Inkoon öljyturman neljäs joutsen kuoli

WWF vaatii valtakunnallista suunnitelmaa mm. öljyonnettomuuksissa vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidon järjestämiseksi.

Luonnonvaraisten eläinten laajamittainen hoito on järjestämättä Suomessa. Asia tulisi selvittää yleisesti, jotta poikkeusoloissa, kuten öljyonnettomuuksissa, toimiva järjestelmä olisi olemassa. “Ongelmia on sekä akuutin hoidon että eläinten jatkohoidon järjestämisessä. Tämä ilmeni jo pienessä Inkoon vuodossa. WWF:n mielestä on perustettava työryhmä, joka pohtii vahingoittuneiden luonnonvaraisten hoidon järjestämistä ylipäänsä ja erityisesti öljyonnettomuuksien yhteydessä”, sanoo WWF:n meriasiantuntija Anita Mäkinen.

WWF korostaa, että Inkoon pienehkö öljyvuoto osoitti öljyyntyneiden eläinten pelastamisen haasteet: Pesu on hidasta käsityötä, ja eläinten pesulle ja hoidolle on oltava asianmukaiset tilat. Eläinten pelastaminen onnistuu vain, jos hoito voidaan aloittaa heti onnettomuuden jälkeen.

Inkoon öljyvuotopäivänä WWF sai kiinni ja hoitoon kolme neljästä tahriintuneesta kyhmyjoutsenesta. Neljäs joutsen piiloutui erittäin laajalle ruovikkoalueelle. Sitä etsittiin, ja paikallisia asukkaita oli pyydetty ilmoittamaan WWF:lle, mikäli he näkevät joutsenpoikasen. Ensimmäinen havaintoilmoitus tuli WWF:lle torstai-iltana, ja lauantaina poikanen saatiin kiinni. Joutsen kuljetettiin Helsingin pieneläinklinikalle, jossa se pestiin öljystä, lääkittiin ja ruokittiin ravintoliuoksella. Kolme viikkoa onnettomuuden jälkeen joutsenpoikanen oli jo kuitenkin hyvin heikossa kunnossa mm. aliravitsemuksen takia, ja apu ei enää auttanut. Kuolleelle joutsenpoikaselle tehdään ruumiinavaus öljyn aiheuttamien sisäisten vammojen selvittämiseksi.

Muut kolme pestyä ja hoidettua joutsenperheen jäsentä ovat sen sijaan hyvässä kunnossa vanhalla kotialueellaan Inkoossa.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, WWF, [email protected], 0400 425 666