937 621