WWF:n Pandapalkinto 2003 Heinolan lintutarhalle luonnonvaraisten lintujen hoitoon

WWF:n 15.000 euron suuruinen Pandapalkinto on tänä vuonna myönnetty Heinolan lintutarhalle. Tarhalla hoidetaan luonnonvaraisia loukkaantuneita lintuja, ja hoidokit pyritään palauttamaan takaisin luontoon.

Suomen ensimmäisen virallisen lintuhoitolan toiminta alkoi 1960-luvun alussa.

Loukkaantuneiden luonnonvaraisten lintujen hoito on Suomessa kaiken kaikkiaan huonolla tolalla. Heinolan lintutarha tekeekin erittäin merkittävää työtä ilman suoranaista valtion tukea, vaikka lain nojalla loukkaantunut luonnonvarainen lintu on valtion omaisuutta.

WWF haluaa palkinnolla tukea toisaalta Heinolassa tehtävää arvokasta työtä ja toisaalta herättää valtiovaltaa korjaamaan tilanne loukkaantuneiden luonnonvaraisten lintujen ja eläinten hoidon järjestämiseksi. Erityisen huolestuttavaa tällä hetkellä on, ettei Suomessa ole lainkaan suunniteltu eikä ole olemassa voimavaroja esimerkiksi öljyyntyneiden lintujen puhdistamiseksi ja hoitamiseksi.

WWF toivoo, että palkintorahat käytetään osittain lintutarhan, esimerkiksi tarha-alueella olevan Kirkkolammen veden laadun parantamiseen sekä näyttelytilojen laajentamiseen.

“Lintutarhan merkitys koululaisten luontokasvatuksessa on merkittävä ja sen osuutta Heinolassa voidaan varmasti entisestään lisätä”, sanoi Heidi Andersson tänään palkinnon luovutustilaisuudessa Heinolassa. “Täällä voidaan myös kehittää valmiuksia, yhteistyössä rannikon tarhojen kanssa, öljyyntyneiden lintujen puhdistamiseksi ja ennen kaikkea niiden hoitamiseksi ennen luontoon takaisin palauttamista.”

Tarhalla hoidetaan vuosittain noin 500 yksilöä, potilaita on pöllöistä joutseniin. Lintutarha ovat Heinolan suosituin matkailukohde, ja avoinna vuoden ympäri. Kävijöitä oli viime vuonna

125 000. Erityisesti tarhat ovat koululaisryhmien ja lapsiperheiden suosiossa.

WWF:n Pandapalkinto jaetaan vuosittain WWF:n yhteydessä toimivan Heidi Anderssonin nimikkorahaston tuotoista. Palkinto voidaan jakaa osiin, ja sen voi saada yksi tai useampi henkilö, yritys tai yhteisö. Tänä vuonna kilpailuun jätettiin 27 hakemusta. Palkinnon saajasta päätti raati, johon kuuluivat Heidi Andersson, hallituksen puheenjohtaja Rauno Väisänen, ympäristöjohtaja Pekka Kansanen Helsingin kaupungista, ympäristöpäällikkö Päivi Salpakivi-Salomaa UPM-Kymmene Oyj:stä sekä WWF:n toimistosta talouspäällikkö Harri Lundelin, suojelujohtaja Jari Luukkonen ja pääsihteeri Timo Tanninen.

Lisätietoja:

johtaja Olli Vuori, Heinolan lintutarha, gsm 050 595 1416
suojelujohtaja, raadin jäsen Jari Luukkonen, WWF, puh. (09) 7740 1045, 040 585 0020
tiedottaja Tuuli Äikäs, WWF, puh. (09) 7740 1051, gsm 040 592 65 32

Lehdistö voi tilata kuvia

Heinolan lintutarhasta sähköisesti WWF:stä tiedottaja Laura Saarilahdelta, puh. (09) 7740 1074, sähköposti

[email protected]